Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατα τα Εγκαίνια της Έκθεσης
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την Έκθεση «Ταξίδι στην Παιδική Τέχνη», την οποία συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην ωραία και αξιέπαινη αυτήν πρωτοβουλία, η οποία μέσα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εικαστικής Αγωγής «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη», «΄Υμνος στην Ελευθερία» και «Μητρότητα – ο παιδικός κόσμος της Πινακοθήκης» καλλιεργεί -μεταξύ άλλων- στις ψυχές των μικρών μαθητών του τόπου μας το θαυμασμό προς την Βυζαντινή Τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, την αγάπη προς το Υψηλό Ιδεώδες της Ελευθερίας καθώς και το σεβασμό προς την όλη προσφορά της μητρικής φιγούρας.
Η Βυζαντινή Τέχνη αποτέλεσε και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό της όλης λαμπρής και μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, εκφράζουν τη βαθιά τους εκτίμηση και το μεγάλο τους θαυμασμό προς τα έργα της Βυζαντινής μας Τέχνης, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, αποτελούν έργα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Χαρακτηριστικά, ένας ξένος λαμπρός Επιστήμονας, ο Γάλλος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κάρολος Ντηλ, τόνισε ότι «η Βυζαντινή Τέχνη έλαμψε με μια ασύγκριτη λάμψη και ακτινοβόλησε παντού και έγινε η μεγάλη μυσταγωγός όλου του Χριστιανικού κόσμου»!
Το ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη αποτελεί συμβολική σύνδεση των νέων μας με τα θαυμάσια και μοναδικά χριστιανικά και βυζαντινά δημιουργήματα του λαού μας. Με τα έργα που παρήγαγαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της συνταξίδευσής τους, δεν μυήθηκαν μόνο στα κρύφια και στα άδυτα της Βυζαντινής μας Τέχνης, αλλά και πέτυχαν να έλθουν ακόμη πιο κοντά στην Εκκλησία, για να αντλήσουν δύναμη και ενίσχυση από τη χάρη και την ευλογία της.
Επιπλέον, μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τους οποίους διέρχεται η πατρίδα μας, η επαφή με έργα, στα οποία εκφράζεται η αγάπη για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας και στα οποία απεικονίζονται οι αγώνες και οι θυσίες του Ελληνισμού κατά την Εθνεγερσία του 1821, αποτελεί για τα παιδιά και τους νέους μας αστείρευτη πηγή θάρρους, ενίσχυσης και δύναμης. Οι αγώνες αυτοί του Ελληνισμού φωτίζουν το παρόν και καθοδηγούν –πρέπει να καθοδηγούν- τα παιδιά μας προς το μέλλον, τονώνοντας το αγωνιστικό τους φρόνημα και γιγαντώνοντας την πίστη τους για την κατίσχυση του δικαίου, στο θρίαμβο της ηθικής και στην απελευθέρωση του σκλαβωμένου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας.
Το ταξίδι τούτο στην Τέχνη είχε, τέλος, έναν ακόμη σταθμό για τα παιδιά: προσέφερε τη δυνατότητα μέσα από έργα, που εκτίθενται στην κρατική πινακοθήκη, να δουν μέσα από την τέχνη τη σχέση μάνας και παιδιού και γενικότερα την πολύμορφη προσφορά της στην οικογένεια και στην κοινωνία. Είναι γενικά παραδεκτό ότι, πίσω από την ηθική, την πνευματική, την πολιτιστική και την κοινωνική πρόοδο μιας οικογένειας, μιας κοινωνίας και ενός ακόμη έθνους, βρίσκεται πάντοτε η καλή και άξια αποστολής της μητέρας.
Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε θερμά τον αγαπητό μας Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο, τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και γενικότερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως επίσης και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, για τη μεγάλη τους συμβολή στη διοργάνωση της Έκθεσης.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια, όμως, εκφράζουμε και προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και με τα έργα τους συμβάλλουν στην επιτυχία της Έκθεσης.
Ευχαριστούμε, τέλος, και όλους εσάς, που με την παρουσία σας εδώ τιμάτε τα παιδιά μας και τα ενισχύετε και σε άλλες, νέες, ευγενείς προσπάθειες στους δύσκολους, αλλά ωραίους αγώνες τους για μάθηση και για προαγωγή της πολιτιστικής μας δημιουργίας.
Με αυτά τα λίγα, χαιρετίζουμε την Έκθεση, ευχόμενοι κάθε επιτυχία σ’ αυτήν. Ευχαριστούμε.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
17 Μαΐου 2013.