Ο πνευματικός λόγος της Εκκλησίας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων
Αν ληφθεί υπόψη ο καθαρός πνευματικός λόγος της Εκκλησίας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και να ελαχιστοποιήσει τους κραδασμούς, που προκαλούν η κοινωνική αδικία, το μίσος, η έχθρα και ο έντονος κοινωνικός ανταγωνισμός, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε χαιρετισμό του στο φιλανθρωπικό δείπνο αγάπης, που διοργάνωσε την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας.
Στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως είναι ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση και να τεθεί στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος το πνεύμα της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Χριστού, που αποτελεί πρότυπο εκούσιας θυσίας για τη σωτηρία του κόσμου.
Επεσήμανε πως οι πολιτικές αποφάσεις δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να επιλύσουν το πρόβλημα της μάστιγας της πείνας, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα πρέπει να τεθεί πάνω και στην πνευματική διάστασή του, γιατί όποιος πιστεύει στον Θεό της αγάπης και της κενωτικής θυσίας, πιστεύει και στον κατ’ εικόνα Θεού πλασμένο άνθρωπο, και όχι μόνο δεν αδιαφορεί γι’ αυτόν, αλλά τον θεωρεί ως «πλησίον».
“Η προσφορά που ξεκινά από μια τέτοια αφετηρία, αποτελεί έκφραση πνευματικής καλλιέργειας, εκχύλισμα έμπονης αγάπης και κοινωνικής ευθύνης. Ιδιαίτερα η εντολή του Χριστού, που αναφέρεται στην αγάπη ακόμα και προς τούς εχθρούς (Ματθ.5,44), συμβάλλει στην πλάτυνση της χριστιανικής συνείδησης και το άνοιγμα στον συνάνθρωπο, και μάλιστα σε αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη φυλετικές, πολιτικές, κοινωνικές, ή άλλες διαφορές”, επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας είπε πως έχει στόχο την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι λιμοκτονούν και αντιμετωπίζουν καθημερινά την πείνα και τον θάνατο και πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και το αποψινό αυτό φιλανθρωπικό δείπνο της αγάπης.
“Αποτελεί τούτο συμβολική έκφραση του ενδιαφέροντος τόσο της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας αγαπητού μας κ. Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του Πανεριωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Χρυσοστόμου, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας, που ζουν σε συνθήκες αθλιότητας, ανείπωτης φτώχειας, πείνας και δυστυχίας. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε θερμά για τη μεγάλη τους αυτή συμβολή”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τους χορηγούς και όλους τους συντελεστές της αποψινής φιλανθρωπικής εκδήλωσης, και το Διοικητικό Συμβούλιο και γενικότερα τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, για το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας που με ζήλο και αγάπη επιτελούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ
*******************************************************************
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΓΑΠΗΣ,
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΓΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
26 Μαΐου 2015
Με ανάμεικτα αισθήματα χαιρετίζουμε και το εφετινό φιλανθρωπικό δείπνο, που ο Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της πείνας διοργανώνει. Χαιρόμαστε και συγκινούμαστε από τη μια, για την ευγενή ανταπόκριση όλων εσάς στο κάλεσμα της αγάπης, για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την άλλη, όμως, θλιβόμαστε για το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο δράμα χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι κάτω από διάφορες συνθήκες βιώνουν το φάσμα της πείνας.
Αναμφίβολα, το πρόβλημα της πείνας εξακολουθεί να είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία σήμερα. Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στερούνται την αναγκαία για τη επιβίωσή τους τροφή και υποσιτίζονται.
Ειδικότερα στις μέρες μας, η μεγάλη οικονομική κρίση, οι αυξανόμενες πολεμικές συρράξεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η συνεχής μετανάστευση προσφύγων, φέρνουν αντιμέτωπους με τη στέρηση και την πείνα εκατομμύρια συνανθρώπους μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορούμαστε από τα δελτία ειδήσεων για τους συνανθρώπους μας άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, ένα καλύτερο μέλλον από τη στέρηση και την πείνα, χάνουν τη ζωή τους μέσα στα κύματα της Μεσογείου. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι αυτά τα γεγονότα προκαλούν τέτοια εξοικείωση, ώστε να μην συγκινούν πλέον. Δυστυχώς, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη λογική αριθμών και στατιστικών στοιχείων και όχι στην ουσία του, που είναι η αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες της βορείου και υποσαχάριας Αφρικής, η εξάλειψη της πείνας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκρούσεων και των εμφυλίων πολέμων και η πάταξη της τρομοκρατίας.
Όμως οι πολιτικές αποφάσεις δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να επιλύσουν το πρόβλημα της μάστιγας της πείνας. Το πρόβλημα θα πρέπει να τεθεί πάνω και στην πνευματική διάστασή του. Και τούτο γιατί όποιος, πιστεύει στον Θεό της αγάπης και της κενωτικής θυσίας, πιστεύει και στον κατ’ εικόνα Θεού πλασμένο άνθρωπο, και όχι μόνο δεν αδιαφορεί γι’ αυτόν, αλλά τον θεωρεί ως “πλησίον”. Η προσφορά που ξεκινά από μια τέτοια αφετηρία, αποτελεί έκφραση πνευματικής καλλιέργειας, εκχύλισμα έμπονης αγάπης και κοινωνικής ευθύνης. Ιδιαίτερα η εντολή του Χριστού, που αναφέρεται στην αγάπη ακόμα και προς τούς εχθρούς (Ματθ.5,44), συμβάλλει στην πλάτυνση της χριστιανικής συνείδησης και το άνοιγμα στον συνάνθρωπο, και μάλιστα σε αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη φυλετικές, πολιτικές, κοινωνικές, ή άλλες διαφορές.
Αν ο καθαρός πνευματικός λόγος της Εκκλησίας ληφθεί υπόψη, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και να ελαχιστοποιήσει τους κραδασμούς, που προκαλούν η κοινωνική αδικία, το μίσος, η έχθρα και ο έντονος κοινωνικός ανταγωνισμός. Είναι ανάγκη να αντιστραφεί η κατάσταση. Να τεθεί στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος το πνεύμα της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Χριστού, που αποτελεί πρότυπο εκούσιας θυσίας για τη σωτηρία του κόσμου.
Με αυτή την προοπτική, εργάζεται και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και συνεχίζει για τριάντα τρία τώρα χρόνια την ωραία αυτή πρωτοβουλία του, με στόχο την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι λιμοκτονούν και αντιμετωπίζουν καθημερινά την πείνα και τον θάνατο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και το αποψινό αυτό φιλανθρωπικό δείπνο της αγάπης. Αποτελεί τούτο συμβολική έκφραση του ενδιαφέροντος τόσο της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας αγαπητού μας κ. Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του Πανεριωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Χρυσοστόμου, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας, που ζουν σε συνθήκες αθλιότητας, ανείπωτης φτώχειας, πείνας και δυστυχίας. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε θερμά για τη μεγάλη τους αυτή συμβολή.
Ευχαριστούμε, ακόμη, και συγχαίρουμε θερμά τους χορηγούς και όλους τους συντελεστές της αποψινής φιλανθρωπικής εκδήλωσης, και βεβαίως το Διοικητικό Συμβούλιο και γενικότερα τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, για το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας που με ζήλο και αγάπη επιτελούν.
Ευχόμαστε, τέλος, όπως ο Θεός επιστέφει με κάθε επιτυχία τους ευγενείς και υψηλούς στόχους και προσδοκίες τους.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
26 Μαΐου 2015.
Μετ’ ευχών εγκαρδίων
Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄