Β’ Προσκύνημα των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (20 Μαΐου 2018)

Β’ Προσκύνημα των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (20 Μαΐου 2018)

Την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά Προσκύνημα των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφερείας. Το προσκύνημα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Κενδέου στην Αυγόρου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, πριν το εκούσιο Πάθος, προσεύχεται στον Θεό Πατέρα να κρατήσει τους μαθητές Του ενωμένους «να σιν ν καθςμες» (Ιω. 17, 11). Αυτός ο λόγος απευθύνεται όχι μόνο στους τότε μαθητές του Χριστού αλλά και στα μέλη της Εκκλησίας, τα οποία πρέπει να είναι πάντοτε ενωμένα στο όνομα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Η Ευαγγελική περικοπή έχει σχέση και με το έργο των 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι συνήχθησαν στη Νίκαια ακριβώς για να διατηρηθεί η ενότητα της Πίστεως στην Εκκλησία και αυτή την Κυριακή, πριν την Πεντηκοστή, όρισε η Εκκλησία να τους τιμούμε.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Πρόεδρος των Εκκληστιατικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφερείας, ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για το έργο που επιτελούν και για τη συνεργασία τους, τόσο με την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και με τους εκτοπισμένους αδελφούς μας, πράγμα που αποδεικνύει την ύπαρξη ενότητας μεταξύ όλων μας, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου.

Επίσης αναφέρθηκε στη χαρά που προσφέρει ο Τριαδικός Θεός στους πιστούς. Αυτό φανερώνεται μέσα από τα λόγια του Ιησού Χριστού, ο οποίος προσευχόμενος προς τον ουράνιο Πατέρα του ζητά αυτή η ένθεη χαρά να πλημυρίζει πάντα τις καρδιές των πιστών, «να χωσι τν χαρν τν μν πεπληρωμένην ν ατος» (Ιω. 17,13).

Ακολούθως, τελέστηκαν Μνημόσυνα των τεθνεώτων κατά τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και όλων των κεκοιμημένων κληρικών, διδασκάλων, ιεροψαλτών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, δημάρχων, κοινοταρχών, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των κατεχομένων κοινοτήτων.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας ο Θεοφιλέστατος προσέφερε εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας του Γερολάκκου μαζί με τις ευχές του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, στην καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Χριστοφόρα Μοναχή, και στον Πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Αθανασίου και με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του  

Επόμενος σταθμός ήταν το πολιτιστικό κέντρο – παρατηρητήριο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου με συγκίνηση οι προσκυνητές αντίκρισαν από μακριά την Αμμόχωστο και παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη ζωή της πόλης πριν το 1974.

Ακολούθως, τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κατέθεσε στεφάνι. Το μεσημέρι, προσφέρθηκε γεύμα σε όλους τους προσκυνητές εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Η μέρα τελείωσε με προσκύνημα την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη χαρά τους για την ευλογία που έζησαν, την εκτίμηση στην εμπιστοσύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να τους θεωρεί στενούς συνεργάτης της, καθώς και τις ευχαριστίες τους προς τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου για την πατρική του αγάπη και για το όλο έργο που επιτελεί τα δώδεκα έτη της Αρχιεπισκοπείας του για το παρόν και το μέλλον του λαού μας.

 

Από το Γραφείο των κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post