Τελετή Βράβευσης Θ’ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού

Τελετή Βράβευσης Θ’ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 και ώρα 10.00΄ π. μ., πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα του Ιδρύματος Μακαρίου Γ’, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στο Θ΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό.

Ως γνωστό, ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και διεξήχθηκε σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Φέτος το θέμα του Διαγωνισμού για τον Γυμνασιακό Κύκλο επικεντρώθηκε στη συμβολή της Εκκλησίας στην ανάπτυξη υγιών βάσεων φιλίας: «Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου, ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου- η συμβολή της ζωής της εκκλησίας στη δημιουργία υγιών βάσεων φιλίας».

Για τον Λυκειακό Κύκλο το θέμα εστιάστηκε στη συμβολή της Εκκλησίας και της οικογένειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής παρενόχλησης. Πιο συγκεκριμένα το θέμα του Διαγωνισμού για τον Λυκειακό Κύκλο ήταν: «Διαδικτυακή παρενόχληση με θύματα εφήβους και η συμβολή της ζωής της εκκλησίας και της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η βράβευση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Στην Τελετή Βράβευσης παρέστησαν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ.Κυπριανός Λούης ,ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μουσουρούλης καθώς επίσης Επιθεωρητές, οι Διευθυντές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Ακολουθεί η Προσφώνηση Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στην τελετή λήξης του Θ΄ (ένατου) Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού:

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Κ.Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Θ΄ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Το θέμα του φετινού παγκύπριου μαθητικού διαγωνισμού που προκήρυξε η Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφορά όλους τους ανθρώπους της εποχής μας. Ιδιαίτερα όμως αγγίζει τις ψυχές των νέων. Και τούτο γιατί καταπιάνεται με τις σχέσεις φιλίας που αισθάνονται την ανάγκη να συνάψουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Στη προσπάθειά τους για εξεύρεση φίλων πολλά παρεμβάλλονται εμπόδια.

Όπως είναι γνωστό, διερχόμαστε περίοδο ατομοκεντρισμού. Τείχη ψηλά κρατούν σε απόσταση τον άνθρωπο από τον συνάνθρωπό του. Και είναι αυτά, μεταξύ άλλων, ο εγωισμός, ο αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας, η έλλειψη σεβασμού στις σχέσεις. Αυτές οι εμπειρίες λειτουργούν τραυματικά σε βάρος ανθρώπων που   δόθηκαν σε κάποιον άλλο και τον εμπιστεύτηκαν ως φίλο. Η αίσθησή τους είναι ότι προδόθηκαν. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η φιλία, το σημαντικό αυτό αγαθό, παραμένει ζητούμενο. Επιθυμία ανεκπλήρωτη, πόθος βαθύς που δεν μπορεί να ζεστάνει την καρδιά του ανθρώπου.

Άλλες φορές η φιλία ανάμεσα σε δύο πρόσωπα υποκαθίσταται από πλαστές, εικονικές σχέσεις. Μέσω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κυρίως του διαδικτύου, πίσω από οθόνες με μοναδικό εργαλείο το πληκτρολόγιο, ο άνθρωπος- και ιδιαίτερα ο νέος- ροκανίζει χρόνο προκειμένου να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον εικονικό συνομιλητή του. Και δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτει θύμα εξαπάτησης, εκμετάλλευσης ή ακόμη και παρενόχλησης κυρίως από μέρους ηλικιακά μεγαλυτέρων των οποίων τα κίνητρα είναι πολύ ιδιοτελή. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι εξέλιπαν οι αληθινές σχέσεις φιλίας μεταξύ των νέων ανθρώπων. Απλά διέρχονται κρίση.

Όπως διδάσκει η Εκκλησία μας, αφότου ο Τριαδικός Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο τον προίκισε μεταξύ άλλων και με κοινωνικότητα. Τον έπλασε ώστε να αναζητά το φιλικό συνταίριασμα με τον συνάνθρωπο, να νιώθει την ανάγκη να κινείται προς τον άλλο, την εικόνα του Θεού. Και μαζί με αυτόν να δημιουργεί την κοινωνία του εμείς, μέσα από την οποία να μοιράζεται τα ευχάριστα και τα λυπηρά της ζωής. Να δίνει και να παίρνει. Να στηρίζει και να στηρίζεται. Η Αγία Γραφή επιβεβαιώνει πως η φιλία όταν έχει θεμέλιο την αρετή και το Θεό, είναι μεγάλη δύναμη, ακατάλυτη από το χρόνο. «Φίλος πιστός σκέπη κραταιά ο δε ευρών αυτόν εύρεν θησαυρόν» (Σοφ. Σειρ. 6, 14). Αλλά και στο βιβλίο των Παροιμιών διαβάζουμε: « Αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος ως πόλις οχυρά και υψηλή, ισχύει δε ώσπερ τεθεμελιωμένον βασίλειον»( Παροιμίες 18,19).

Η βιβλική αλλά και η ευρύτερη εκκλησιαστική ιστορία προβάλλουν ευλογημένα πρότυπα φίλων. Η σχέση τους κατέστη από τότε οδηγός, μετέωρο φωτεινό που καθοδηγεί κάθε άνθρωπο και κυρίως το νέο που αρχίζει να δημιουργεί σχέσεις φιλίας και επενδύει σ’αυτές για το υπόλοιπο της ζωής του. Σαν τέτοια υποδείγματα φιλίας προβάλλονται ο Δαυίδ και ο Ιωνάθαν, ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ,  ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, καθώς και πλήθος άλλων ανδρών και γυναικών. Όπως επιβεβαιώνεται μέσα από τη βιογραφική τους ιστορία, μια δυνατή φιλία γεννιέται, όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι διεξάγουν κοινό αγώνα και αμιλλώνται στην κατάκτηση των ψηλών κορυφών της αρετής, όταν αγαπούν το Θεό και αγωνίζονται στην καθημερινότητά τους να το επιτύχουν. Γράφει γι αυτή την επιδίωξη πνευματικών στόχων ο άγιος Γρηγόριος, αναφερόμενος στις σχέσεις του με το φίλο του Μέγα Βασίλειο: «Κοινή επιδίωξη και των δύο ήταν η αρετὴ και η συμμόρφωση της ζωής μας προς τις μελλοντικὲς ελπίδες».

Παράλληλα, και ας μην το λησμονούμε αυτό, θα πρέπει οι νέοι αλλά και όλοι οι άνθρωποι να επιδιώξουμε να αισθανόμαστε και το Χριστό σαν φίλο. Είναι ο μόνος που δεν θα μας προδώσει, ούτε θα μας διαψεύσει ποτέ. Είναι ο ακλόνητος βράχος πάνω στον οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε τα σχέδια και τα όνειρα της ζωής μας. Γράφει ο Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης που πρόσφατα ανακηρύχθηκε άγιος:

«Σαν φίλο να ατενίζομε το Χριστό και να τον πλησιάζομε.
Με οικειότητα, με αγάπη κι εμπιστοσύνη να τρέχομε κοντά Του. Όχι με φόβο ότι θα μας τιμωρήσει αλλά με θάρρος, που θα μας το δίδει η αίσθηση του φίλου».

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, της σύναψης ισχυρών δεσμών φιλίας που να βασίζονται σε αρχές και αξίες θέλαμε να επικεντρώσουμε τον προβληματισμό και την κριτική σκέψη των νέων μας τη φετινή σχολική χρονιά με τον ένατο παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό. Το θέμα του για τους μαθητές του Γυμνασίου είχε τίτλο «Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου. Ένας μοναδικός φίλος ο κόσμος μου». Παράλληλα θέλαμε να διαφανεί και η άλλη πλευρά, αυτή της εικονικής φιλίας που συνάπτεται μέσα από τα σύγχρονα μέσα του διαδικτύου.   Στόχος ήταν   οι μεγαλύτεροι μαθητές του Λυκειακού κύκλου να είναι προσεκτικοί όταν επικοινωνούν για οποιοδήποτε λόγο με άγνωστά τους πρόσωπα. Και να είναι πάντοτε υποψιασμένοι στους πολλούς πειρασμούς και τις παγίδες που κρύβει η χρήση του διαδικτύου ως μέσου επικοινωνίας με τη μορφή ειδικά της παρενόχλησης, η οποία κινδυνεύει να καταστεί μάστιγα στην εποχή μας.

Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν ώστε ο διαγωνισμός αυτός να επιτύχει. Επαινώ όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος καθώς επίσης και τις σχολικές μονάδες που ενθάρρυναν τα παιδιά να συμμετάσχουν. Ιδιαίτερα συγχαίρω τους μαθητές που πρώτευσαν με τα έργα τους. Τέλος απευθυνόμενος στον έντιμο Υπουργό εκφράζω την ευαρέσκειά μου γιατί ο διαγωνισμός αυτός με τη συμβολή του Υπουργείου του οποίου προΐσταται έχει καταστεί σημείο αναφοράς και προβληματισμού ώστε μέσα απ΄αυτόν οι νέοι να ενθαρρύνονται να υιοθετούν στάσεις και αξίες στη ζωή τους .

Εύχομαι ο Θεός να φωτίζει και να ευλογεί το δρόμο όλων για υπηρεσία του αγίου Του θελήματος.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

18 Μαρτίου 2016.

Βραβευθείσα Έκθεση μαθητή του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post