Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή (16 Απριλίου 2017)

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή (16 Απριλίου 2017)

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία, την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2017 και ώρα 10:00 το πρωί. Της αναστάσιμης Ακολουθίας προέστη η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Πλήθος πιστών παρέστηκε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης και στη συνέχεια ανέβηκαν όλοι, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν το Μακαριώτατο και να λάβουν τις αναστάσιμες ευχές Του.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

*******************************************************************

Τυπική Διάταξη του Εσπερινού της Αγάπης

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με την Τυπική Διάταξη, ενδύεται άπασαν την Αρχιερατική του στολή στο Μεγάλο Συνοδικό, ενώ αναγινώσκεται η Αναστάσιμη Ακολουθία της Θ΄ Ώρας, στην οποία συμμετέχουν οι ιερείς και οι διάκονοι. Μετά την απόλυση της Θ’ Ώρας, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος υπό των επισήμων, των κληρικών και των λαϊκών, κατέρχεται εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου τελείται η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού της Αγάπης. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος αναγινώσκει τμηματικώς το Ιερό Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο επαναλαμβάνεται σε ξένες γλώσσες από τους ιερείς και τους διακόνους. Στη συνέχεια, ενώ ψάλλονται τα απόστιχα του Εσπερινού, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος με τον κλήρο και το λαό εξέρχονται από το ναό και, αφού προηγηθεί η λιτανεία στον περίβολο του Καθεδρικού, ανέρχονται εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό, όπου γίνεται η απόλυση και ο αναστάσιμος διάλογος «Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Δόξα τη αυτού τριημέρω εγέρσει. Προσκυνούμε αυτού την τριήμερον έγερσιν». Κατόπιν ψάλλεται ο πολυχρονισμός του Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως εκδύεται την Αρχιερατική του στολή και ανταλλάσσει τον αναστάσιμο χαιρετισμό μετά του κλήρου και του λαού, διανέμοντας πασχαλινά αυγά.

Εκ του Ιερού Καθεδρικού Ναού

Print Friendly

Share this post