Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα (3 Μαρτίου 2018)

Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα (3 Μαρτίου 2018)

Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη εβδομάδα των νηστειών της ευλογημένης περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμ. κ. Ιωάννης, μετέβη σήμερα Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του στη Σαλαμίνα Αμμοχώστου για να τελέσει για πρώτη φορά, μετά την είσοδο της εαρινής περιόδου, την θεία Λειτουργία, στον τάφο του ιδρυτού και προστάτου της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και άλλοι κληρικοί της ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ ο αριθμός των πιστών που προσευχήθηκε κατά την τέλεση της Θείας Μυσταγωγίας δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος.

Ο Καθηγούμενος Αρχιμ. κ. Ιωάννης, κήρυξε τον θείο λόγο την ώρα του κοινωνικού, και επικεντρώθηκε στην κατανυκτική οπισθάμβωνο ευχή των Προηγιασμένων δώρων.

«Παράσχου και ημίν αγαθέ τον αγώνα τον καλόν αγωνίσασθαι, τον δρόμον της νηστείας εκτελέσαι, την πίστιν αδιαίρετον τηρήσαι, τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων συνθλάσαι, νικητάς τε της αμαρτίας αναφανήναι ώστε ακατακρίτως φθάσαι προσκυνήσαι και την αγίαν Ανάστασιν».

Προχωράμε στην κορύφωση του μεγίστου των Μυστηρίων, της αφάτου Θείας οικονομίας. Στο μεγαλείο του Σταυρού, στο θαύμα του ζωογόνου Τάφου, στο θρίαμβο της Αναστάσεως. Το αγωνιστικό πνεύμα που πρέπει να μας διακατέχει πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να καταξιωθούμε ακατακρίτως να φθάσουμε στην αγία Ανάσταση του Λυτρωτή και Σωτήρα μας. Μία ανάσταση όχι εξωτερική και επετειακή, αλλά μία εσωτερική ανάσταση των παθών στα οποία είμαστε πνιγμένοι και υποδουλωμένοι.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του, ο Αρχιμ. κ. Ιωάννης αναφέρθηκε και στη σημερινή μνήμη του εθνομάρτυρα της Κύπρου, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ο Σταυραετός του Μαχαιρά,  ο Ζήδρος μας, ο Καπετάνιος μας, ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, προέτασσε στους στυγνούς αποικιοκράτες και στους χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες που μετά από προδοσία περικύκλωσαν το κρησφύγετό του, το σύγχρονο «Μολών λαβέ». Εμφορούμενος από τα ακατάλυτα ιδανικά της γενναιοψυχίας και της φιλοπατρίας του ένδοξου βασιλιά Λεωνίδα της Αρχαίας Σπάρτης, ο εκ Λύσης Κύπρου ορμώμενος έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, αφουγκράσθηκε τον παλμό των αγωνιζομένων για ελευθερία  Κυπρίων, σπεύδοντας με αγαλλίαση στο πεδίο του αγώνα. Ο Αυξεντίου λατρεύτηκε ως ήρωας και τιμάται τόσο στην ιδιαίτερή του πατρίδα Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό. Η θυσία υποχρέωσε, ακόμη τους εχθρούς, να εξυμνούν τον ηρωισμό του. Πέντε μόνο μέρες μετά το ολοκαύτωμά του, στην εφημερίδα «Tρίμπιουν» του Λονδίνου δημοσιεύτηκε Mπαλάντα στον Γρηγόρη Aυξεντίου.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post