Εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πατρός Στυλιανού του Παφλαγόνος την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Πατρός Στυλιανού του Παφλαγόνος την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Με την δέουσα λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους κόσμου, εορτάστηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017, η μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην εγωιστική στάση και στο υλιστικό πνεύμα που διακατείχε  τον άρχοντα της Ευαγγελικής περικοπής, ο οποίος δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι, για να κερδίσει την αιώνια ζωή έπρεπε να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε βιοτική μέριμνα και από κάθε επίπλαστη υλική ανάγκη.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, αφορμώμενος από την στάση του άρχοντα αυτού, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχουν οι Χριστιανικές αρετές στην ζωή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που επιθυμεί να γίνει πολίτης της βασιλείας του Θεού πρέπει, με τον καθημερινό του αγώνα, να προσπαθεί ώστε να γίνει κάτοχος όλων των αρετών.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος πρόσθεσε πως οι αρετές συνδέονται μεταξύ τους, είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να έχει μία αρετή και να μην έχει τις άλλες. Δεν μπορεί να έχει αγάπη και να μην δίνει κάτι στον πάσχοντα αδελφό του που έχει ανάγκη. Εκείνος που έχει μέσα του αγάπη Χριστού έχει και την αρετή της ελεημοσύνης, της ταπείνωσης, της υπακοής. Αυτός ο οποίος βιώνει μία αρετή βελτιώνει και καλλιεργεί τις υπόλοιπες, εκτός αν αυτή την αρετή που  φαίνεται ότι έχει, στην πραγματικότητα δεν την έχει.

Επιπρόσθετα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπογράμμισε ότι ο σωστός χριστιανός καλείται να αφιερώσει ολόκληρο τον εαυτό του στον Θεό και στον άνθρωπο, γιατί αυτή την απαίτηση έχει από εμάς ο Θεός.

Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευτούν την ζωή τους στον Χριστό και να ελπίζουν σε Αυτόν. Όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία μας, αλλά και την παντοδυναμία του Θεού, για τον λόγο ότι ο δρόμος προς την επουράνια βασιλεία είναι ανηφορικός και ακανθώδης. Έτσι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό, θα καταφέρουμε να βαδίσουμε εύρυθμα τον δρόμο της ζωής και να υπερπηδήσουμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που επιφυλάσσει.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post