Εκοιμήθη ο γηραιός τελετάρχης της Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Γεώργιος Αραούζος

Εκοιμήθη ο γηραιός τελετάρχης της Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Γεώργιος Αραούζος

Με βαθύτατη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την εκδημία του  πολυαγαπητού μας Γεωργίου Αραούζου, του αηδονιού του Θεού και της Εκκλησίας Κύπρου, που επί σειρά ετών κόσμησε και τίμησε ως Πρωτοψάλτης και τελετάρχης. Και είναι όντως οικονομία Θεού, που μέσα στην κατανυκτική αυτή περίοδο του Τριωδίου, θα κατευοδώσουμε τον αείμνηστο κ. Αραούζο, που σ᾿ όλη του τη ζωή έψαλλε και υμνούσε τα μεγαλεία του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου.

Γόνος ευσεβούς οικογένειας, αφοσιώθηκε από την τρυφερή παιδική ηλικία στην εκμάθηση της εκκλησιαστικής βυζαντινής μας μουσικής, μαθητεύοντας με κόπους και θυσίες κοντά σε πολλούς και κορυφαίους πρωτοψάλτες της γνήσιας βυζαντινής παράδοσης. Της ιεράς υμνολογίας ανεδείχθη εραστής και λάτρης, αναλώνοντας τη ζωή του στο ψαλτήρι της εκκλησίας και δημιουργώντας γύρω του πολλά βλαστάρια μαθητών, στους οποίους λαχταρούσε να μεταδώσει όχι μόνο τις ψαλτικές του γνώσεις, αλλά κυρίως το θυσιαστικό φρόνημα του ευλαβούς ιεροψάλτου. Μελίρρυτος ερωδιός, κελαηδούσε ακάματος ἐν ἐκκλησίαις, στα Ιεροσόλυμα όπου διέτριψε επί σειρά πολλών ετών και στη συνέχεια στην αγιοτόκο Κύπρο.

Άριστος συνεργάτης του ιερού Κλήρου, σοβαρός, ευπρεπής, συνεπής, ευσυνείδητος, γινόταν σε κάθε ιερή ακολουθία και ιδιαιτέρως στη Θεία Μυσταγωγία ο σεμνός συνοδοιπόρος του Λειτουργούντος ιερέως, μια ευλαβική παρουσία μέσα στη Θεία Λατρεία, που έτερπε και είλκυε το εκκλησίασμα σε μια από καρδίας πνευματική συμμετοχή στα ιερουργούμενα.

Σεβαστικός προς τους ιεράρχες, κέρδισε με την ευγένεια του ήθους του και το μουσικό του τάλαντο τη βαθειά εκτίμηση και την πατρική αγάπη, ώστε όλα αυτά τα χρόνια καυχόμαστε για το κόσμημα αυτό της Κύπρου, το ηδύτατο άκουσμα και λάλημα των εορτών και των πανηγύρεών μας.

Υπήρξε σεμνός προς τους γεροντοτέρους, πατρικός προς τους νεωτέρους, ευγενής προς πάντας. Δάσκαλος συνετός και με βαθειά γνώση του αντικειμένου του, αξιοπρεπής, έχων την καλήν μαρτυρίαν όλων, υπήρξε ένα από τα εκλεκτότερα και προσφιλέστερα μέλη της Εκκλησίας και κοινωνίας μας.

Και τώρα ο αείμνηστος εξέλιπε από τη ματαιότητα των εγκοσμίων. Κατέλιπε τους δερματίνους χιτώνες, άφησε την μέλαινα και ζοφώδη του βίου θάλασσα. Μετέστη από τη στρατευομένη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία των πρωτοτόκων. Ως αποσκευές του πήρε μαζί του την ορθόδοξο πίστη, την ακάματη διακονία της Εκκλησίας του Θεού, τη φιλαδελφία, την αγάπη και την προσήνεια προς όλους.

Ως τελευταία του πολύτιμη αποσκευή έφερε το ύστατο άθλημα της ασθενείας του σώματος, στο οποίο στάθηκε με θαυμαστή καρτερία, γενναιότητα και δοξολογική διάθεση, ζητώντας τις προσευχές όλων και «αφορών εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν».

Το κύκνειο άσμα του κελάηδησε την εφετινή εορτή του Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο μετόχι της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όρθιος στο αναλόγιο, δίνοντας την ύστατη ικμάδα της φθίνουσας ζωής του, σαν να είχε τη διαίσθηση ότι είναι η τελευταία φορά που δοξολογεί τα μεγαλεία του Θεού στην επίγεια πορεία του.

Αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο, που έζησε, έψαλε και έφυγε, ευχόμαστε, προσευχόμαστε, αλλά και διατηρούμε τη βεβαία ελπίδα πως θα τον αναπαύσει ο Θεός «εν χώρα ζώντων…όπου ήχος καθαρός εορταζόντων».

Μέσα στον θείο αυτό Χορό είθε και ο μακαριστός κ. Γεώργιος να καταταχθεί, ενώνοντας τη φωνή του με αυτές των Αγγελικών Δυνάμεων, υμνολογώντας στην Ουράνια Θεία Λειτουργία τον Κύριο της Δόξης, τον Οποίον παιδιόθεν αγάπησε και υπηρέτησε εδώ στη γη. Και Εκείνος, ο πρωτότοκος των νεκρών, ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος, να τον υποδεχθεί στην αιώνια και μόνιμη πατρίδα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί από τον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντος της κοινότητας Λυθροδόντα την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 2.00 μ.μ.

Της εξοδίου ακολουθίας θα προστεί εκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post