Ο Γενικός Γραμματέας της Καγκελαρίας του Προέδρου της Πολωνίας και η Πρέσβειρα της Πολωνίας επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ο Γενικός Γραμματέας της Καγκελαρίας του Προέδρου της Πολωνίας και η Πρέσβειρα της Πολωνίας επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ο Γενικός Γραμματέας της Καγκελαρίας του Προέδρου της Πολωνίας και Επίτροπος Προεδρίας, κ. Adam Kwiatkowski, και η Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο, κ. Irena Lichnerowicz-Augustyn. Τους δύο επίσημους του δέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στο γραφείο του, όπου συζήτησαν για τις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας τόσο εκκλησιαστικές όσο και πολιτικές.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που κατάφερε να επισκεφθεί την Κύπρο και ιδιαίτερα την έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου και να συναντήσει τον Προκαθήμενό της. Μάλιστα μετέφερε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τις ευχές του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Adam Kwiatkowski ένα αργυρό αντίγραφο της ψηφιδωτής παράστασης του εκχριστιανισμού του ανθυπάτου Σεργίου Παύλου (Πάφος, 45 μ.Χ.) από τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα στην Πάφο και παράλληλα του εξήγησε ότι, σύμφωνα με το βιβλίο “Πράξεις των Αποστόλων”, ο Σέργιος Παύλος ήταν ο πρώτος επίσημος Ρωμαίος που δέχθηκε τον Χριστιανισμό. Ο κ. Kwiatkowski αντιπροσέφερε στο Μακαριώτατο μια εικονογράφηση του Προεδρικού Μεγάρου της Πολωνίας.

Ακολούθως, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο στους χώρους της Αρχιεπισκοπής. Πρώτα απ΄ όλα επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου ο Θεοφιλέστατος τους παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό του Ιερού Ναού. Ο κ. Adam Kwiatkowski εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγιογραφίες και το περίφημο τέμπλο του Ναού.

Ακολούθως, επισκέφθηκαν το Μέγα Συνοδικό, αίθουσα που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος, και το Παρεκκλήσιον του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου μπόρεσαν, με τη βοήθεια των αγιογραφιών και τις εξηγήσεις του Επισκόπου Μεσαορίας, να γνωρίσουν μερικές σελίδες ιστορίας της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε ερώτηση του κ. Adam Kwiatkowsk προς τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, για το έργο που επιτελεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα του Θρησκευτικού Προσκυνηματικού Τουρισμού. Η Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο, κ. Irena Lichnerowicz-Augustyn, αναφέρθηκε στην Έκθεση του Γραφείου, το Νοέμβριο του 2017 στο Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Περιέγραψε με συγκινητικά λόγια την επιτυχία που είχε η Έκθεση, την οποία επισκέφθηκε και η ίδια και μάλιστα παρέστη στα εγκαίνια ως Διευθύντρια της Εθιμοτυπίας της Πολωνικής Κυβερνήσεως. Επισήμανε τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικά πρόγραμμα γνωριμίας με τα Έθιμα του Αγίου Δωδεκαημέρου στην Κύπρο.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος προσέφερε στους επισήμους ένα βιβλίο με εικόνες της Κύπρου, του κ. Αθ. Παπαγεωργίου και διάφορα έντυπα που εκδόθηκαν από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι

 
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου
Print Friendly, PDF & Email

Share this post