Εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος (26-27 Ιουλιου 2017)

Εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος (26-27 Ιουλιου 2017)

Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μακεδονιτίσσης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στο βίο του Αγίου Παντελεήμονος, του οποίου ο Θεός έδωσε πολλά χαρίσματα, μεταξύ των οποίων το θεραπευτικό χάρισμα. Γι’ αυτό και έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «ιαματικός». Είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη και παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν, εκφράζοντας έτσι την αγάπη και την ελεημοσύνη του προς τον κάθε ασθενούντα. Ο φθόνος των ειδωλολατρών τον έφερε ενώπιον του Αυτοκράτορα, όπου ο Άγιος Παντελεήμων, αφού υπέστη σε φρικτά βασανιστήρια ένεκα της αληθινής πίστης στον Χριστό, έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό.   

Ανήμερα της εορτής, 27 Ιουλίου 2017, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Μενεού.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου αλλά και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως, ερμήνευσε την ευαγγελική περικοπή της εορτής τονίζοντας τη σημασία της υπομονής, σύμφωνα με τον Κυριακό λόγο: «ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν» (Λκ. κα΄ 19). Ο λόγος του Χριστού είναι διαχρονικός και καταλαβαίνουμε σήμερα πόση υπομονή και σταθερότητα στην πίστη χρειάζεται ο Χριστιανός, ο οποίος ζει σε έναν κόσμο γεμάτο παγίδες και προσφορές που έχουν στόχο να τον απομακρύνουν από την Πηγή της ζωής.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να έχουμε την ίδια υπομονή και σταθερότητα που έδειξε ο Άγιος Παντελεήμων μπροστά στις προκλήσεις του «άρχοντος αυτού του κόσμου» (Ιω. ιδ΄ 30).

Ανάμεσα στους πιστούς παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία και εκτοπισμένοι από τις Κοινότητες Αγκαστίνα, Κοντέα και Λύση με τους οποίους ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να ευχαριστήσει τους ιδίους και τις οικογένειες τους.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post