Κυριακή μετά την του Χριστού Γέννηση (31 Δεκεμβρίου 2017)

Κυριακή μετά την του Χριστού Γέννηση (31 Δεκεμβρίου 2017)

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, λειτούργησε και κήρυξε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στον Μαθιάτη, όπου εκεί εκκλησιάστηκαν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονίκου, καθώς και κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επεξήγησε διεξοδικά το νόημα του Δοξαστικύ των Αίνων στον Όρθρο, «Αἷμα καὶ πῦρ, καὶ ἀτμίδα καπνοῦ, τέρατα γῆς, ἃ προεῖδεν Ἰωήλ΄ αἷμα τὴν Σάρκωσιν΄ πῦρ τὴν Θεότητα, ἀτμίδα δὲ καπνοῦ, τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, τὸ ἐπελθὸν τῇ Παρθένῳ, καὶ κόσμον εὐωδιάσαν. Μέγα τὸ μυστήριον, τῆς σῆς ἐνανθρωπήσεως, Κύριε δόξα σοι».

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι πλέον δεν ζούμε στην εποχή, όπου οι άνθρωποι θυσίαζαν αίμα, πυρ κι ατμίδα καπνού ως ένδειξη λατρείας προς τον Θεό. Είμαστε στην εποχή της λογικής λατρείας, την οποία οι προφήτες εκατοντάδες χρόνια πριν προανήγγελλαν, κατά την οποία ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Σωτήρας και Λυτρωτής Χριστός, ήρθε στα ημέτερα, προσέλαβε την ανθρώπινη φύση δια της υπακοής της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.  

Μας υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος πριν τη σταύρωση και την ανάσταση Του, να προσφέρουμε το ψωμί και το κρασί, το οποίο, με την δέουσα προσευχή και ιεροπρέπεια, επικαλούμενοι την χάρη του Αγίου Πνεύματος, καθαγιάζεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, σύμφωνα με την υπόδειξη του Ιδίου, του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, κατά τον Μυστικό Δείπνο.

Εν συνεχεία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, υπογράμμισε πως ο άνθρωπος ο οποίος έχει επίγνωση της ελλειμματικότητάς του και μετέχει συνειδητά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας κοινωνώντας του ιδίου ποτηρίου, αναβαπτίζεται συνεχώς και με τον καθημερινό του αγώνα, εργάζεται έτι περισσότερο, ούτως ώστε να επιτελεί το καθήκον του απέναντι στον Θεό και τους ανθρώπους, τίμια και με φόβο (δέος) Χριστού από όποια θέση κι αν βρίσκεται μέσα στην κοινωνία.

Τέλος, παρότρυνε το εκκλησίασμα, με την έλευση του έτους, να κινητοποιηθεί ο κάθε ένας, να δει με ενδοσκόπηση το παρόν και το παρελθόν και με τη δύναμη και την ενίσχυση του Παντοδύναμου Θεού, να προγραμματίζει καλύτερα την καθημερινότητα του, για να μπορεί να αποφεύγει όσο γίνεται, τις προσβολές του Αντικειμένου που στόχο έχουν να μας χωρίσουν μεταξύ μας και από την αγάπη του Χριστού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η ακολουθία της Βασιλόπιτας. Κατόπιν είχαν την ευκαιρία όλοι οι πιστοί να κεραστούν και να έχουν μια όμορφη συναναστροφή μεταξύ τους και με τον Επίσκοπο. Κέντρο αναφοράς στις συζητήσεις το κατεχόμενο χωριό Άγιος Νικόλαος Λευκονοίκου. Το φλουρί το βρήκε ο εκκλησιαστικός επίτροπος κ. Νικόλαος Δημητρίου, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τα χέρια του Επισκόπου την εικόνα της Παναγίας Τροοδιτίσσης.

Τέλος, αντάλλαξαν όλοι τις καθιερωμένες ευχές της παραμονής της πρωτοχρονιάς.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post