Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση παρουσίασης οκτώ επιστημονικών συγγραμμάτων
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.
Έντιμε κ. Γενικέ Εισαγγελεύ,
Έντιμε κ. Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Κύπρου
Έντιμοι κύριοι Πρόεδροι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας
Έντιμε κύριε Πρόεδρε του Οικογενειακού ΔικαστηρίουΜε αισθήματα ιδιαίτερης ευχαρίστησης και ικανοποίησης χαιρετίζω την παρούσα νομική σύναξη και εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας και το Κέντρο Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας, για την παρουσίαση οκτώ επιστημονικών συγγραμμάτων, που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων τού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.
Η επιστημονική έρευνα και μελέτη, που μετουσιώνονται σε πράξη, με τη συγγραφή επιστημονικών πονημάτων, αποτελεί όντως ένα ευλογημένο έργο. Έργο το οποίο αποτελεί τον πνευματικό τόκο τής ψυχής και τής προσφοράς τού συγγραφέα και το οποίο παραμένει διαχρονικό και ως πνευματική κληροδοσία για τους μελετητές του έργου του καθώς και για τους επόμενους επιστημονικούς μελετητές και ερευνητές που θα ακολουθήσουν.
Είναι για το λόγο αυτό που αξίζουν συγχαρητήρια, στον αναπληρωτή καθηγητή και νομικό, δρα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εκπόνηση των επιστημονικών συγγραμμάτων που παρουσιάζονται σήμερα• διότι πρόκειται για έργα, που πιστεύομε ακράδαντα ότι θα νικήσουν τη φθορά τού χρόνου και θα αξιολογηθούν ως διαχρονικά. Θα παραμείνουν « κτήμα εσαεί » τής Νομικής Επιστήμης και τού Δικαίου.
Ομολογώ ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, για να μην πω εσωτερική εγκαύχηση, από το γεγονός της έκδοσης του συγγράμματος, που αναφέρεται στον νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου• διότι αποτελεί ένα πρώτο τεκμήριο επιστημονικής μελέτης και εμβάθυνσης με τον νέο εκκλησιαστικό νόμο, που αποτέλεσε για όλους εμάς, που η αγάπη τού Κυρίου μάς ανέθεσε την εξαιρετική τιμή να ηγούμεθα σήμερα των εκκλησιαστικών πραγμάτων, έναν υψηλό στόχο τής ζωής μας.
Ως εξαιρετικής σημασίας θα χαρακτηρίζαμε και την έκδοση σχετικά με το θρησκευτικό δίκαιο στην Κύπρο. Θα έλεγα ότι αποτελεί σημείο σημείο αναφοράς για τη διεθνή νομική βιβλιογραφία.
Η έκδοση τού τόμου που αναφέρεται στη θρησκευτική ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί εξίσου σημαντικό πόνημα και αναφέρεται στον βασικότερο από τους πυλώνες πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και το ιδεώδες ίδρυσης τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας όχι μόνον δεν εφαρμόζεται καθόλου αλλά αποτελεί ανοικτή πληγή για την ουσιαστική εφαρμογή του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σώμα, όχι μόνον της Κύπρου μας, αλλά της ίδιας της ενωμένης Ευρώπης, τουλάχιστον όπως αυτή γεννήθηκε ως ιδέα.
Σ’ αυτό το « πικρό νησί » πιστεύω ότι η Ε. Ε. δίδει σήμερα τις πιο δύσκολες εξετάσεις της στο θέμα των δικών της διακηρυγμένων αρχών και αξιών. Από την επιτυχία της θα εξαρτηθεί και το δικό της μέλλον.
Βεβαίως και όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις, στο μέτρο που αποτελούν πρωτότυπα επιστημονικά εγχειρίδια στα χέρια του νομικού επιστήμονα, αποτελούν έργα φωτεινά και ουσιώδη για την ανάδειξη και την εξέλιξη της νομικής επιστήμης στην Κύπρο.
Συγχαίρουμε, από κέντρου καρδίας τον δρα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και όλους όσοι συνέβαλαν στις εκδόσεις που παρουσιάζονται σήμερα, γιατί, σε χρόνο πολύ σύντομο, ανάλωσαν τους εαυτούς τους στην έρευνα και αφιέρωσαν προσωπικό μόχθο, δημιουργώντας πλούσιο και πρωτότυπο νομικό έργο, για την προαγωγή της επιστήμης τους, με σπάνια ικανότητα και παραδειγματική αφοσίωση.
Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να σάς δίδει δύναμη, έμπνευση και κίνητρο για ακόμα περισσότερη προσπάθεια, για την κατάκτηση νέων στόχων και για συνεχή πρόοδο και δικαιοσύνη.
Αγαπητοί μου συνδαιτυμόνες,
Η επιστήμη τής Θεολογίας, που εμείς διακονούμε και η επιστήμη τής Θέμιδος που εσείς υπηρετείτε, πιστεύω ότι συναντώνται και διασταυρώνονται στην σπουδαιότερη και καθοριστικότερη αξία τής ζωής. Τον Άνθρωπο.
Αμφότερες θέλουν να υπηρετήσουν και να προσφέρουν τη χαρά, που απορρέει από τη Δικαιοσύνη, στο τελειότερο δημιούργημα τού Θεού, για το οποίο ο Υιός Του θυσιάστηκε, τον Άνθρωπο.
Συνεπώς, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας να επιτύχουμε στο υψηλό αυτό ιδανικό. Άλλωστε και ο Θεός, μέσω τού μεγάλου Προφήτη, τού Ησαΐα, αυτό μάς προτρέπει: « Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί τής Γής» ( Ησαΐα ΚΣΤ 9).
Ευχέτης προς Κύριο
† ο Κύπρου Χρυσόστομος