Οι πρόσφυγες της Κυθρέας εόρτασαν την Παναγία Χαρδακιώτισσα (1-2 Φεβρουαρίου 2017)

Οι πρόσφυγες της Κυθρέας εόρτασαν την Παναγία Χαρδακιώτισσα (1-2 Φεβρουαρίου 2017)

Εορτή Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Κυθρέας

Παναγία Ευαγγελίστρια, Παλλουριωτίσσης, 1 και 2 Φεβρουαρίου 2017

 

Την Τετάρτη το εσπέρας, 1 Φεβρουαρίου 2017, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα του Πανηγυρικού Εσπερινού οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες μαζί με πολλούς πιστούς εόρτασαν στον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, την Υπαπαντή του Κυρίου, ημέρα που εορτάζει η Παναγία η Χαρδακιώτισσα της Κυθρέας. Του Μεγάλου Εσπερινού και της Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς της Ενορίας και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη που κατάγεται από την Κυθρέα.

Στο ψαλτήρι έψελναν ο Μιχάλης Ανδρέου ψάλτης στην Αγία Άννα Συρκανιάς και ο Κυριάκος Χατζηκυριάκου ψάλτης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος στον Άγιο Γεώργιο Κυθρέας.

Οι Κυθρεώτες με την ευκαιρία της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής τίμησαν και μνημόνευσαν τους Μακαριστούς Ιερείς Βασίλειο και Κωνσταντίνο και τον Αείμνηστο Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Μιχάλη Κυριάκου. Ο Παπακώστας και ο Μιχάλης Κυριάκου υπήρξαν και οι πρωτεργάτες διάσωσης της εικόνας της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθρέας του Θαυματουργού, προστάτη των προσφύγων. 

Στην ομιλία του, στο τέλος της ακολουθίας, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου «Οι Χύτροι» και ψάλτης της Αγίας Άννας Συρκανιάς κ. Μιχάλης Ανδρέου συνεχάρη το Προσφυγικό Σωματείο Κυθρέας «ΟΙ ΧΥΤΡΟΙ», το οποίο σε συνεργασία όπως πάντα με την Εκκλησία, τον Δήμο Κυθρέας και τα άλλα οργανωμένα σύνολα της Κυθρέας εορτάζουν και τιμούν κάθε χρόνο στην προσφυγιά την Παναγία Χαρδακιωτίσσης.

Ο κ. Μιχάλης Ανδρέου, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε και τον συγχωριανό του κ. Στυλιανό Πετάτη Ταξίαρχο ε. α. και Εκκλησιαστικό Επίτροπο Παναγίας Χαραρδακιωτίσσης που με δική του πρωτοβουλία και έξοδα εξέδωσε και κυκλοφόρησε δωρεάν τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκον Χαρδακιωτίσσης. Ο Παρακλητικός Κανόνας εποιήθη κατά την εκκλησιαστική ορολογία υπό του Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Ιερομόναχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου.

Κλείνοντας με την ομιλία του ευχήθηκε του χρόνου ελεύθεροι όλοι να μπορούμε να εορτάσουμε την Εορτή της Υπαπαντής της Παναγία Χαρδακιωτίσσης, στην Κυθρέα.    

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό λειτουργούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου με τους ανωτέρω κληρικούς.

Τέλος, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση του εορτασμού. Οι πρεσβείες της Παναγίας μας να τους στηρίζουν πάντα.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Κυθρέας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post