Η Α. Μ. συναντήθηκε με τον Υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας

Αρχιεπίσκοπος-Υπουρός Πολιτισμού Αυστραλίας

Η Α. Μ. συναντήθηκε με τον Υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας

Την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Έντιμο Υπουργό Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας κ. Tony Pourke.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποδέχθηκε τον Υπουργό κ. Tony Pourke, στο Γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, και του ευχήθηκε καλή παραμονή στο νησί μας. Επίσης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις με τον Υπουργό τόσο για θέματα πολιτισμού όσο και για θέματα περιβάλλοντος. Η Κύπρος και η ιστορική της πορεία μέσα στο χρόνο έχει να παρουσιάσει πλούσιο και σε ποσότητα και σε ποιότητα πολιτισμό, ο οποίος θεωρείται και παγκόσμια κληρονομιά. Οι ελληνικές αρχαιότητες, οι οποίες είναι κατάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί, το μαρτυρούν περίτρανα, και αποδεικνύουν τη δημιουργικότητα και πρόοδο των προγόνων. Το ίδιο και σε εντονότερο βαθμό προβάλλεται ο Χριστιανικός και Βυζαντινός πολιτισμός της πατρίδας, αφού από το 45 μ. Χ. πνέει άλλος αέρας ελπίδας, αισιοδοξίας, με την παρουσία στο νησί των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, οι οποίοι είναι οι ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι αυτός ο παγκόσμιος πολιτισμός σήμερα κασταστρέφεται στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, λόγω της εισβολής της Τουρκίας το καλοκαίρι του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα. Ο αυστραλός Υπουργός, κ. Tony Pourke, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο για τη συνάντηση τους. Εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική πορεία του νησιού, με τις ποικίλες δοκιμασίες, και υπογράμμισε την οικουμενική αξία της τέχνης και του πολιτισμού της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι η ιστορία και πολιτισμός της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού, καθώς και το συνεχιζόμενο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου είναι πολύ γνώριμα στην Αυστραλία και από το έργο και τη δράση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλία και την Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Αρχιεπίσκοπος-Υπουρός Πολιτισμού Αυστραλίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post