Κατεχόμενες Εκκλησίες και Μονές

Η θρησκευτική ζωή των ανθρώπων της Βατυλής

Οι εκκλησίες της Βατυλής Το 1946 η Βατυλή είχε τρεις εκκλησίες. Η πιο μεγάλη ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και βρισκόταν στο κέντρο του χωριού. (περισσότερα…)

Στέφθηκε με επιτυχία η σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Η  Α.Μ.  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των 40 Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, σε εκκλησιασμό την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας. (περισσότερα…)

Μονή Αντιφωνητή και παράδοση

Η εκκλησία του Αντιφωνητή είναι το καθολικό βυζαντινού μοναστηριού. Βρίσκεται στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου ανάμεσα στα χωριά Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε το 12ο αιώνα και είναι το μοναδικό παράδειγμα οκταγωνικού τύπου στην Κύπρο, αν εξαιρέσουμε την ερειπωμένη εκκλησία του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. (περισσότερα…)

«Αποσύνθεση» των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα κατεχόμενα του νησιού

«Αποσύνθεση» των ορθοδόξων εκκλησιών στα κατεχόμενα του νησιού, αποκαλύπτει βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν (περισσότερα…)

Ομιλία για τα εκκλησιαστικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο

Στο πλαίσιο ομιλιών στις Συνάξεις Νέων, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Έγκωμης, ο δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, θα δώσει ομιλία με θέμα «Τα εκκλησιαστικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Σαράντα χρόνια μετά από την τούρκικη εισβολή». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Μόρφου, με τίτλο «Μόρφου: Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς». (περισσότερα…)

Προσκύνημα στις Eκκλησίες του κάμπου της Μεσαορίας

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, μικρή ομάδα προσκυνητών μετέβη για προσκύνημα στα ιερά χώματα του απέραντου κάμπου της Μεσαορίας. Ο καλοκαιρινός άνεμος με τα ζεστά αέρια ρεύματα αναμοχλεύουν μνήμες και νοσταλγίες στο νου και στη ψυχή. Ταυτόχρονα, η οσμή σαν πινέζα πληγώνει την καρδία και σφίγγει το στομάχι. (περισσότερα…)