Συνέντευξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος»
Συνέντευξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου στη Δημοσιογράφο Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013.
Ερ.: Θα τα καταφέρει η Ελληνική Τράπεζα ή θα καταστεί το κράτος κύριος μέτοχος;
Απ.: Παρόλη την αρνητική κατάσταση που έχουμε όσο αφορά το τραπεζικό σύστημα, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να απαλλαγεί από την ομηρία που έχει μπει τους τελευταίους μήνες, με τα περιοριστικά μέτρα. Καταλαβαίνω να μπουν στην Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική που δεν ζήτησε τη βοήθειά τους για ποιο λόγο την έχουν υπό ομηρία; Αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Ερ.: Δεν φοβάστε ότι αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα οι καταθέτες να φύγουν τα χρήματά τους;
Απ.: Θα πάρουν τα χρήματα και θα φύγουν αν δεν έχουν εμπιστοσύνη στην τράπεζα. Θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει όλα τα δεδομένα για να της έχουν εμπιστοσύνη με την παρουσία της Εκκλησίας ως μεγαλομετόχου. Μπορούμε να τροχιοδρομήσουμε κατάλληλα τα πράγματα ούτως ώστε να υπάρξει μια άριστη διοίκηση και η Ελληνική Τράπεζα να ανέβει ψηλά για να υπηρετήσει αυτό τον τόπο και αυτό το λαό. Εγώ ήδη έχω ανακοινώσει στη διοίκηση της τράπεζας ότι η Εκκλησία επιθυμεί να διατηρήσει το ποσοστό της, αλλά θέλω όσοι δουλεύουν να κάνουν άριστη διοίκηση, δεν επιθυμώ να βλέπω επισφάλειες πλέον και τα μάτια τους να μην είναι δυο αλλά 22.
Ερ.: Μέχρι τώρα δεν ήταν;
Απ.: Ήταν καλύτεροι από τους άλλους, δεν έχω παράπονο, αλλά δεν επιθυμώ να δω επισφάλειες, διότι μέχρι τώρα είδα αρκετές και πολλές φορές τους έψεξα γι αυτή την κατάσταση. Οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν δίνουν δάνεια.
Ερ.: Είπατε ότι θα πωλήσετε ελκυστικά τεμάχια γης για να κρατήσετε το ποσοστό σας, τις μέρες μας είναι εφικτό;
Απ.: Η Αρχιεπισκοπή έχει πάρα πολλά οικόπεδα και σήμερα η αξία τους έχει γύρω στα 25% πτώση. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί που έχουν αξιόγραφα τραπεζών παρά να τους υποχρεώσουν να τα κάνουν μετοχές που δεν θα παίρνουν εισόδημα, θα προτιμήσουν να πάρουν ένα οικόπεδο σε χαμηλή τιμή, το οποίο αύριο θα αξίζει περισσότερο.
Ερ.: Είστε σε επαφή με τέτοια άτομα;
Απ.: Μάλιστα, ήλθαν πολλοί να μας βρουν και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε. Ήδη αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.
Ερ.: Η Ελληνική θα βρει τα 300 εκατομμύρια που χρειάζεται;
Απ.: Δεν χρειάζονται αυτή την στιγμή 300 εκατομμύρια, μιλήσαμε πολλές φορές στο Διοικητική γι αυτό, δεν χρειάζεται να ρευστοποιήσουμε αξιόγραφα κλπ, θα είναι εκεί και αν πέσουμε κάτω από το 9% ανακεφαλαιωμένη βάση θα ρευστοποιούνται τα αξιόγραφα.
Ερ.: Συμφωνήσατε;
Απ.: Δεν είναι συμφωνία, αλλά έχει δεχτεί αυτή την άποψη διότι δεν υπάρχει λόγος σήμερα να ρευστοποιήσουμε όλα τα αξιόγραφα γρήγορα – γρήγορα.
Ερ.: Μιλάτε με τον Διοικητή της Κεντρικής γιατί δεν πιέζετε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα;
Απ.: Δεν μου έδωσε εξηγήσεις. Δεν έχω ακόμα αντιληφθεί το σκεπτικό του Διοικητή γιατί να κρατά την Ελληνική υπό ομηρία. Οι τράπεζες πρέπει να φύγουν από την ομηρία διότι τους κάνει ζημιά. Στην Τράπεζα Κύπρου μεγαλώνει η ζημιά όταν μερικοί Ρώσοι και δικοί μας πλούσιοι που έχουν τις καταθέσεις τους δεν παίρνουν τόκο ή μισό τοις εκατόν. Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να τους μηδενίσουν το κεφάλαιο τους. Αν συνεχιστεί αυτό, μόλις ελευθεροποιηθεί η Τράπεζα Κύπρου θα πάρουν όλα χρήματα τους και θα φύγουν. Πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο καταθέτης στην τράπεζα του, αλλιώς δεν θα σταθεί η τράπεζα.
Ερ.: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη.
Απ.: Δυστυχώς διότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας είναι τέτοια που όλοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, παίρνουν κάθε μέρα τα 300 ευρώ και τα παίρνουν στο σπίτι τους. Αυτό είναι απαράδεκτη κατάσταση.
Ερ.: Πώς μπορεί να επανακτήσει ο καταθέτης την εμπιστοσύνη του;
Απ.: Ήδη η Κυβέρνηση έκανε μια δήλωση ότι δεν θα ξαναγίνει κούρεμα.
Ερ.: Μα και πριν το κούρεμα του Μαρτίου είχε πει ότι δεν θα γίνει, γι αυτό ο κόσμος δεν πείθετε με δηλώσεις.
Απ.: Έκανε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να επέμβει δυναμικά η Κυβέρνηση διότι αυτήν εξέλεξε ο κυπριακός λαός, όχι τον Διοικητή για να κάνει οικονομική πολιτική. Αύριο αν οι τράπεζες καταρρεύσουν ο Διοικητής το πολύ – πολύ να πάει στη δουλειά του, αλλά ο τόπος τι θα γίνει; Πώς μπορεί να σταθεί κράτος χωρίς τράπεζες;
Ερ.: Ο κόσμος ανησυχεί ότι το φθινόπωρο μας περιμένουν πολλά δεινά και ένας από τους φόβους είναι αυτός που λέτε.
Απ.: Για να ανατείλουν καλύτερες ημέρες πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να ελευθερωθούν οι τράπεζες για να κινηθεί το χρήμα, να μπορέσουν οι επενδυτές να ξεκινήσουν σωστή δουλειά, να δώσουν εργασία στον κόσμο, να επέλθει πρόοδος. Αν μείνουν όλα στατικά πολύ σύντομα θα έλθει η κακομοιριά, η φτώχεια, η πείνα. Αισθάνομαι ένοχος γιατί δεν αρχίζω να φωνάζω και να τους καλέσω αν δεν μπορούν να διευθύνουν να σηκωθούν να φύγουν και να μας αφήσουν ήσυχους.
Ερ.: Θα σας ακούσουν;
Απ.: Θα τους προειδοποιήσω ότι αν ο λαός μείνει απαθής και δεν ακούει, θα είναι άξιος της τύχης του. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να δούμε αν θα έχουν όλοι αυτή την συμπεριφορά.
Ερ.: Είστε έτοιμος να ηγηθείτε ενός τέτοιου αγώνα;
Απ.: Ασφαλώς αν αντιληφθώ ότι αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα περιμένω να δω το τέλος που θα είναι οδυνηρό. Ήδη έχουμε εμπειρίες και αν δω ότι στραγγαλίζεται η οικονομία αυτού του τόπου και ο λαός πάει για πείνα, θα ηγηθώ ενός τέτοιου αγώνα.
Ερ.: Δεν το βλέπετε να γίνεται;
Απ.: Σε ένα μέρος του λαού και είναι πολλές οι αιτίες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, αλλά δεν επιθυμώ να δω γενίκευση αυτού του πράγματος. Γι αυτό αν συνεχίσουν, πιστεύω ότι έχω ηθική υποχρέωση να βγω να καλέσω το λαό σε μια επανάσταση. Να βγει στους δρόμους, να μπει στην Κεντρική και να τους πει ότι είναι ανάξιοι της αποστολής τους. Οι τράπεζες έχουν τα χρήματα και δεν μπορούν να τα ενεργοποιήσουν, όσοι έχουν καταθέσεις θέλουν τους τόκους του κεφαλαίου τους. Όταν η τράπεζα δεν εργάζεται, δεν μπορεί να βοηθήσει τις διάφορες επιχειρήσεις για να εργαστούν σωστά και να έχουν κέρδος, θα κηρύξουν πτώχευση, δεν θα μπορεί να πληρώσει κανείς τους τόκους ούτε τις δόσεις τους, θα υπάρχουν φοβερές επισφάλειες στην τράπεζα και θα καταρρεύσει, όταν καταρρεύσουν οι τράπεζες θα χάσουν οι πάντες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.
Ερ.: Μιλάτε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τι σας απαντά;
Απ.: Βρίσκουν αφορμή το Μνημόνιο, την Τρόικα και αναγκάστηκα πριν λίγες μέρες να πω στο Διοικητή ότι αυτός το έκανε, δεν ήλθε εξ ουρανού.
Ερ.: Πιστεύετε ότι δεν διαπραγματεύτηκαν σωστά το Μνημόνιο;
Απ.: Ναι, δυστυχώς δεν το διαπραγματεύτηκαν σωστά και το Μνημόνιο έγινε επί κυβερνήσεως Χριστόφια. Κάπου πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή και ένας τερματισμός αυτών των αδιεξόδων που έχουν οδηγήσει την οικονομία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είμαι στο δρόμο με τον κόσμο.
Ερ.: Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμός θα τα καταφέρουν;
Απ.: Έχω μερικές αμφιβολίες, χρειάζεται πολλή δουλειά. Ο Συνεργατισμός θα συρρικνωθεί αρκετά, πάρα πολλοί πρέπει να φύγουν. Αν γίνει μια σωστή επιλογή για να μείνουν οι καλοί, οι εργατικοί, οι αφοσιωμένοι στο να δουλέψουν για την ιδέα του συνεργατισμού, πιστεύω ότι μπορεί να διατηρηθεί και να ανέβει. Αν όμως μείνουν ημέτεροι κλπ όπως είθισται, έχω αμφιβολίες αν θα σταθεί. Θέλει δουλειά και η Τράπεζα Κύπρου και εξαρτάται από τους καταθέτες διότι αν χάσουν την εμπιστοσύνη τους, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και ο Συνεργατισμός. Γι αυτό πρέπει να μπουν κατάλληλοι άνθρωποι.
Ερ.: Βλέπετε να μπαίνουν κατάλληλοι άνθρωποι στην Τράπεζα Κύπρου;
Απ.: Θα δούμε. Αν στο νέο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου είναι πλειοψηφία Κύπριοι επώνυμοι και σοβαροί άνθρωποι που θα τους έχει εμπιστοσύνη ο λαός θα δουλέψει, αν θα μπουν ξένοι, άνθρωποι που κοιτάζουν πιο είναι το συμφέρον τους, πώς να απομυζήσουν, ο κόσμος θα απομακρυνθεί, θα πάει σε άλλες τράπεζες.
Ερ.: Ζητήσατε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, βλέπετε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την ερευνητική επιτροπή για την οικονομία;
Απ.: Όπως ο λαός κι εγώ έχω μερικές αμφιβολίες, αλλά επιτέλους πρέπει κάποιοι να πληρώσουν, να πάνε φυλακή. Θα χαρώ να δω να τιμωρούνται κάποιοι ούτως ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η κατηφόρα. Δεν γίνεται να παρανομούμε και να μην πειράζεται κανείς, να μένουν οι πάντες ελεύθεροι διότι θα συνεχιστεί αυτή η παρανομία.
Ερ.: Τα σκάνδαλα άρχισαν να βγαίνουν.
Απ.: Σήμερα ακούσαμε ότι συνελήφθησαν οι δυο λοχίες της ΚΥΠ και ο επιχειρηματίας για την υπόθεση της επένδυσης της cyta σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην Δρομολαξιά, ελπίζω ότι θα πληρώσουν τους καρπούς των κόπων τους. Όσοι έκλεψαν και από τις τράπεζες να πάνε φυλακή, διότι αν δεν πάνε θα κλέψουν και οι υπόλοιποι.
Ερ.: Είχατε πάει στη Ρωσία, μιλάτε με ξένους επενδυτές, είναι διατεθειμένοι να έλθουν να επενδύσουν σε μια χώρα με τέτοια οικονομία;
Απ.: Είναι ευτύχημα γιατί αρκετοί επενδυτές δεν αισθάνονται ότι θα χάσουν τα κεφάλαιά τους αν έλθουν εδώ να επενδύσουν και μου κάνει εντύπωση. Έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στην Κύπρο και σε αυτό το λαό. Εμείς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε επενδύσεις, είμαστε στα σχέδια, αλλά πάρα πολλοί ξένοι μας έχουν πλησιάσει που θέλουν να επενδύσουν και σε ξενοδοχεία.
Ερ.: Μιλάτε για την ανέγερση ξενοδοχείου στην τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου;
Απ.: Αυτό πήρε την σειρά του, υπογράψαμε τα έγγραφα, ετοιμάζονται τα σχέδια για την πολεοδομία, αλλά θα κάνουμε και άλλες ξενοδοχειακές επενδύσεις με άλλους και θα μπούμε στην ενέργεια και σε φωτοβολταϊκά και σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εμείς θα βάλουμε τη γη και οι ξένοι τα χρήματα. Είμαι κοντά σε συμφωνία να έχω δανεισμό για επένδυση από το εξωτερικό.
Ερ.: Σας κατηγορούν ότι είστε διαχειριστής περιουσίας παρά πνευματικός;
Απ.: Το πνευματικό έργο ουδέποτε το παραμέλησα, όλη μέρα αυτό κάνω, αλλά ο κόσμος ακούει τα οικονομικά όχι τα πνευματικά. Κάθε Κυριακή λειτουργώ, ομιλώ, κανένας δημοσιογράφος δεν μιλά για το κήρυγμα μου. Η Αρχιεπισκοπή έχει ένα φιλανθρωπικό έργο τεραστίων διαστάσεων, κάθε μέρα δίνουμε χρήματα σε φτωχούς, υποτροφίες σε φοιτητές, βοηθήματα, αλλά κανείς δεν ρωτά γι αυτά. Αν κάνω κάποια δήλωση για την οικονομία όλα τα ΜΜΕ είναι γεμάτα. Δεν φταίω, εγώ κάνω το καθήκον μου στο ακέραιο, μια μερίδα όμως των δημοσιογράφων τα παρουσιάζει όπως θέλει, μερικοί έχω αντιληφθεί ότι το κάνουν ξεπίτηδες για να με κατηγορήσουν.
Ερ.: Νιώθετε να γίνεται ένας πόλεμος εναντίον σας;
Απ.: Ασφαλώς αλλά έχω μπροστά μου πάντοτε την παροιμία ότι «βουνό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει». Πιστεύω ότι κάποιοι ενοχλούνται από αυτά που λέω και σηκώνονται μερικοί να με καταδικάσουν. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν κάνω το καθήκον μου και κοιτάζω τις επενδύσεις και μάλιστα ποτέ δεν χρησιμοποίησαν τη λέξη επένδυση, αλλά ότι κάνουμε εμπόριο. Η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, επιβάλλεται να κάνει επενδύσεις για να μπορεί να δουλεύει σε πάρα πολλούς τομείς, δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός αλλά και κοινωνικός και φιλανθρωπικός και πολιτιστικός και εθνικός. Για να δουλεύει κανείς σε αυτούς τους τομείς θέλει χρήματα, όταν δεν τα έχει τι θα κάνει; Το να πηγαίνω να λειτουργώ κάθε μέρα και να κηρύττω είναι καλό, αλλά όταν θέλει βοήθεια ο άλλος και δεν του συμπαρασταθώ;
Ερ.: Είσαστε πολύ σκληρός στις δηλώσεις σας για τον τέως Πρόεδρο Χριστόφια.
Απ.: Δεν νομίζω, με πολλή αγάπη πολλές φορές του είπα τις απόψεις μου αλλά δεν τις δεχόταν.
Ερ.: Ποια είναι η σχέση σας;
Απ.: Δεν έχω τίποτα μαζί του, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι φίλος, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε μερικά πράγματα που δεν συμφωνούσα και είχα το θάρρος να τα λέω, δεν το εκτιμούσε. Ήταν πολλές οι διαφωνίες μας πάνω στο εθνικό θέμα και στην οικονομία.
Ερ.: Επισκεφτήκατε πρόσφατα για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ;
Απ.: Ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδεολογίες και τα κομματικά, έχει αρκετά προβλήματα αυτός ο τόπος που πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Είπα να κάνω εγώ το πρώτο βήμα, δεν θα πάθαινα τίποτε αν πήγαινα στο ΑΚΕΛ, δεν θα ψώριαζα. Είπαμε αρκετά. Για παράδειγμα συμφωνώ με την άποψη του ΑΚΕΛ να μην μπορεί να εκποιηθεί η πρώτη κατοικία. Δεν είναι σωστό να ξεσπιτώσουμε τον άλλο, να του δώσουμε αρκετά περιθώρια ούτως ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του και όχι μέσα σε 18 μήνες να αρχίσουν να ξεσπιτώνουν τον κόσμο.
Ερ.: Στην Ελλάδα ξεκίνησαν, με βάση το Μνημόνιο έρχεται η σειρά μας.
Απ.: Εδώ πρέπει να αντιδράσουμε, εγώ είπα ότι θα ξεσηκώσω το λαό πάνω σε αυτό, δεν θα αφήσουμε άνθρωπο να πάει να πλειστηριάσει για να αγοράσει το σπίτι του φτωχού ανθρώπου, εδώ θα αντιδράσω.
Ερ.: Η Ελληνική Τράπεζα δεν θα το κάνει;
Απ.: Πιστεύω ότι θα επιμένουμε σε παράταση ούτως ώστε να δώσουμε αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Οι 18 μήνες να γίνουν 60 μήνες. Η πρόταση μας είναι ότι τα επιτόκια πρέπει να πέσουν, χρεωστικά και καταθετικά, έχουν χρήματα στις τράπεζες δεν είναι ανάγκη να παίρνουν 5% – 6% να παίρνουν 3%, όσοι έχουν χρέος 4,5% – 5% γιατί 12% ή 13%, διότι δεν υπάρχει κουράγιο με τέτοιο τόκο να ξοφλήσει κανείς.
Ερ.: Μιλήσατε αυτό το θέμα με το Διοικητή;
Απ.: Του είπα πολλές φορές ότι είμαστε ως Ευρώπη σε ελεύθερη αγορά και δεν επιτρέπεται να συμφωνηθεί το επιτόκιο, αλλά πρέπει να καταλάβουν οι τράπεζες ότι τα επιτόκια πρέπει να πέσουν και ας αφήσουν 1% που θα το παίζει η κάθε τράπεζα όπως θέλει η ίδια.
Ερ.: Οι επαφές με το ΑΚΕΛ θα συνεχιστούν;
Απ.: Εγώ είμαι ανοικτός αν εκείνοι δεν θέλουν ώρα τους καλή.
Ερ.: Τι αίσθηση πήρατε;
Απ.: Είχα πάρει την αίσθηση ότι ο Άντρος Κυπριανού θέλει μια καλή συνεργασία με την Εκκλησία, έχω αντιληφθεί ότι δεν έχει αλλεργία με την Εκκλησία όπως κι εγώ δεν έχω αλλεργία με το ΑΚΕΛ, τώρα αν θα τον αφήσουν οι σύντροφοι δεν μπορώ να το ξέρω.
Ερ.: Πολλοί συνδυάζουν το οικονομικό με τη λύση του Κυπριακού και την εξεύρεση υδρογονανθράκων, λένε ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας θα μας κάνει πιο επιρρεπείς στο να δεχτούμε μια λύση.
Απ.: Νομίζω πως όλα αυτά είναι επιθυμίες αυτών που δεν γνωρίζουν το λαό μας. Είμαι σίγουρος ότι ο λαός δεν πρόκειται να καμφθεί έστω κι αν πεινάσει. Μπορεί να ανατείλουν χειρότερες ημέρες, εγώ προσωπικά και να πεινώ δεν πρόκειται να ενδώσω για την πατρίδα μου.
Ερ.: Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχετε διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό.
Απ.: Έχω πει στον Πρόεδρο προεκλογικά και μετεκλογικά να είναι προσεκτικός. Παρόλο που εμένα δεν με εξέφραζε η ομοσπονδία, από την στιγμή που τη δέχτηκε όλη η πολιτική ηγεσία, τη δέχεται και η Εκκλησία για να μην διχάζει το λαό, αλλά όχι να λέμε για ομοσπονδία και να συζητούμε για συνομοσπονδία. Ο Πρόεδρος είναι νομικός και καταλαβαίνει, άρα πρέπει να γίνει σωστή ομοσπονδιακή βάση, επιτέλους πρέπει να πούμε στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Αμερική ότι τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούμε θα είναι ομοσπονδιακά και δεν πρέπει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μιλούν για δυο κράτη.
Ερ.: Εμπιστεύεστε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον τρόπο που θα χειριστεί το Κυπριακό;
Απ.: Πιστεύω ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι ξύπνιος άνθρωπος, γνωρίζει το Κυπριακό, είναι θετικό στοιχείο και του έχω εμπιστοσύνη.
Ερ.: Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί είπαν ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Απ.: Η Τουρκία δεν συμφωνεί με τους Αμερικανούς, τους δημιουργεί προβλήματα και πιστεύω ότι αναβαθμίζεται η Κύπρος περισσότερο. Αν εμείς χειριστούμε σωστά την όλη υπόθεση πιστεύω ότι θα έχουμε και άριστα αποτελέσματα. Τολμώ να πω ότι το Κυπριακό δεν το ξέρουν ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικάνοι ούτε και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν ξέρουν τι θέλουμε.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.