Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου προς την εκδήλωση του Π.Ε.Α.Μ. για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χάρτης Κύπρου

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου προς την εκδήλωση του Π.Ε.Α.Μ. για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

To Παγκύπριο Εθνικολαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Π.Ε.Α.Μ.) την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση, με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκδήλωση είχε ως θέμα:«Κυπριακή Δημοκρατία και Κυπριακό Πρόβλημα, (1960 – 2010) – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» και έγινε στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απηύθυνε στην εκδήλωση τον εξής χαιρετισμό:

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρευρισκόμαστε στην αποψινή εκδήλωση, η οποία γίνεται για να τιμηθεί η επέτειος των πενήντα χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράζουμε συγχρόνως τη βαθιά μας συγκίνηση, γιατί τη σεμνή αυτή σύναξη διοργανώνει το Παγκύπριο Εθνικολαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Π.Ε.Α.Μ.). Και η συγκίνησή μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη, γιατί, τουλάχιστο εμείς οι παλαιότεροι, που ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας, του τελευταίου μισού αιώνα, γνωρίζουμε πολύ καλά τις αγωνίες και τους αγώνες του Π.Ε.Α.Μ., και ιδιαίτερα του Αρχηγού της Αντίστασης, αγαπητού μας κ. Μίκη Τεμβριώτη. Πρόκειται για αγώνες και αγωνίες πολύχρονους, πρώτα υπέρ της ελευθερίας της νήσου μας και προς στήριξη του αείμνηστου μεγάλου μας Ηγέτη και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, και σήμερα για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τούρκο εισβολέα.

Τονίζουμε ότι η ζωή του λαού μας από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας υπήρξε ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας προς κατίσχυση των αξιών και ιδανικών της φυλής. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός ταύτισε την ευδαιμονία του με την ελευθερία, γιατί ακριβώς πίστευε -και πιστεύει- ότι «εὔδαιμον τό ἐλεύθερον», κατά τη ρήση του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη. (Θουκ. Ξυγγρ. ΙΙ, 40). Το γεγονός, ακριβώς ότι, εν μέσω των φοβερών συνεπειών της τουρκικής εισβολής και των κρίσιμων στιγμών, που διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να τιμούμε τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί άριστο οιωνό.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί για όλους μια πρόσκληση, αλλά και πρόκληση μαζί, για την πορεία μας. Οι προτάσεις και οι απαιτήσεις των Τούρκων είναι τόσο σκληρές και άκαμπτες, που ουδέν περιθώριο αφήνουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Και, ακριβώς, κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, τίθενται τα εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα: Πώς προχωρούμε στην πορεία μας, αλλά και ποιό είναι το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όταν κάποτε ρώτησαν τον αρχαίο Διογένη: «τὶ κάλλιστον ἐν ἀνθρώποις;», εκείνος απάντησε «παρρησία»! Και εμείς, όπως γνωρίζετε, συνηθίζουμε να μιλούμε:     -και θα μιλήσουμε- με παρρησία. Συμβαίνει, λοιπόν, όταν κάποιος πρόκειται να πάρει μια σοβαρή απόφαση, να περνά μέσα από διάφορα διλήμματα και δοκιμασίες. Έτσι, έρχεται πρώτα η δειλία και τον ρωτά, αν η απόφασή του είναι σκόπιμη. Μετά, η σκοπιμότητα τον ρωτά, αν είναι συνετή. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ματαιοδοξία τον ρωτά, αν η απόφασή του είναι δημοφιλής. Τέλος, έρχεται η συνείδηση και τον ρωτά, αν η απόφασή του είναι σωστή!..  Κατά συνέπεια, ευθαρσώς λέμε ότι κάθε σωστός και αξιοπρεπής άνθρωπος αντιστέκεται στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό. Και όταν ένας λαός αντιστέκεται, στο τέλος -όσο μικρός και αν είναι- νικά!

Το μήνυμά μας, επομένως, είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ναι! Πιστεύουμε στη δικαίωση του αγώνα μας και στη σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας! Αρκεί ενεργώντας σωστά, να μην αποδεκτούμε, με την υπογραφή μας, τα τετελεσμένα της εισβολής. Αντίθετα, να παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στους στόχους και στα δίκαιά μας. Δεν χάνονται, αγαπητοί μας, οι λαοί που αντιστέκονται στην αδικία και αγωνίζονται για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

 Για μας, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Σχολείο Ελευθερίας, αλλά και Διδακτήριο Δικαιοσύνης! Είναι, ακόμη, Πανεπιστήμιο, που φτιάχνει ανθρώπους Αγωνιστές, Ανδρείους και Ελεύθερους!

 Ρωτούν οι λεγόμενοι “γνωστικοί” και οι “ρεαλιστές”:
-Καλά, μα ποιοί θα μας σώσουν;
-Η Κυπριακή Δημοκρατία, απαντούμε, θα μας σώσει! Σε τελευταία ανάλυση, αν πρώτοι εμείς αγωνιστούμε και σώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε μαζί της θα σωθούμε και εμείς οι ίδιοι!

Καταληκτικά, εμείς δημιουργούμε την Ιστορία!
«Δεν μας περιμένει η ιστορία στο βάθος.
αλλά προχωρεί μαζί μας.
Με τα χέρια μας κωπηλατεί το χρόνο»!
(Νικηφόρος Βρεττάκος).

Λοιπόν, όσοι πιστοί! Ευχαριστούμε.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
30 Σεπτεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post