Οι Γ΄ Χαιρετισμοί στη Λευκωσία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Οι Γ΄ Χαιρετισμοί στη Λευκωσία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Εμφανώς συγκινημένος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο οποίος ευρίσκεται από την Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Κύπρο, απήγγειλε την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας μας στον ιστορικό ιερό ναό -που παραχωρήθηκε στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας- επ’ ονόματι του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, απηύθυνε προς το εκκλησιαζόμενο ποίμνιο λόγια πατρικής αγάπης και σεβασμού, αφορμώμενος τόσο από την επερχόμενη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, όσο και από την δοξολογία προς την Παναγία μας με τους Χαιρετισμούς Της.

Ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής: «Στάση ανεφοδιασμού η εορτή της Σταυροπροσκύνησης· η Εκκλησία με μεγάλη αγάπη μάς προετοιμάζει να υποδεχθούμε τα άχραντα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού ευφρανθούμε από την Χάρη του Τιμίου Σταυρού. Σήμερα, όμως, η Εκκλησία μας πριν φθάσουμε στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, μάς προβάλλει ένα πρόσωπο τόσο πολύτιμο για όλη μας την ζωή, την Κυρία Θεοτόκο.

Και θαυμάζω όλους τους πιστούς στα πέρατα του κόσμου, αφού με την ευλογία που μου δόθηκε να διακονώ την Εκκλησία μας, μπορώ και βλέπω, πως όλοι κρατούν τα βιβλιαράκια τους και αναγινώσκουν τους χαιρετισμούς της Παναγίας μας. Με συγκινεί δε περισσότερο όταν βρίσκομαι στην Αφρική που έχω χιλιάδες ανθρώπους που υμνούν με τους δικούς τους τρόπους, τα δικά τους λόγια την Παναγία.

Και θαύμασα όταν πριν λίγες μέρες ευρισκόμενος στο Κονγκό, όπου οι άνθρωποι αν και γυμνοί από ρούχα, εντούτοις γεμάτοι από αγάπη και ευλάβεια προς την Παναγία υμνούσαν την Μητέρα όλων μας.

Εμείς όμως έχουμε την τιμή να ομιλούμε αυτή την ίδια γλώσσα στην οποία γράφτηκαν οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας, κι αυτό είναι μεγάλη ευλογία. Φεύγοντας από αυτή την όμορφη, κατανυκτική και αγιασμένη Εκκλησία του οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ας πάρουμε μαζί μας την ευλογία της Παναγίας.

Όπου στο εικόνισμά της στο οποίο απαγγείλαμε απόψε τους χαιρετισμούς είναι της Παναγίας του Κύκκου, της Ελεούσης του Κύκκου, στο Μοναστήρι όπου ήταν κι ο συνοδός μας Σεβασμιώτατος Μητροπ. Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ, που την αγαπάει τόσο πολύ. Η Παναγία που ελεεί με τόση αγάπη τον άνθρωπο, η ελπίς των απηλπισμένων, η Μητέρα που δίνει βάλσαμο στις αρρώστιες, που στην εποχή μας έχουμε τόσες πολλές.

Κι αυτός εδώ ο ναός, του αγίου Σάββα, είναι για μας κάτι ξεχωριστό, διότι κι ο πατριαρχικός ναός μας στην Αλεξάνδρεια είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα και ο άγιος Νιτρίας, τον οποίο θα εγκαταστήσουμε επίσημα την Κυριακή ως Έξαρχό μας εδώ στην Κύπρο, είναι κληρικός που προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα, όπου πριν από 47 χρόνια, νέο παλληκάρι τότε πήγε εκεί και αφιερώθηκε στην Εκκλησία και γνώρισε από κοντά την Λαύρα του αγίου Σάββα.

Αλλά κι εδώ, σ’ αυτή την όμορφη γωνιά, που μας παραχώρησε με τόση αγάπη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ώστε να έχουμε το δικό μας σπίτι, το δικό μας θυσιαστήριο, θα έχετε από την Κυριακή τον άγιο Νιτρίας, εκπρόσωπό μας και θέλω να σας παρακαλέσω όλους, όσοι έρχεστε εδώ στο ναό του αγίου Σάββα, να συνεχίζετε να έρχεστε να παίρνετε την ευλογία της Παναγίας μας, της εικόνας του αγίου Φανουρίου και του Τιμίου Προδρόμου, που με θαυματουργικό τρόπο ανευρέθη, και που με τόσο εκφραστικά μάτια, τόσο πόνο κι έκφραση μάς κοιτάζει.

Θέλω να παρακαλέσω και όλες τις Αρχές που βρίσκετε απόψε εδώ, να στηρίξετε τον νέο μας Έξαρχο, άγιο Νιτρίας.

Σας εύχομαι η Παναγία να ευλογεί το νησί σας, αυτή την αγιοτόκο νήσο, που όπως και την Κρήτη, είναι νησί που οι άνθρωποι ζουν με τόση ευλάβεια.

Να ευχηθούμε επίσης στον π. Αθηνόδωρο, που σήμερα βρίσκεται στην Παναγία του Τζοχάννεσμπρουργκ, εκεί μάλιστα όπου υπηρέτησε για 25 χρόνια στην Παντάνασσα ο άγιος Νιτρίας, να τον ενισχύει ο Θεός».

Παρών στην Ακολουθία των Χαιρετισμών ήταν κι ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος χάρισε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας μία εικόνα της Παναγίας της Παντανάσσης της Εθνοφρουρούσας.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post