Συνέντευξη της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό LGR

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Συνέντευξη της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό LGR

Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη ομοσπονδιακή βάση και μετά να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε σχέση με το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Στο κοινό ανακοινωθέν που θα βγει πρέπει να βλέπουν και πίσω από τις λέξεις, πρέπει να αναλύσουν εις βάθος κάθε λέξη που θα έχει το ανακοινωθέν, ούτως ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια  και αν αποτύχουν οι συνομιλίες και θελήσει κάποτε να αποσχισθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να μην μπορέσει να αποκτήσει κρατική υπόσταση, σημείωσε.

Δεν πρέπει ποτέ να δώσουμε τέτοια περιθώρια το ψευδοκράτος να γίνει κράτος,  ανέφερε, σημειώνοντας πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει ένα τουρκοκυπριακό κράτος.
Ερωτηθείς πώς κρίνει τις απόψεις που ακούγονται και μιλούν για χάραξη μιας νέας στρατηγικής ή αλλιώς την εκπόνηση ενός σχεδίου Β για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως η άποψη της Εκκλησίας και προσωπικά του ιδίου, την οποία ανέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προεκλογικά και μετεκλογικά, είναι πως «πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη ομοσπονδιακή βάση, και έπειτα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες». Διαφορετικά, όπως είπε, θα αποτύχουν.

Επεσήμανε πως «ο λόγος που θέλουμε να συμφωνήσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ή στη βάση την ομοσπονδιακή προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες, είναι ακριβώς για να μην επιτρέψουμε έπειτα στις συνομιλίες, να έρθουν και να θέλουν εσωτερική κυριαρχία».
Υπογράμμισε πως «η κυριαρχία είναι μια και πηγάζει και από τις δύο κοινότητες. Όχι ξεχωριστά από τη μια και από την άλλη. Διότι ο στόχος της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτός. Αύριο να αποσχισθεί (η τουρκοκυπριακή κοινότητα) και  αφού πηγάζει από την κοινότητα η κυριαρχία άρα θα είναι κράτος», ανέφερε.

Είπε πως πολλές φορές έχει δηλώσει ότι αν θέλουν οι Τούρκοι και δεν συμφωνούν, «θα τους πούμε να πάρουμε μια ομοσπονδιακή πολιτεία όπως είναι η Γερμανία φερ’ ειπείν και να αντιγράψουμε το πολίτευμα της Γερμανίας». Σίγουρα, ανέφερε, δεν θα το θέλουν οι Τούρκοι.
«Αν τους πούμε κάτι τέτοιο θα θέλουν να διαλέξουν κάτι από την Γερμανική (ομοσπονδία) , κάτι από την Ελβετική, κάτι από την Ισπανική, από την Αμερικάνικη, και ούτω καθ εξής. Δεν γίνονται κατ’ επιλογήν αυτά», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για το θέμα που προέκυψε λόγω της συνάντησης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι οφείλει η κυβέρνηση να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.
«Εγώ θα έλεγα να μην τον αφήσουν να ξαναμπεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες του πλέον. Εξόφθαλμα φαίνεται ότι μεροληπτεί υπέρ της άλλης πλευράς. Είναι απαράδεκτη η στάσης του», ανέφερε, προσθέτοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ανεύρεση πετρελαίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ,  ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. «Ίσως αν έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, να μην τους συμφέρει να βγάζουν το αέριο, αλλά να πάνε κατ ευθεία στο πετρέλαιο που είναι ακριβό», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post