«Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους» (ψηφιακό παιχνίδι), στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

«Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους» (ψηφιακό παιχνίδι), στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, από τις 10:00 έως τις 13:30, Εκδήλωση με τίτλο: «Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους». Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν και άλλα ψηφιακά παιχνίδια και αποτελέσματα του έργου Pact4Skills.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom: https://zoom.us/j/91000652144.

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Βυζαντινό Μουσείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ένα από τα παραδοτέα του Προγράμματος Erasmus+ Pact4Skills είναι το ψηφιακό παιγνίδι «Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους», που παρουσιάζεται αυτή τη χρονιά, κατά τη θλιβερή επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή.

Το παιγνίδι είναι γραμμένο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά από την Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Δρ. Στέλλα Συλαίου, βάσει σχετικού πληροφοριακού υλικού που δόθηκε από το Μουσείο για τη δημιουργία των δέκα χαρακτήρων που αναζητούν τη λεηλατημένη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ο αγγλικός τίτλος του παιγνιδιού είναι: «Bring the treasures home. Repatriating looted mosaics to Cyprus» και παραπέμπει στην ανάλογη καμπάνια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ταυτισθούν με τους ακόλουθους χαρακτήρες: 1. Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων, 2. Εισαγγελέας, 3. Αστυνομικός Διευθυντής δίωξης αρχαιοκαπηλίας, 4. Αστυνομικός της Interpol, 5. Εκπρόσωπος Unesco, 6. Διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου, 7. Ντετέκτιβ καλλιτεχνικών θησαυρών, 8. Πληροφοριοδότης, 9. Αρχαιολόγος/ενεργός πολίτης, 10. Διευθυντής πολιτιστικού Φορέα.

Περισσότερα για το παιγνίδι επαναπατρισμού των ψηφιδωτών μας και τα άλλα παιγνίδια που ετοίμασε το έργο Pact4Skills  θα παρουσιασθούν στην Πολλαπλασιαστική Εκδήλωση ως ακολούθως:

10:00-10:15: Καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κ. Χρίστο Κουκλιώτη και Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

10:15- 11:00: Παρουσίαση του έργου Pact4Skills από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μουσειολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δρ. Γεώργιο Παπαϊωάννου:

  • Σκεπτικό, εταίροι, ομάδες εργασίας, δράσεις και αποτελέσματα του Pact4Skills: από την έρευνα στην πραγματικότητα.
  • Το Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) με τίτλο «Museum Mentor» και η ψηφιακή του Ευρωπαϊκή πιστοποίηση ικανοτήτων.

11:00-11:30: Ο Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ θα παρουσιάσει τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς, τη λεηλασία και τον επαναπατρισμό τους.

11:30-12:00: Παιχνιδοποίηση και κληρονομιά: το παιχνίδι «Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και ο επαναπατρισμός τους» και άλλα παιχνίδια του έργου Pact4Skills. Ας παίξουμε!!! https://ivetagr.org/p4s/index.php

12:00-12:30: Διάλειμμα

12:30-13:00: Το Pact4Skills ως εκκίνηση: βήματα βιωσιμότητας (συνεδρία ιδεοθύελλας).

13:00-13:30: Επίσκεψη στις Συλλογές του Ιδρύματος.

Πέρα από το διαδίκτυο, το ψηφιακό παιγνίδι θα διατίθεται και στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου (μετά το πέρας της ανακαίνισής του) στον χώρο των ψηφιακών εφαρμογών.

Το έργο Pact4Skills χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+. Ξεκίνησε το 2022 και ολοκληρώνεται εντός του 2024. Στοχεύει στην παροχή δεξιοτήτων σε φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και στο ευρύτερο κοινό που καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες αναφορικά με τη διαχείριση ζητημάτων πολιτισμού στο πλαίσιο της σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού. Οι ειδικές αυτές δεξιότητες αφορούν στη διαπολιτισμικότητα, στον ψηφιακό κόσμο και στο επιχειρείν.

Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από έξι χώρες με επικεφαλής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και εταίρους από τις ακόλουθες χώρες: Γεωργία (Iakob Gogebashvili Telavi State University), Γαλλία (Cergy Paris Université), Ελλάδα (Artifactory ), Ιταλία (Communità Montana Alto Basento), Ολλανδία (Stitching on Education for Agility Liberating Structure).

Σχετικά αρχεία:

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post