Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Αγία Παρασκευή αγάπησε τον άνθρωπο, την εικόνα του Θεού

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Αγία Παρασκευή αγάπησε τον άνθρωπο, την εικόνα του Θεού

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, παρά το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία τελέσθηκαν ο όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής της οσιοπαρθενομάρτυρος νύμφης του Χριστού Παρασκευής, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στην παρουσία πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος εξήρε τον υποδειγματικό βίο της Αγίας. «Η αγία μας αγάπησε τον Θεό και μετά τον άνθρωπο. Η σημερινή μέρα είναι για μας όλους μία ευκαιρία να την μιμηθούμε. Την απλότητά της, την απέραντη ταπείνωσή της, την υπέρμετρη αγάπη της προς τον Θεό και τους ανθρώπους, τις εικόνες του Θεού, την ζεστή πίστη της. Αν κι εμείς ταπεινωθούμε και ανοίξουμε την καρδιά μας, μόνο τότε θα καταφέρουμε να την μιμηθούμε. Και θα την μιμηθούμε πραγματικά αλλά με τη μίμηση του βίου της, αρκεί να το θέλουμε.

Ο Θεός, αδελφοί μου, μάς προόρισε για τη βασιλεία Του και όχι για την απώλεια, για την οποία είναι προορισμένος μόνο ο υιός της απωλείας. Κι η αγία Παρασκευή πέτυχε το πλήρωμα του αγιασμού και αγάλλεται στη Βασιλεία του Θεού. Διότι είχε το προσόν της αγιότητας, της ταπείνωσης, είχε πληρότητα ζωής. Και η πληρότητα στην ζωή της δεν ήταν αποτέλεσμα των κοσμικών θέσεων, των αξιωμάτων, του πλούτου και του χρήματος. Όποιος στηρίζεται σ΄ αυτά και περιμένει να βρει πληρότητα, ματαιοπονεί. Αυτά δίνουν μία πρόσκαιρη, φευγαλέα χαρά. Ενώ η αγία, παρόλες τις θλίψεις που της επιφύλαξε η ζωή με την απώλεια των αγαπητών της γονέων, εντούτοις τις υπερέβη με την αγάπη, ταπείνωση και υπακοή. Διότι μόνο αυτά δίνουν τη γνήσια χαρά του Θεού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρετέθη κέρασμα στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του ναού.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post