Κυριακή Ε΄ των Νηστειών (Της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)

Κυριακή Ε΄ των Νηστειών (Της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)

Σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζουμε τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Ένεκα του ύψους της πνευματικής της άσκησης και της μετάνοιας της Οσίας Μαρίας, η Εκκλησία της αφιέρωσε εκτός από την ημέρα μνήμης της (την 1η Απριλίου) και τη σημερινή Ε΄ Κυριακή της Αγίας Τεσσαρακοστής, για να μην αποσιωπάται η τιμή και η μίμηση των αγώνων της από τους Χριστιανούς.

Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Από νεαρή ηλικία και περιφρονώντας τις συμβουλές των οικείων της ακολούθησε το δρόμο της ακολασίας για δεκαεπτά χρόνια. Όλα ανατράπηκαν, όταν βρέθηκε μαζί με άλλους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Φθάνοντας στην είσοδο της εκκλησίας, αισθάνθηκε την ανάγκη να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Εντούτοις, μια αόρατη δύναμη εσωτερικά την εμπόδιζε. Ταπεινώθηκε τόσο πολύ η καρδιά της, ώστε αποφάσισε ν’ αλλάξει ζωή. Υποσχέθηκε στην Παναγία ότι πλέον θα ζει με σύνεση.

Όταν επέστρεψε πάλι στο ναό μεταμελημένη, εισήλθε χωρίς δυσκολία. Τότε προσκύνησε το Τίμιο ξύλο, συμμετέσχε στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και χωρίς να λησμονήσει την υπόσχεση που έδωσε, αναχώρησε για τα βάθη της ερήμου πλησίον του Ιορδάνη ποταμού, ζώντας τα υπόλοιπα 47 χρόνια της ζωής της με μετάνοια, νηστεία και προσευχή.

Με τη χάρη του Θεού, απόκτησε ζωή αγγελική. Τόσο υψώθηκε δια μέσου της απάθειας, ώστε περπατούσε πάνω στα νερά του ποταμού, χωρίς να βυθίζεται. Όταν προσευχόταν, σηκωνόταν από τη γη ψηλά και στεκόταν μετέωρη στον αέρα.

Περί το τέλος της ζωής της, συνάντησε τον Αββά Ζωσιμά και τον παρακάλεσε να μεταλάβει τα άχραντα Μυστήρια. Εκείνος, με δέος της μετέδωσε τη θεία Ευχαριστία, δηλ. το αναστημένο Σώμα και Αίμα του Ιησού Χριστού. Την ίδια πνευματική εμπειρία ήθελε να βιώσει και την επομένη χρονιά, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τότε όμως, ο Άγιος Ζωσιμάς (του οποίου η μνήμη τιμάται στις 4 Απριλίου), βρήκε νεκρή την Οσία Μαρία, ξαπλωμένη στη γη και κοντά της ένα σημείωμα, που έγραφε: «Αββά Ζωσιμά, Θάψον ώδε το σώμα της Αθλίας Μαρίας. Απέθανον την αυτήν ημέραν, καθ’ ην εκοινώνησα των αχράντων Μυστηρίων. Εύχου υπέρ εμού».

Η πορεία ζωής της Αγίας Μαρίας είναι τόσο επίκαιρη όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσες μοντέρνες εποχές και εάν παρέλθουν. Ο άνθρωπος θα έχει την ίδια αξία από το Δημιουργό Θεό. Εντασσόμενος στην Εκκλησία με το Βάπτισμα, το Άγιο Χρίσμα και τη συμμετοχή στη θεία Μετάληψη, μετανοιωμένος θα ζει παράδεισο.

Απόψε τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, η είσοδος στην τελευταία εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο του Λαζάρου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post