Εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

«Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους» (ψηφιακό παιχνίδι), στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, από τις 10:00 έως τις 13:30, Εκδήλωση με τίτλο: «Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους». Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν και άλλα ψηφιακά παιχνίδια και αποτελέσματα του έργου Pact4Skills. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom: https://zoom.us/j/91000652144. Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Βυζαντινό Μουσείο εκφράζουν την [...]

Εικόνες που επιστρέφουν. Η εικόνα των Τριών Ιεραρχών, Έργο Νεόφυτου Ν. Ζωγράφου.

«Έαρ χελιδών ου καθίστησι μία αι τρεις αηδόνες δε των ψυχών έαρ[1]». Το άρθρο αυτό έχει θέμα την επιστροφή μίας ακόμα φορητής εικόνας από την κατεχόμενη γη μας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον επαναπατρισμό μιας δεσποτικής εικόνας (εικ. 1) που απεικονίζει τους Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεολόγο. Οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, ξακουστοί ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα ελληνικά γράμματα και διέθεσαν ολόκληρη την περιουσία τους σε κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο. Η εικόνα αυτή, είναι έργο του λαϊκού αγιογράφου Νεόφυτου [...]

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Οριάτου και οι σχέσεις της με την Κατωκοπιά

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Οριάτου και οι σχέσεις της με την Κατωκοπιά[1] του Ανδρέα Χ. Χριστοδούλου (+ 6/7/2023), φυσιογνώστη   Η συντήρηση του θεσμού της Εκκλησίας και το φιλανθρωπικό και το ιεραποστολικό έργο της χρειάζονται σημαντικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται από εισφορές των πιστών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. (περισσότερα…)

Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου

Περιηγηθείτε στο βιβλίο "Η Χριστιανική Τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου", που είναι συγγραφικό έργο του μ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου (†26.7.2022) και έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (2010). (περισσότερα…)

Εορτολόγιο 2023 των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Όπως κάθε χρόνο, κυκλοφορεί το νέο Εορτολόγιο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας). Το Εορτολόγιο εκδίδεται για πέμπτη συνεχή χρονιά. (περισσότερα…)

Ψηφιακός δίσκος για τον συλημένο ναό του 6ου αι. μ. Χ. της Παναγίας της Κανακαριάς

Την ιστορία και την λεηλασία των περίφημων ψηφιδωτών του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς, που αποτελεί σπάνιο δείγμα της τέχνης του 6ου  αιώνα μ.Χ. , περιγράφει  ψηφιακός δίσκος, παραγωγής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου. (περισσότερα…)

H Παναγία η Οδηγήτρια της Λευκωσίας

Νάσα Παταπίου* Στην κατεχόμενη Λευκωσία, δίπλα στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, το καύχημα των Λατίνων επί Φραγκοκρατίας και Βενετοκρατίας, υφίσταται και o πάλαι ποτέ καθεδρικός ναός των Oρθοδόξων, ο αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια. Πρόκειται για τον φερόμενο ως ναό του Αγίου Νικολάου, γνωστό και ως Bedestan που σημαίνει αγορά στην τουρκική γλώσσα. Ο ναός αυτός είναι ένας ιδιόρρυθμος μονόχωρος τρουλαίος ναός με νάρθηκα και ανάμικτα γοτθικά μορφολογικά στοιχεία. Στα πολυγωνικά κιονόκρανα των δύο ανατολικών στύλων, οι οποίοι υποβαστάζουν τον τρούλο, παριστάνονται δύο χέρια, που ευλογούν κατά τον ορθόδοξο [...]

Η βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα/Κωνσταντία

Δρ Ανδρέα Φούλια Βυζαντινολόγου Η βασιλική του Αγίου Επιφανίου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας/Κωνσταντίας (η πόλη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 332 και 342 επισκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β΄, μετονομαζόμενη προς τιμήν του σε Κωνσταντία). Ο άγιος Επιφάνιος, επίσκοπος Κωνσταντίας και αρχιεπίσκοπος Κύπρου, άρχισε την οικοδόμηση της βασιλικής όταν ακόμα βρισκόταν εν ζωή στα τέλη του 4ου αι. Ο ναός αποπερατώθηκε μετά το θάνατό του (403), ενώ παραμένει άγνωστο πού θα αφιερωνόταν αρχικά η βασιλική. Μετά το θάνατο και την ταφή του εκεί, σύμφωνα με [...]

Οι εκκλησίες των Βαρωσίων, της νέας πόλης της Αμμοχώστου. 40 χρόνια μετά

Η νέα πόλη της Αμμοχώστου τα επονομαζόμενα Βαρώσια, άρχισαν να αναπτύσσονται πληθυσμιακά αμέσως μετά την κατάληψη της μεσαιωνικής περιτειχισμένης πόλης, από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1571 και την εκδίωξη από εκεί των Ελλήνων κατοίκων της. (περισσότερα…)

Μονή Αντιφωνητή και παράδοση

Η εκκλησία του Αντιφωνητή είναι το καθολικό βυζαντινού μοναστηριού. Βρίσκεται στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου ανάμεσα στα χωριά Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε το 12ο αιώνα και είναι το μοναδικό παράδειγμα οκταγωνικού τύπου στην Κύπρο, αν εξαιρέσουμε την ερειπωμένη εκκλησία του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. (περισσότερα…)