Ημερίδα με θέμα: Ανάπτυξη Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Κύπρο

Ημερίδα με θέμα: Ανάπτυξη Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Κύπρο

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 08:30 – 12:30

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία

 Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΠΟΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

27 Φεβρουαρίου 2013

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τη σημερινή Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος με θέμα: «Ανάπτυξη Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Κύπρο».

Αναμφίβολα, το εν λόγω Ερευνητικό Πρόγραμμα, που ανέπτυξαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ και το Ίδρυμα προώθησης έρευνας, αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια στη διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας, με σκοπό να διερευνήσει τις διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού στη νήσο μας.

Ως Εκκλησία της Κύπρου ενδιαφερόμαστε για την πρόοδο και δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς της επιστημονικής έρευνας. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για  την έρευνα αυτή, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει την πνευματική και ποιμαντική διάσταση των ιερών αποδημιών, σε σχέση με τους επισκέπτες, τους προσκυνητές με βαθύτερα ενδιαφέροντα, στα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τις ενορίες, και βέβαια τα περιθώρια επίσκεψης που προσφέρουν τα διάφορα ιερά προσκυνήματα και να καταδείξει τις ωφέλειες και τα αποτελέσματα, που προκύπτουν από την ανάπτυξη της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού, για τους προσκυνητές, τα Μοναστήρια και εν γένει τους Ιερούς Τόπους της πατρίδας μας, τους Τουριστικούς Πράκτορες, τους Ξεναγούς, τις Ξενοδοχειακές μονάδες και την Εκκλησία και όλους τους εμπλεκόμενους γενικότερα.

Η επιδίωξη της έρευνας να διαφανούν οι απόψεις των ερωτηθέντων για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου πλαισίου ανάπτυξης της συγκεκριμένης θεματικής τουρισμού στην Κύπρο, καθώς και οι βελτιώσεις, που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξή του, σε σχέση με τα μοναστήρια, τους προσκυνηματικούς χώρους και γενικότερα με την τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της αλλά και το περιβάλλον, πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων στην παρούσα Ημερίδα.

Θερμά συγχαίρουμε, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας αγαπητούς μας Δρ. Ανδρέα Ευσταθιάδη, Δρ. Νίκο Ροδοσθένους και κα Μελίντα Κούτη για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους και για το επιτελεσθέν έργο τους.

Αγαπητοί μας,

Η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προβολής των Θρησκευτικών Ιερών Τόπων  και Μνημείων, ίδρυσε από τον Απρίλιο του 2012, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Αρμοδιότητα του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων είναι η ενημέρωση, η προώθηση και η προβολή των Θρησκευτικών Μνημείων και των Προσκυνηματικών χώρων της νήσου μας. Επικεφαλής του Γραφείου ευρίσκεται ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος, με δική μας υπόδειξη από το 2008, ξεκίνησε τη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στην προσπάθεια παρουσίασης του Τουριστικού Οδηγού «Κύπρος: Νήσος Αγίων».

Το εν λόγω Συνοδικό Γραφείο δομείται α) με επιτροπή ειδικών επιστημόνων συνεργατών, β) με επιτροπή εκπροσώπων των εκκλησιαστικών περιφερειών της Εκκλησίας της Κύπρου και γ) με ομάδα εθελοντών συνεργατών που συμβάλλουν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση εκθέσεων, εκδηλώσεων, ημερίδων, διαλέξεων και άλλων δραστηριοτήτων, που οργανώνει το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων ή και με συνεργασία άλλων φορέων.

Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας και οι συνεργάτες του, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεργάτες του Θρησκευτικού Προσκυνηματικού Τουρισμού από και προς την Κύπρο. Π.χ. παρέστη και μίλησε σε εκδήλωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας, στο Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ξεναγών. Παρέστη στο Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ. Λαμβάνει μέρος σε Συνέδρια εκτός Κύπρου, τελευταία συμμετοχή στην 28η Φιλοξένια, Συνέδριο για το Θρησκευτικό-Πολιτιστικό Τουρισμό, τον περασμένο Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνοδικό Γραφείο έχει εκδώσει τον Παγκύπριο Χάρτη των Προσκυνημάτων (στην ελληνική, αγγλική και ρωσική) και το Χάρτη με τους Ιερούς Ναούς της εντός των τειχών πόλεως της ελεύθερης Λευκωσίας. Ετοιμάζονται εκδόσεις με συγκεκριμένες θεματικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενημέρωση και διευκόλυνση των προσκυνητών για τις εορτές και παραδόσεις στην πατρίδα μας.

Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται συνεργασία, μεθοδικότητα και κοινός στόχος όλων των φορέων. Θα πρέπει με τη λήξη της σημερινής Ημερίδας, μέσα σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας, αφού αποτιμηθούν τα πορίσματα, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της έρευνας αυτής, στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών και εξειδικευμένων εργαλείων–μέσων που θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού στην πατρίδα μας.

Σε μια εποχή άκρως αποπροσανατολιστική και επικίνδυνα αντιπνευματική τέτοιες ερευνητικές πρωτοβουλίες μόνο ωφέλεια, μπορούν να προσφέρουν σε κάθε άνθρωπο που διακατέχεται από αγάπη και σεβασμό για τη μητέρα Εκκλησία, την Κύπρο μας και τον άνθρωπο.

Η πρόκληση σήμερα είναι μεγάλη και μοναδική για την Κύπρο, σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, ηθικής, πνευματικής και οικονομικής. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες μόνο ωφελήματα μπορούν να προκύψουν, τόσον πνευματικά όσο και υλικά, κοινωνικά-οικονομικά και για τους επισκέπτες και τους φορείς του. Πρώτα και κύρια είναι ο αναβαπτισμός στις καθαρές πηγές της Παραδόσεώς μας, η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, η μελέτη όλων των μορφών τέχνης που διατηρήθηκαν από την ελληνική μας παράδοση, τη νέα που εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες με την ανάπτυξη της εμπειρίας των ανθρώπων στην εκκλησιαστική ζωή, με άσκηση, πνευματικότητα, εγκράτεια και προσευχή.

Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν όλοι οι ιεροί χώροι  και τα ιερά προσκυνήματα, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν την αποστολική, εκκλησιαστική και ελληνορθόδοξη παράδοση του νησιού και στις μέλλουσες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις επιδαψιλεύουμε προς όλους τους Συνέδρους τις ευλογίες της Εκκλησίας, χαιρετίζουμε τις εργασίες της Επιστημονικής σας Ημερίδας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτές. Ο Θεός μαζί σας!

Μετ’ ευχών

† ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
27 Φεβρουαρίου 2013.

Διαβάστε:

Πρόσκληση…

Πρόγραμμα…

Χαιρετισμός του Πρύτανη, Καθηγητή Ανδρέα Γρ. Ορφανίδη…

Χαιρετισμός Καθηγητού Κώστα Γουλιάμου,PhD… 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post