Ο Υφυπ. Εξωτερικών της Ελλάδας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Υφυπ. Εξωτερικών της Ελλάδας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυστόστομος υποδέχθηκε, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, την Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012, στις 11:00 π.μ..

Η συνάντηση, η οποία αν και είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ένεκα του ότι ο κ. Κων. Τσιάρας ήρθε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων, ως αρμόδιος στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, εντούτοις έδωσε την ευκαιρία, σε φιλόξενη ατμόσφαιρα, να ανταλλαγούν σκέψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συζήτησαν, Αρχιεπίσκοπος και Υφυπουργός, την κατάσταση που επικρατεί στην πορεία λύσεως του Κυπριακού Προβλήματος. Επισημάνθηκε το γεγονός της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% του εδάφους, καθώς επίσης η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων να επιστρέψουν ελεύθεροι στη γη των πατέρων τους και στις περιουσίες τους.

Επαναβεβαιώθηκε, από πλευράς του Έλληνα Υφυπουργού, η σταθερή θέση της Ελλάδος ότι βρίσκεται στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών. Κατόπιν, μετέφερε, προς το Μακαριώτατο  τους προσωπικούς εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβρααμόπουλου.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος έτυχε πολυσήμαντης ενημέρωσης, από μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, σε θέματα της Μέσης Ανατολής, κάτω από το φακό των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία και τις άλλες χώρες της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα τα Παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

Υπογράμμισε, ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, τη σημασία του εγκαινιασμού μίας ακόμη συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους νέους, οι οποίοι από σήμερα και για μια εβδομάδα θα φιλοξενούνται στην Κύπρο.  Οι 80 νέοι, τα αυριανά στελέχη της Εκκλησίας, ηλικίας 18 έως 30 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν λίγες μέρες στη φιλόξενη περιοχή του Τροόδος.

Στους κατασκηνωτικούς χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου οι χριστιανοί νέοι θα ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις, προβληματισμούς και ασφαλώς θα μιλήσουν για τις δυσκολίες και τους κινδύνους, που επιφυλάσσει η καθημερινή ζωή στον 21ο αιώνα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας, επιδοκίμασε την απόφαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής για τη συνάντηση των νέων στην Κύπρο και τόνισε το πολυσήμαντο του γεγονότος για το μέλλον των αδελφικών σχέσεων και τη βαθύτερη συνεργασία των τοπικών Εκκλησιών της περιοχής. Ο κ. Τσιάρας, συνεχάρη το Μακαριώτατο για τις πρωτοβουλίες του σε πανορθόδοξο και σε διαθρηκειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Τσιάρας για το επιτελούμενο έργο από τους συνεργάτες της επίσημης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου (www.churchofcyprus.org.cy), αφού ο ίδιος, καθώς και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο.

Η συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Κατευοδώνοντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ζήτησε να μεταφέρει και τους δικούς του εγκάρδιους χαιρετισμούς και την αγάπη προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και προς τον Υπουργό Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση στο Γραφείο του Μακαριώτατου, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, παρευρίσκονταν επίσης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, κ. Άννα Κόρκα, ο Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου, κ. Κων. Κόκκινος, ο ειδικός συνεργάτης του, κ. Κων. Μακρυγιάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post