Δ’ Σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018)

Δ’ Σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018)

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, προέστη Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, όπου παρευρέθησαν προσευχόμενοι οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες καθώς και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας,  αναπέμφθηκε από το Μακαριώτατο δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων μας και επιστροφής όλων στις πατρογονικές τους εστίες. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προέστη του Μνημοσύνου των τεθνεώτων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Διδασκάλων, Ευεργετών, πατέρων και αδελφών των ενοριών και κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος τόνισε το μεγάλο δώρο της Θείας Παν-αγάπης προς τα ταπεινά πλάσματά του, τη μετάνοια, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη ρήση του Κυρίου μας κατά την έναρξη της επί γης διδασκαλίας Του. Ο Κύριός μας έλαμψε φως από τον ουρανό σ’ εκείνους που κάθονταν στη χώρα που σκιάζεται από το πυκνότατο σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου. Ο Κύριος είναι εύσπλαχνος και αγαθός. Κι αν ακόμα εμείς παρασυρθήκαμε και αμαρτήσαμε από απερισκεψία, ας φροντίσουμε να θεραπευθούμε με τη μετάνοια. Γνωρίζοντας ποιός Θεός μάς έχει προσκαλέσει και έχοντας συναίσθηση της κλήσης μας, ας ακούσουμε Εκείνον που λέει: «Μετανοεῖτε, γιατί ἔφθασε ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. δ´ 17). Ας ξεριζώσουμε, λοιπόν, επισήμανε ο Μακαριώτατος τις κακές συνήθειες της ψυχής μας. Και με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι και ισχυροί, ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία της επίγειας αυτής παραμονής μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στη διπλανή αίθουσα. Σε ειδικά τοποθετημένες πινακίδες, οι πρόσφυγες οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την κατεχόμενη αρχιεπισκοπική περιφέρεια ανάρτησαν τις φωτογραφίες των εκκλησιών των κατεχομένων ενοριών τους. Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες, ευχήθηκε σύντομα να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιδιόρθωση όλων των κατεχομένων ιερών ναών.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post