Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Σημερινή»
Του Δημοσιογράφου Σωτήρη Παπαδόπουλου
Μακαριότατε, η αναφορά που κάνατε για τη ΔΔΟ ήταν ότι αποτελούσε μια ρατσιστική λύση. Σήμερα γιατί έχετε αλλάξει ρότα;
Προσωπικά θεωρώ την ομοσπονδία εφαρμοζόμενη σε μεγάλα κράτη, διότι είναι ένα είδος αποκέντρωσης. Για τα μικρά κράτη δεν εξυπηρετεί. Επειδή όμως όλος ο πολιτικός κόσμος, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δέχθηκαν την ομοσπονδία, η Εκκλησία δεν επιθυμεί να διαιρεί τον κυπριακό λαό. Γι’ αυτό κάνει αυτήν την υπέρβαση να συνεργαστεί μέσα σε αυτό το πνεύμα της ομοσπονδίας. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει καθαρή ομοσπονδία.
Με κεντρική κυβέρνηση πανίσχυρη και οι δύο πολιτείες περισσότερο να έχουν τα της θρησκείας, τα της κουλτούρας κ.τ.λ. Δηλαδή μία θα είναι η ιθαγένεια, η κυπριακή, την οποία θα εκφράζει η κεντρική κυβέρνηση. Μία θα είναι η εξωτερική πολιτική, μία θα είναι η οικονομία, μία θα είναι η Κεντρική Τράπεζα, που θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση. Δεν είμαι υπέρ της χαλαρής ομοσπονδίας, της συνομοσπονδίας ή κάτι χειρότερο. Και έχω κάποιες επιφυλάξεις, γιατί η Τουρκία ομιλεί συνεχώς περί δύο κρατών. Τώρα αν εννοεί τις πολιτείες, έχει καλώς. Θα το δούμε βέβαια αυτό στις συνομιλίες.
Αναφέρατε ότι όλα τα κόμματα, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δέχθηκαν την ομοσπονδία. Ωστόσο υπάρχουν ήδη δύο κόμματα που μιλούν εναντίον της ΔΔΟ, ενώ συζητήσεις στο παρασκήνιο υπάρχουν και σε άλλα κόμματα.
Θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας από τα «μικρά» κόμματα, για να συγκρατήσει τους οπαδούς, έφτασαν σε αυτό το σημείο. Διότι έχουμε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό το «φρούτο» άρχισε τελευταίως. Έχω τη δυνατότητα μερικά πράγματα να τα καταλαβαίνω. Είναι κεραυνός εν αιθρία. Έκανε μια δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Τη σέβομαι καθώς είναι ο Πρόεδρος, ξέρει τι κάνει. Έχει όμως περάσει από τα όργανα του κόμματος και έχουν κατασταλάξει, ή απλώς θέλει να συγκρατήσει τους οπαδούς του να μην πάνε κάπου αλλού και άρχισαν να μη δέχονται την ομοσπονδία; Την ομοσπονδία την έχουν δεχθεί τα Ηνωμένα Έθνη, οι μεγάλες δυνάμεις. Πολύ φοβάμαι ότι αύριο θα μας πουν ότι δεν είστε σοβαροί. Βέβαια θα περιμένουμε και τις εκλογές, για να δούμε τι θα πάρουν αυτά τα κόμματα.
Θα προλάβουμε τις βουλευτικές εκλογές;
Υπάρχει μία αλλαγή κλίματος, αλλά ακόμη δεν μπήκαμε στις συνομιλίες. Αυτή η ευφορία θα διατηρηθεί; Έχω πολλές αμφιβολίες. Γι’ αυτό καλύτερα να περιμένουμε να δούμε δείγματα γραφής. Εμείς ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, το εθνικό μας πρόβλημα μετά από μισό και πλέον αιώνα να βρει το τέλος του, τη λύση του. Αλλά τη λύση και όχι τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ζήσουν ευτυχισμένες και οι δύο κοινότητες, όλος ο κυπριακός λαός.
Δηλαδή, βλέπετε κάτι το διαφορετικό στη διαδικασία που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης σε σχέση με τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Χριστόφιας;
Δεν θέλω να εισέλθω τώρα σε λεπτομέρειες και δεν εξαρτάται από τη δική μας απόφαση αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό. Το «επάνω» χέρι το έχει, δυστυχώς, η Τουρκία, που είναι δυνατή και εμείς είμαστε οι αδύνατοι. Και αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι σήμερα, δεν φταίμε εμείς αλλά η Τουρκία, με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. Που θέλει να εξισώσει το 18% με το 82%, που δεν μπορεί να γίνει. Πέρασαν 42 χρόνια και δεν έχει συζητήσει το εδαφικό, δεν έχει συζητήσει το περιουσιακό. Επιτέλους, πρέπει αυτά τα θέματα να συζητηθούν και να δούμε. Αν δεν έχουμε συγκλίσεις, οι συνομιλίες κάπου θα φρακάρουν και θα φτάσουν στο τέλμα.
Σήμερα η Τουρκία θεωρείτε ότι είναι ώριμη να ξεφύγει από τις μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτηρίσατε, θέσεις της;
Γνωρίζοντας τον κ. Ερντογάν και βλέποντας πώς συμπεριφέρεται, με όλη την αλαζονεία του, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια αίσια λύση που να είναι ευτυχισμένοι Ε/κ και Τ/κ, και να ζήσουμε ξανά όπως επί αιώνες.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ…