Δημοσιογραφική διάσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής

Μέση Ανατολή

Δημοσιογραφική διάσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής

Tη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012, και ώρα 11:00 π.μ. οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ήτοι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος παρέθεσαν δημοσιογραφική διάσκεψη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προκειμένου να εξηγήσουν το όραμα, τους στόχους τους και τις προσδοκίες της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας», υπό το φάσμα των πολιτικών και των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, που εξελίσσονται σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 ==============================================================================

Ακολουθεί αναλυτικό δελτίο τύπου της δημοσιογράφου Δήμητρας Νικολάου

Ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία, κινδυνεύει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί και αυτό τους ανησυχεί πολύ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος και Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος παρέθεσαν σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προκειμένου να εξηγήσουν το όραμα, τους στόχους τους και τις προσδοκίες της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας», υπό το φάσμα των πολιτικών και των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, που εξελίσσονται σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στα πλαίσια κοινής δράσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, έφθασαν στην Κύπρο ομάδες νέων από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινό πρόγραμμα νέων με νέους από την Εκκλησία της Κύπρου, το οποίο πραγματοποιείται στον κατασκηνωτικό χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στον Άγιο Νικόλαο στην Κακοπετριά. Η πραγματοποίηση του Προγράμματος αυτού αποφασίστηκε από τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στις 27 Μαρτίου 2012, και αποτελεί κατ\’ ουσία την πρώτη κοινή δράση της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας» των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που τίθεται σε εφαρμογή.

Η «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία» αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Εκκλησιών, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, στη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής καθώς και στην ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των Αβρααμικών Θρησκειών. Επιπλέον μέσω της «Ορθόδοξου Πρωτοβουλίας» οι Εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, θα μπορούν να έχουν συναντήσεις και συζητήσεις, αναζητώντας απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τη Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποφάσισαν η κάθε Εκκλησία να στείλει 20 παιδιά από το στενό περιβάλλον της κάθε τοπικής Εκκλησίας, ούτως ώστε να έρθουν μεταξύ τους σε επαφή, να έχουν μια αλληλογνωριμία, να έχουν μία συνεργασία μεταξύ τους.

«Κάθε χρόνο θα προσθέτονται και νέα παιδιά, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών μας θα είναι μεταξύ τους γνωστοί και συνεργάτες και με αυτό τον τρόπο θα είμαστε η μία Εκκλησία μέσα στην άλλη. Θα είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι που θα αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο, ούτως ώστε να υπηρετεί η μία την άλλη και ο κοινός στόχος είναι η προσφορά μας όσο το δυνατό μεγαλύτερη για το ποίμνιο που μας ανέθεσε ο Θεός να ποιμαίνουμε στο χώρο της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι στη Σύσκεψη είχαν αποφασίσει να επισκεφτούν και τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα η Αίγυπτος και σήμερα η Συρία, «γιατί στους χώρους αυτούς κατοικούν αρκετοί χριστιανοί και ανησυχούμε για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».

«Θέλουμε να έχουμε επαφές με αυτά τα κέντρα που καθορίζουν τις τύχες όλου του κόσμου για να έχουμε από πρώτο χέρι ενημέρωση, γιατί μας ανησυχεί φοβερά το τι θα γίνουν οι χριστιανοί μας, της Μέσης Ανατολής. Ανησυχούμε και για την Κύπρο. Μπορεί σήμερα να έχουμε ηρεμία, αλλά η γιορτή του άλλου παραμονή δική μας, που λέει ο λόγος. Επίσης, αυτές τις μέρες ως Εκκλησίες Μέσης Ανατολής ενδιαφερόμαστε και για τους πρόσφυγες που έχουν φύγει τον τελευταίο καιρό από την Συρία, έχουν πάει αρκετοί στην Ιορδανία που είναι έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ασφαλώς πήγαν και στην Τουρκία, αλλά λόγω προβλημάτων που έχουμε ως Κύπρος με την Τουρκία, δε θα μπορούσαμε εκεί να στείλουμε οτιδήποτε», συμπλήρωσε.

Με τη μεσολάβηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, ετοιμάζουν κοντέινερ, τα οποία θα σταλούν πολύ σύντομα στον καταυλισμό στην Ιορδανία.

Οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, είπε, δεν αδιαφορούν, αλλά ενδιαφέρονται για τους  πρόσφυγες και θα προσπαθήσουν όσο το δυνατό να απαλύνουν τα προβλήματά τους.

«Η Εκκλησία ενδιαφέρεται και για τους Χριστιανούς και για τους Μουσουλμάνους και για όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυβέρνησή μας θέλει να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες, αλλά και θα μας διευκολύνει πώς θα πάρουμε αυτή τη βοήθεια στον προσφυγικό χώρο της Ιορδανίας. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή την κατασκήνωση που έχουμε κάνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, να τη συνεχίσουμε, γιατί θέλουμε να είμεθα στενά συνδεδεμένοι με όλες τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και θα συνεχίσουμε να φιλοξενούμε αυτά τα παιδιά για το καλό όλων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή θεωρεί ότι κινδυνεύει ο χριστιανισμός, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «ασφαλώς κινδυνεύει ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία».

«Η Κυβέρνηση \’Ασαντ προστάτευε αυτές τις μειονότητες και τους χριστιανούς και τώρα, αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των ισχυρών της γης και ποια προστασία μπορούν να τους δώσουν», ανέφερε.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος αναχωρώντας από την Κύπρο θα ξεκινήσει την ιεραποστολική του πορεία, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι ήρθαν σε αυτή την ευλογημένη νήσο της Κύπρου για να πάρουν κουράγιο, για να πάρουν δύναμη και να επιστρέψουν στα ιστορικά Πατριαρχεία τους, της Μέσης Ανατολής.

«Για πρώτη φορά, ήρθανε στην Κύπρο από το αραβόφωνο ποίμνιο μας. Τα παιδιά αυτά θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για το ποίμνιό μας. Η παρηγοριά μας, η ελπίδα μας, στα παλαίφατα Πατριαρχεία που έχουμε διαγράψει ιστορία αιώνων είναι η Εκκλησία της Κύπρου. Είστε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που με τόση αγάπη μας δέχεστε και μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι είμαστε στο σπίτι μας. Μεγάλο πράγμα, γιατί ο αγώνας μας είναι πολύ μεγάλος. Τα νέα μας παιδιά που ήρθανε, αυτά θα διακηρύξουν την αγάπη για τον ελληνισμό, για την ορθοδοξία», συμπλήρωσε.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι η παρουσία των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων στην Κύπρο και στην Εκκλησία της Κύπρου, αποτελεί ιστορικό γεγονός για τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός, διότι στις σύγχρονες καταστάσεις, όλοι είμαστε μάρτυρες για τις καταστάσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Η ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη δίδει τη δική της μαρτυρία, αλλά ενεργώς συμμετέχει στα γεγονότα τα οποία εξελίσσονται και με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει την ανησυχία της, αλλά και το ενδιαφέρον για το χριστιανικό στοιχείο το οποίο διαβιεί στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η παρουσία της Εκκλησίας και η δράση και ο ρόλος της είναι πλέον σημαντικός, γιατί η χριστιανική παρουσία είναι απαραίτητη στο χώρο της Μέσης Ανατολής για πολλούς και διαφόρους λόγους», πρόσθεσε.
Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, συνέχισε, με την πρωτοβουλία των Εκκλησιών και ειδικότερα με την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου «είναι ότι εμπράκτως εμφανιζόμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για τους χριστιανούς όλης της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά γενικότερα για τους χριστιανούς και ειδικότερα για τη νεολαία η οποία βρίσκεται σε μια πνευματικά δύσκολη κατάσταση».

Ερωτηθείς ποιος είναι περίπου ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τι είδους βοήθεια έχει μαζευτεί για να αποσταλεί στην Ιορδανία, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε ότι ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται περίπου στις 20.000 και πρόσθετε ότι υπάρχουν δύο είδη προσφύγων, αυτοί που φιλοξενούνται σε οικίες και αυτοί που μένουν στον καταυλισμό.

«Εχει συγκεντρωθεί υλικό που αποτελείται από κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, τρόφιμα, είδη υγιεινής, παιγνίδια, σχολικά είδη, και άλλα είδη. Εχουν γίνει όλες οι ενέργειες. Ήδη το κοντέινερ είναι έτοιμο και θα αποσταλεί από την Κύπρο στο Λιμάνι της Ιορδανίας και έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών και  το κοντέινερ θα αναλάβει ένας οργανισμός. Η βοήθειά μας προς τους πρόσφυγες γίνεται άνευ όποιας διακρίσεως», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

Μέση Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email

Share this post