Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων

Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης) και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου συνεργάζονται για την προώθηση του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας».

Για την προώθηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, συνεδρία στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν, από πλευράς Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συνεργάτες του Γραφείου και εκπρόσωποι Μητροπόλεων και Μονών. Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχαν ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης, λειτουργοί του Υπουργείου και εκπρόσωποι των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, που εφαρμόζεται πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2015-2016, 26 ομάδες μαθητών από 21 γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές θα επισκεφθούν εκκλησιαστικά μνημεία και, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, θα καταγράψουν πληροφορίες για την κατασκευή τους, τις τοιχογραφίες τους, τον εξοπλισμό τους, την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Αναμένεται, μεταξύ των άλλων, και η ετοιμασία τετραδίων εργασίας, που θα ευκολύνει την επίσκεψη άλλων ομάδων μαθητών στα εκκλησιαστικά μνημεία.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα αναμένεται να γίνουν πολλαπλασιαστές των γνώσεων και των εμπειριών τους με δημιουργικό τρόπο στα σχολεία τους. Κατά τη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι το Πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί με αγάπη και ζήλο από τις διευθύνσεις των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Οι εργασίες των μαθητών θα αποσταλούν μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016 στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου θα αξιολογηθούν από Επιτροπή ειδικών. Για την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών οργανώνεται συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικές Περιηγήσεις: Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον». Το Συνέδριο θα γίνει τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία.

Από τη Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post