Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Αρχιτεκτονική της Κύπρου»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Αρχιτεκτονική της Κύπρου»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Σάς καλωσορίζουμε στις αυλές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα στον ιερό χώρο του Παλαιού Μεγάρου της Αρχιεπισκοπής και σάς απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό πατρικής αγάπης και τιμής, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα: «Αρχιτεκτονική της Κύπρου», το οποίο με ζήλο και επιμέλεια συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η Κυπριακή Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).
Αντικρίζουμε στα πρόσωπα όλων των συντελεστών του Συμποσίου, καθώς και στα πρόσωπα, όλων εσάς, των εκλεκτών εισηγητών και των συνέδρων, τον πόθο και την αγάπη να συμβάλλετε, ως ειδικοί επιστήμονες, ουσιαστικά και ποικιλότροπα, στην έρευνα, τη μελέτη, τη συντήρηση και εν τέλει την αποκατάσταση και διάσωση των αρχιτεκτονικών μνημείων του τόπου μας. Και τούτο, γιατί, τα αρχιτεκτονικά μνημεία του τόπου μας συνιστούν τα ορόσημα της ιστορικής μας διαδρομής μέσα στους αιώνες, τους δείκτες των αντιλήψεων και των επιπέδων του λαού μας σε κάθε εποχή. Αναμφίβολα τα μνημεία αυτά συνθέτουν ένα αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτική μας ταυτότητας και προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών και από αρχιτεκτονικής απόψεων.

Δυστυχώς, όμως, η συντήρηση και η αποκατάσταση των εκκλησιαστικών και άλλων αρχιτεκτονικών μνημείων, τα οποία ευρίσκονται στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα της νήσου μας, δεν είναι εφικτή. Η βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, πέραν από την  κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του μαρτυρικού νησιού μας, τους νεκρούς, τις χιλιάδες πρόσφυγες, τους αγνοούμενους, τον πόνο, τα δάκρυα και τις καταστροφές που επέφερε, έδωσε τη δυνατότητα στα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή, σε αρχαιοκάπηλους ή άλλους επιτήδειους -συχνά με την ανοχή και τη συγκατάθεση των κατοχικών δυνάμεων- να προβούν σε μια σταδιακή και μεθοδευμένη, πολλές φορές, βεβήλωση των μνημείων, που αποδεικνύουν περίτρανα από τη μια την Ελληνικότητα της νήσου μας και μαρτυρούν από την άλλη τη χριστιανική παρουσία και δημιουργία 2000 χρόνων στο νησί.

Λυπούμαστε, να παρατηρήσουμε ότι, δυστυχώς, πάνω από 550 θρησκευτικοί μας χώροι και μνημεία, ιεροί ναοί και ιερές μονές και γενικότερα κάθε ιερό και όσιό μας έχουν γίνει έρμαια της βάναυσης και βδελυκτής καταστροφής και λεηλασίας του παράνομου καθεστώτος -το οποίο τυγχάνει και της στήριξης της Τουρκίας- και των κατοχικών στρατευμάτων εισβολής. Κατά συνέπεια, όσα μνημεία δεν έχουν λεηλατηθεί, άλλα έχουν αφεθεί έρμαια στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα, αν δεν συντηρηθούν άμεσα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, άλλα έχουν ήδη καταρρεύσει ή κατεδαφίστηκαν και άλλα έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Παράλληλα, οι ιεροί τάφοι των προγόνων μας έχουν πέσει και αυτοί θύματα της καταστροφικής μανίας των εισβολέων, οι οποίοι τους έχουν καταστρέψει εντελώς.

Η καταστροφή αυτών των στοιχείων συνιστά βεβήλωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας καθότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν την ουσία τη ψυχής μας, τεκμήρια της ύπαρξής μας και δείγματα της οντότητάς μας ως Ελλήνων της Κύπρου. Χωρίς αυτά, η ύπαρξη και η παρουσία μας, σ’ αυτή τη γη, που είναι φορέας χιλιάδων χρόνων πολιτισμού και ιστορίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης.

Η πρόσφατη συμφωνία για τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα αποτελεί, βέβαια, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αλλά είναι μια και μοναδική περίπτωση ανάμεσα στα τόσα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του χρονίζοντος εθνικού μας ζητήματος θα ευοδωθούν και θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάσωση όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, τα οποία ανήκουν στον οικουμενικό πολιτισμό και προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών και για την αρχιτεκτονική τους αξία και τεχνοτροπία.

Ολοκληρώνοντας, απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία, στήριξαν πολυτρόπως και εργάστηκαν με αγάπη και συνέβαλαν με φιλοτιμία στην διοργάνωση αυτού του τριήμερου Συμποσίου.

Μνημονεύουμε, ο Θεός να αναπαύει τη ψυχή του ευπατρίδη Αναστασίου Λεβέντη, με την ευκαιρία των 35 ετών από την κοίμησή του.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις, ευχόμαστε με την βοήθεια του Θεού, κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου. Είμεθα βέβαιοι ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα πορίσματα των επιστημονικών ανακοινώσεων αναμένονται να είναι πολυσήμαντα για την αρχιτεκτονική στην Κύπρο, ελεύθερη και τουρκοκρατούμενη.

Ο Θεός μαζί σας! Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον
† ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
22 Νοεμβρίου 2013.

Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ…

Διαβάστε:

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών κου Ιωάννη Κασουλίδη στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Αρχιτεκτονική της Κύπρου»

Print Friendly, PDF & Email

Share this post