Παρουσίαση «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού» (Pernera Beach Hotel, Πρωταράς, 25 Απριλίου 2024)

Παρουσίαση «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού» (Pernera Beach Hotel, Πρωταράς, 25 Απριλίου 2024)

Την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10.00 με 11.30π.μ. η πρώτη Παρουσίαση με θέμα «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού» στο φιλόξενο Pernera Beach Hotel, στον Πρωταρά.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του ΠΑΣΥΞΕ και την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πέραν των είκοσι ξενοδοχοϋπαλλήλων από τις ξενοδοχειακές μονάδες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας.

Τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τους συμμετέχοντες ξενοδοχοϋπαλλήλους καλωσόρισε ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης του προσωπικού των ξενοδοχειακών μονάδων για τον ποικίλο και κατά πάντα πλούσιο πολιτισμό της πατρίδας μας, «για να μπορούμε όταν θα χρειαστεί να ενημερώσουμε τους επισκέπτες μας, φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία του τόπου, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο θέλουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν κάποιο σημείο-μνημείο θρησκευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και περιεχομένου».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή του με τις Προσκυνηματικές και εν γένει πολιτιστικές περιηγήσεις είναι σε θέση να μας εισαγάγει σε αυτή την οδό, «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού».

Κατέληξε, ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ότι «σήμερα γίνεται η αρχή να κατανοήσουμε όλοι μας την αξία του Πολιτισμού μας μέσα στον κύκλο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Είμαι βέβαιος ότι σύντομα το πρόγραμμα που ξεκίνησε από τις ξενοδοχειακές μονάδες της ελεύθερης Αμμοχώστου, μαζί με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, θα βρει συνοδοιπόρους σε όλες τις άλλες επαρχίες και Επαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΥΞΕ».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος ευχαρίστησε πρωτίστως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ κ. Θάνο Μιχαηλίδη για το άμεσο ενδιαφέρον του μόλις ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων κοινών δράσεων είναι και η παρούσα Παρουσίαση «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ κ. Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη για την προσπάθεια να ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς και για την εν γένει συνεργασία.

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τους ανθρώπους που φιλοξενούν την εκδήλωση τον κ. Δημήτρη Σκάρο, τον κ. Παναγιώτη Κωνσταντίνου, καθώς και όλο το προσωπικό του Pernera Beach Hotel στον Πρωταρά.

Ακολούθησε η παρουσίαση από τον Επίσκοπο με τη βοήθεια του Power Point, έκδοση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Έγινε μια ξενάγηση επιγραμματικά, σε όλη τη νήσο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έγιναν επισημάνσεις σε κάποιους καίριους ιστορικούς σταθμούς. Προβλήθηκαν τόποι θρησκευτικού, ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος να επισημάνει τη γεωγραφική θέση της Κύπρου και τον φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της μέσα στους αιώνες. Παρά τις κατακτήσεις και τις κακουχίες έχει ένα θαυμαστό τρόπο να διασώζει την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της ατόφια μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τέχνη και την αισθητική, καθώς και την ευαισθησία στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναμφίβολα, ανάμεσα σε όλα αυτά, πρόβαλε και η καταστροφή, λεηλασία και εξαφάνιση ει δυνατόν των ιχνών πολιτισμού στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της πατρίδας μας για 50 έτη από τον Τούρκο κατακτητή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μνημεία και τον πολιτισμό της ελεύθερης και κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου.

Θεωρείται σημαντικό ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι αισθάνθηκαν συνδημιουργοί της παρουσίασης «Στα βήματα του Κυπριακού Πολιτισμού», αφού τόσο με τις ερωτήσεις όσο και με τις τοποθετήσεις ή επισημάνσεις τους η εκδήλωση λάμβανε φιλικό και παραγωγικό χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση παρέστη και έλαβε μέρος στη γόνιμη συζήτηση ο κ. Λάκης Αβρααμίδης, λειτουργός της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος γνωρίζει τις δράσεις του Επισκόπου Μεσαορίας και των συνεργατών του, καθώς και την προσφορά του Γραφείου που προΐσταται των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, από το 2012, όταν το Γραφείο έλαβε μέρος για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση Κύπρου (37η).

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τη ζωντανή συμμετοχή όλων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε συγκινημένος.

Ευχήθηκε σε όλους, και στους επιχειρηματίες και το προσωπικό όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καλή και ποιοτική τουριστική σεζόν και καλό Πάσχα να αξιωθούμε, με υγεία.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε το Pernera Beach Hotel.

 

Από τη Γραμματεία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post