Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου φιλοξενήθηκε στην 19η Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2016», στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (15-17 Απριλίου 2016)

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου φιλοξενήθηκε στην 19η Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2016», στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (15-17 Απριλίου 2016)

Η έκθεση ΤΑΞΙΔΙ 2016 διοργανώθηκε φέτος για 19η συνεχή χρονιά στις 15 – 17 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, στα πλαίσια της προγραμματισμένης δράσης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, για την ανάπτυξη του τουρισμού και των ταξιδιών.

Η πρόσκληση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου προς το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί το «Πάσχα στην Κύπρο».

Πάσχα, η λαμπρότερη εορτή της Χριστιανοσύνης και η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή για τον ελληνισμό και για τον λαό της Κύπρου, ο οποίος την ονομάζει Λαμπρή, επειδή λάμπει λούζοντας με το αναστάσιμο φως την ζωή του και τις εκφάνσεις της: ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Καθώς οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτουν με την Άνοιξη το θείο δράμα φαίνεται να ανταποκρίνεται, επιπλέον, στα πάθη και την ανάσταση της ίδιας της Φύσης και του ανθρώπου. Είναι άλλωστε, ο καιρός που αποχαιρετούμε τη  μακρά και απόλυτη σιωπή της Φύσης, την αγωνιώδη περίοδο της κυοφορίας της για να υποδεχθούμε τους καρπούς, τα άνθη: τα άνθη της πορτοκαλιάς και της ροδιάς, τα τριαντάφυλλα, τους λαζάρους, τα κρίνα, τα χρώματα.

Tο μήνυμα της πνευματικής πανδαισίας των ημερών αυτών, από το Σάββατο του Λαζάρου έως την Κυριακή της Λαμπρής. Ένα τελετουργικό που αναπαριστάνει το θείο δράμα και βρίσκεται σε ανταπόκριση με το δράμα του πάσχοντος ανθρώπου και κορυφώνεται με την Ανάσταση που στη βυζαντινή εικονογραφία παριστάνεται ως «εις Άδου Κάθοδος» του Χριστού, όπου ο Αναστάς Χριστός απλώνει το χέρι του στον Αδάμ, για να τον σηκώσει και να ελευθερωθεί από τα δεσμά του θανάτου.

Οι συνεργάτες του Γραφείου μας υποδέχτηκαν με χαρά τους επισκέπτες της έκθεσης, πολλοί από τους οποίους προμηθεύτηκαν από το Περίπτερό μας ενημερωτικά έντυπα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τα προσκυνήματα της πατρίδας μας και άλλα χρήσιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post