ΚΣΤ΄ Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

Αγνοούμενοι

ΚΣΤ΄ Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απέστειλε την παρακάτω επιστολή, η οποία διαβάστηκε την Κυριακή, 25 Απριλίου 2010, στους Ιερους Ναούς, με την ευκαιρία του 26ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

Προς το ευσεβές πλήρωμα
της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Πέρασαν τριανταέξι σχεδόν χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 στη νήσο μας και, δυστυχώς, το καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας δεν έχει βρει ακόμη τη λύση του. Και τούτο, γιατί η κατοχική δύναμη -η Τουρκία- παρά πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου, αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί και να δώσει πειστικές απαντήσεις προς διακρίβωση της ζωής των αγαπημένων μας αυτών προσώπων. Δικό μας, βεβαίως, χρέος είναι να μην αφήσουμε την απογοήτευση να μας καταβάλει, ούτε και να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τούτο είναι πλέον κλειστό και ξεπερασμένο από το χρόνο. Αντίθετα, όλοι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, εντείνοντας τις προσπάθειές μας παντού -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- με τελικό στόχο την επίλυση του προβλήματος. Και για μας -για την Εκκλησία- τότε και μόνο τότε θα λυθεί το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, όταν διακριβωθεί η ζωή και του τελευταίου αδελφού μας, που είναι αγνοούμενος.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί ακριβώς, μέσα στα πλαίσια αυτού του αγώνα και αυτών των κινητοποιήσεων, το «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» διοργανώνει και εφέτος τον εικοστό έκτο (ΚΣΤ΄) στη σειρά Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων. Ως συμβολική έκφραση της βαθιάς αγάπης και του αμέριστου ενδιαφέροντος της Εκκλησίας προς τους αγνοουμένους, αλλά και των αισθημάτων της συμπαράστασής μας προς τους συγγενείς τους, επευλογούμε όπως κατά τη θεία Λειτουργία, που τελείται σήμερα Κυριακή, 25 Απριλίου 2010, αναπεμφθεί δέηση σε όλους τους ιερούς μας ναούς «ὑπέρ τῆς ἀνευρέσεως καί διακριβώσεως τῆς ζωῆς τῶν ἀγνοουμένων ἡμῶν». Εμείς οι ίδιοι προσωπικά και οι Πανιερώτατοι και οι Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αδελφοί θα αναπέμψουμε δεήσεις στους ιερούς ναούς, στους οποίους τελούμε σήμερα τη θεία Λειτουργία. Θερμά και πατρικά παρακαλούμε όπως ενώσετε και σεις τις προσευχές σας προς το Θεό για την εκπλήρωση του χρονίζοντος αυτού αιτήματός μας.

Ευχόμαστε, όπως σύντομα το πελώριο και καθαρά ανθρωπιστικό τούτο πρόβλημα εύρει τη λύση του, με τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων μας.

Ευχέτης προς Κύριον

+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
25 Απριλίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post