Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Παύλο Λευκωσίας

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Παύλο Λευκωσίας

Ἐν εκκλησίᾳ πληθούσῃ, τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, παραμονή της μνήμης των αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο εσπερινός στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στη Λευκωσία.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, χοροστάτησε στον εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ανάμεσα σε άλλα ο Μακαριώτατος τόνισε βασικά στοιχεία του βίου των δύο αυτών πρωταγωνιστών της διάδοσης του χριστιανισμού σ’ ολόκληρη την οικουμένη και σημείωσε την αντίθεση που είχαν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο ζωής τους πριν την γνωριμία τους με τον Χριστό.

Ο Απόστολος Πέτρος μεριμνά κυρίως για τους Χριστιανούς που προήλθαν από την τάξη των Ιουδαίων, ο δε Απόστολος Παύλος έχοντας σαν αφετηρία τους Ιουδαίους απευθύνεται, στη συνέχεια, στα έθνη, στους ειδωλολάτρες, για τούτο και χαρακτηρίζεται Απόστολος των «Εθνών».

Και οι δυο τους, όπως και οι άλλοι Απόστολοι, επωμίζονται ένα δύσκολο έργο, να πορευθούν σε όλα τα έθνη μεταφέροντας το μήνυμα της σωτηρίας δια του Ιησού Χριστού. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων περιοχών που δέχθηκε το μήνυμα αυτής της σωτηρίας δια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

Η Πάφος ήταν η πύλη της εισόδου του χριστιανισμού στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο!

Ο απόστολος Πέτρος ήταν από την αρχή πιστός μαθητής του Χριστού. Ήταν μάρτυρας σε όλα όσα είχαν συμβεί γύρω από τον Χριστό, από την πρώτη στιγμή του κηρύγματός Του.

Αντίθετα, ο απόστολος Παύλος ήταν πρώτα εχθρός του Χριστού, ήταν ένας αντίπαλος που δεν πίστευε σ΄ Αυτόν ως Μεσσία. Τον θεωρούσε ψευδοπροφήτη. Δεν βγήκε να διακηρύξει το Ευαγγέλιο, αλλά να καταδιώξει τους χριστιανούς.

Ο απόστολος Παύλος ήταν διώκτης, αλλά και  μάρτυρας για τον Χριστό και, μάλιστα, μάρτυρας  για κάτι πολύ σημαντικό: για το γεγονός, ότι ένας άνθρωπος που πρώτα δεν πίστευε στο Χριστό, που Τον μισούσε, Τον καταδίωκε, μπορεί να βρεθεί ξαφνικά, πρόσωπο με πρόσωπο, μπροστά στον αναστημένο Χριστό! 

Ο απόστολος Πέτρος δεν ήτανε άψογος άνθρωπος στη ζωή του, όπως και ο απόστολος Παύλος. Όλοι οι απόστολοι ήτανε γνήσιοι, απλοί άνθρωποι, και όταν πιάστηκε ο Χριστός στον κήπο της Γεθσημανής και καταδικάστηκε, φοβήθηκαν εκείνοι και έφυγαν. Ο Πέτρος μάλιστα αρνήθηκε όταν τον ρώτησαν, αν γνωρίζει το Χριστό. Αλλά μετά, όταν οι απόστολοι διακηρύξανε τον Χριστό, δεν φοβήθηκαν τίποτα πια: ούτε βάσανο, ούτε σταυρό, ούτε φυλακή. Τίποτα πια δεν μπορούσε να τους χωρίσει από την αγάπη του Χριστού. Και διακηρύττανε, και το κήρυγμά τους είναι πραγματικά η πίστη μας, η οποία, όπως το είπε ο απόστολος Παύλος, νίκησε τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού τελέστηκε επίσης λιτανεία της σεπτής εικόνας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση υπέρ πάντων των επιτελούντων την εορτή.

Μετά το πέρας του εσπερινού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε δεξίωση.

 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post