Εορτάζοντας την Πεντηκοστή απέναντι απο τον Πενταδάκτυλο

Εορτάζοντας την Πεντηκοστή απέναντι απο τον Πενταδάκτυλο

 

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και κληρικών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, τελέστηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο ιερό ναό του αγίου νεομάρτυρος Πολυδώρου στο Καϊμακλί, λίγα μόνο μέτρα μακριά από τη «νεκρή ζώνη» και τα κατεχόμενα εδάφη του νησιού μας.

Αρκετοί πιστοί  παρακολούθησαν προσευχόμενοι στην Αγία και Ομοούσιο Τριάδα, την λαμπρή Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια την ακολουθία του εσπερινού της γονυκλισίας ή «γονατίσεως-γονατιστού» όπως είθισται να ονομάζεται στο νησί.

Στον όρθρο που προηγήθηκε ψάληκαν μεγαλοπρεπώς οι διπλές καταβασίες της εορτής με τα πολλά θεολογικά νοήματα που περικλείουν καθώς επίσης και τα ιδιαίτερα τροπάρια των αίνων, «παράδοξα σήμερον», όπου κορυφώνεται η δοξολογία, η αίνεση προς τον Τριαδικό Θεό για την μεγάλη δωρεά προς το ανθρώπινο γένος, την αποστολή του Αγίου Πνεύματος.

 Ο Μακαριώτατος, στο κήρυγμα του θείου Λόγου κάλεσε τους πιστούς να γίνουν δεκτικοί στην περίσσεια της θείας Χάριτος που δίδεται με τη σημερινή κεφαλαιώδη για μας εορτή, όπως τότε οι απόστολοι, που ανέμεναν στο υπερώο, κάνοντας υπακοή στον Κύριο Ιησού Χριστό μέχρι την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Διανύοντες και εμείς, οι περιλειπόμενοι, την περίοδο της Θείας Χάριτος, έχουμε τη μεγάλη δωρεά του Θεού μέσα μας και οφείλουμε, με τον τρόπο ζωής μας να αποκτήσουμε όλα εκείνα τα χαρίσματα και καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως τα απαριθμεί ο Απόστολος Παύλος αλλά και να έχουμε συνεχώς στην καρδιά μας τον θείο πόθο, ώστε να αξιωθούμε κι εμείς της αιώνιας μακαριότητας.

Η πατρική αγάπη του Θεού προς το πλάσμα Του, δεν θα επέτρεπε να μείνει ο άνθρωπος μόνος και ανυπεράσπιστος απέναντι στα πάθη που κουβαλά μέσα του και στο διάβολο. Έτσι, απέστειλε τον Παράκλητο, τον παρηγορητή, συνεπίκουρο και συμπαραστάτη στους πειρασμούς και δοκιμασίες της ανάντη οδού που πορευόμαστε.

Ευθύς μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο εσπερινός της γονυκλισίας ή γονατιστού, όπου αναγνώστηκαν οι μεστές θείων νοημάτων ευχές από του ιερού βήματος, έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης εις επήκοον όλης της Εκκλησίας. Κατά την ώρα της αναγνώσεως των ευχών αυτών όλοι κλίνουν τα γόνατα, για αυτό και οι ευχές αυτές καλούνται ευχές της γονυκλισίας. Οι ευχές αυτές είναι χωρισμένες σε τρεις ομάδες, όσες είναι και οι γονυκλισίες. Κατά την πρώτη γονυκλισία αναγιγνώσκονται οι δύο πρώτες ευχές, κατά τη δεύτερη γονυκλισία η τρίτη και η τέταρτη και κατά την τρίτη γονυκλισία η πέμπτη, η έκτη και η εβδόμη. Την έναρξη κάθε γονυκλισίας την κηρύσσει ο διάκονος ή ο εφημέριος με τη φράση «Ἔτι καὶ ἔτι, κλίναντες τὰ γόνατα, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν» και τη λήξη με τη φράση «Ἀντιλαβοῦ, σῶσον, ἐλέησον, ἀνάστησον, καὶ διαφύλαξον ἡμᾶς ὁ Θεός».

Αυτές οι ευχές αποτελούν την κορύφωση της θείας επικλήσεως, την φωνή όλης της Εκκλησίας που ζητά από το Θεό, την ηµέρα της Πεντηκοστής, την επιφοίτηση και τη δωρεά του Αγίου Πνεύµατος. Του Αγίου Πνεύματος, το οποίο χαρίζει τα πάντα στους πιστούς. Σαν βρύση ρέουν οι προφητείες από το στόμα των προφητών, που Αυτό φωτίζει, αναδεικνύει τέλειους τους ιερείς, διδάσκει τη σοφία στους αγραμμάτους, τους ψαράδες τους αναδεικνύει θεολόγους και τον θεσμό της Εκκλησίας κρατάει ενωμένο.

Τέλος, σύμφωνα με το Μ. Βασίλειο δια του Αγίου Πνεύματος συντελείται η άνοδός μας στη Βασιλεία του Θεού, η επάνοδος στη θεία υιοθεσία και η δυνατότητα να γίνουμε κοινωνοί της χάριτος του Χριστού, να μετάσχουμε της δόξης του Θεού και να απολαύσουμε από τον Θεό κάθε ευλογία. Το Άγιο Πνεύμα είναι η πηγή του αγιασμού και κάθε ευλογίας και χάριτος εντός της Εκκλησίας.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post