Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (22-23 Απριλίου 2018)

Οι κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο στην προσφυγιά (22-23 Απριλίου 2018)

Τον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα τίμησαν και φέτος στην προσφυγιά οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 το εσπέρας, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λατσιών, προεξάρχοντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Αυτός ο μεγαλομάρτυς της Εκκλησίας έζησε στα τέλη του 3ου και αρχές του 4ου αιώνα, όταν αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο Διοκλητιανός, ένας από τους χειρότερους διώκτες του χριστιανισμού. Έχοντας γονείς ευσεβείς έλαβε από μικρή ηλικία τη χριστιανική διδασκαλία. Προάχθηκε σε ανώτερα αξιώματα και έγινε άρχοντας του στρατού της εποχής αλλά και της κοινωνίας. Όταν ομολόγησε την πίστη του μπροστά στον αυτοκράτορα υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος τον αποκεφάλισαν.

Το θάρρος του Αγίου Γεωργίου αποτελεί παράδειγμα για όλους τους χριστιανούς σήμερα, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να δώσουν το μαρτύριο της συνείδησης, δηλαδή να πολεμήσουν με το κοσμικό φρόνημα και να δίνουν την ομολογία πίστεώς τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος έκανε σύντομη αναφορά στις κατεχόμενες κοινότητες και ενορίες που τιμούσαν τον Άγιο Γεώργιο πριν το 1974 και τόνισε πως είναι καθήκον όλων των προσφύγων να διατηρήσουν τις γιορτές τους ακόμα και στην προσφυγιά και να μεταδώσουν αυτή την αγάπη για τον τόπο τους και στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Μετά το πέρας της Εσπερινής Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των εικόνων του Αγίου Γεωργίου και της Ανάστασης πέριξ του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της εορτής, ο Επίσκοπος Μεσαορίας λειτούργησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post