Eορτασμός των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας (8-9 Οκτωβρίου 2018)

Eορτασμός των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας (8-9 Οκτωβρίου 2018)

Το ζεύγος των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας τίμησαν και φέτος στην προσφυγιά οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες.

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Δημήτριος Δημοσθένους, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη Λευκωσία.

Στον Εσπερινό παρέστησαν εκτοπισμένοι Κυθρεώτες, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ι.ν. Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας, πρόεδροι και μέλη οργανωμένων συνόλων της περιοχής Κυθρέας, καθώς και μέλη των άλλων εκκλησιαστικών επιτροπών των ενοριών της Κυθρέας.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο των τιμώμενων Αγίων. Αποτελούν υπόδειγμα της χριστιανικής οικεγένειας και πρότυπο υπομονής, λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισαν την οικογενειακή τους συμφορά. Αφού έχασαν τα δύο του παιδιά αποφάσισαν μαζί να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο προσφέροντας τη ζωή τους ολοκληρωτικά στον Θεό. Ο βίος τους μας αποδεικνύει ότι η τεκνογονία είναι δώρο και ευλογία Θεού. Όταν έχασαν τα παιδιά τους εφάρμοσαν αυτό που είχε πει κάποτε ο Ιωβ μετά από τις συμφορές που ήρθαν πάνω στην οικογένειά του: «Ὁ Κύριος ἔδωκεν, ὀ Κύριος ἀφείλετο. Είη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένο εἰς τοὺς αἰῶνας» (Ἰωβ 1, 21). Ο λαός μας έχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία. Αυτό το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ναών αφιερωμένων στο όνομά τους.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Κυθρεωτών και Μνημόσυνα των τεθνεώτων της κατεχόμενης Κυθρέας.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων πέριξ του Καθεδρικού Ναού.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην Ξυλοτύμπου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Ιερομ. π. Ραφαήλ και τον Πρωτ. π. Κυριάκο Παναγιώτου.

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής που διαβάστηκε. Τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού. Ακόμα κι αν σε αυτόν τον κόσμο υποφέρουμε, δοκιμαζόμαστε και αδικούμαστε ένεκα της αφοσίωσης μας στο θέλημα του Τριαδικού Θεού. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει, σύμφωνα με τον κυριακό λόγο: «Μακάριοί ἐστε ὅταν μισήσωσιν ὑμᾶς οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὅταν ἀφορίσωσιν ὑμᾶς καὶ ὀνειδίσωσιν καὶ ἐκβάλωσιν τὸ ὄνομα ὑμῶν ὡς πονηρὸν ἕνεκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου·χάρητε ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ καὶ σκιρτήσατε, ἰδοὺ γὰρ ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τῷ οὐρανῷ» (Λκ. 6, 22-23).  Ακολούθως, μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του ποιμενάρχου της επαρχίας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

*****************************************************

 

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας, σε συνεργασία με τον Δήμο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κυθρέας προσκαλούν τους Κυθρεώτες και όλους τους πιστούς στον εορτασμό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας.

Το Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, στις 5.30 μμ. θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός το πρωί στον ίδιο Καθεδρικό Ναό.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην πατρώα γη. Επίσης, θα τελεστούν μνημόσυνα για όλους του τεθνεώτες Κυθρεώτες.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας της Κυθρέας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post