Συνέντευξη Μακαριωτάτου στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Amen.gr
Την πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να διεκδικήσει, όταν βεβαίως διεξαχθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, την θέση που δικαιούται στα Δίπτυχα της Εκκλησίας κάνει γνωστή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Θρόνων που συνεδρίασαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κύπρου Χρυσόστομος επισημαίνει ότι η αριθμητική υπεροχή σε πιστούς κάποιων Εκκλησιών δεν τις καθιστά σημαντικότερες ενώ σε ο,τι αφορά στην προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας τονίζει η Αρχή της Πλειοψηφίας διευκολύνει στη λήψη των αποφάσεων έναντι της Αρχής της Ομοφωνίας.
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο Amen.gr :
Αmen.gr / Νίκος Παπαχρήστου : Mακαριώτατε, ποια είναι η εκτίμησή σας για την σημασία και τα αποτελέσματα της Σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Θρόνων στην Κωνσταντινούπολη;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να μας καλέσει στο Φανάρι τους Προκαθημένους της πρώτης χιλιετηρίδας ήταν πολύ σωστή γιατί οι Εκκλησίες αυτές έχουν μια πείρα δύο χιλιάδων ετών. Η Ορθοδοξία είναι κομμάτι της ψυχής των Ορθοδόξων χριστιανών της πρώτης χιλιετηρίδας. Είμαστε Εκκλησίες του πρώτου αιώνος, έχουμε σχεδόν χίλια χρόνια διαφορά από τις άλλες Εκκλησίες της δευτέρας χιλιετηρίδας. Εδώ μεταφέραμε τις εμπειρίες αιώνων και πιστεύω ότι η Σύναξη αυτή ήταν αρκετά επιτυχημένη.
Μας απασχολεί το θέμα της Μεγάλης Συνόδου που επί μισό αιώνα – είναι από το ’60, από την Ρόδο, που άρχισε αυτή η προσπάθεια και νομίζω ότι αργήσαμε πολύ. Έπρεπε πριν πολλές δεκαετίες να είχαμε αποφασίσει και πιστεύω ότι με την απόφαση αυτή και άλλες Εκκλησίες θα δουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ορθοδοξίας να υπάρχουν προβλήματα άλυτα, γιατί σε αυτή την περίπτωση η προσφορά μας στον Ορθόδοξο λαό μας είναι πλημμελής. Ενώ αν αποφασίσουμε και υπερπηδήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα θα υπηρετήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πιστούς μας. Αυτή είναι η έγνοια μας.
Ν.Π. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για την Σύναξη της Πόλης, κατ’ ορισμένους όχι με ιδιαίτερα κομψό τρόπο, από Αρχιερείς άλλων Εκκλησιών…
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Νομίζω ότι οι αποφάσεις που έχουμε πάρει δεν ενοχλούν κανένα. Μάλλον υποβοηθούν τους πάντες. Ο στόχος μας και ο γνώμονας όλων των ενεργειών μας ήταν το συμφέρον των Ορθοδόξων Χριστιανών. Το συμφέρων των Εκκλησιών μας. Δε νομίζω ότι έγινε κάτι το αρνητικό που πρέπει να ανησυχεί κανείς.
Ν.Π. Και προφανώς δεν απειλείται η ενότητα της Ορθοδοξίας…
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Πιστεύω ότι με την παρούσα Σύναξη θα δώσουμε το έναυσμα του πλησιάσματος του ενός προς τον άλλο και θέλω να πιστεύω ότι θα υπερβούμε τις δυσκολίες που υφίστανται μέχρι σήμερα ως μη όφειλε.
Ν.Π. Πιστεύετε ότι υπήρχε μια παρερμηνεία της έννοιας της Ομοφωνίας σε σχέση με την λήψη των αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας; Μήπως ήρθε η ώρα να εξετασθεί ως πιο δόκιμο το σύστημα της αρχής της πλειοψηφίας, όπως το αναφέρατε και εσείς σε πρόσφατες δηλώσεις σας, που θα διευκολύνει στην ταχύτερη λήψη των αποφάσεων και θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την παράδοση και την ενότητα της Ορθοδοξίας;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Πιστεύω ότι η ομοφωνία πρέπει να επιδιώκεται πάντοτε και πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει λόγος και αντίλογος μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή και συμφωνήσουν οι πάντες. Αλλά, εάν αντιληφθούμε ότι πεισματικά και ετσιθελικά προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο Σώμα της Ορθοδοξίας τότε η Ορθοδοξία έχει και τη δύναμη και το κύρος να πάρει αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Και τούτο είναι θεμιτό γιατί υπάρχουν κανόνες στην Εκκλησία μας που ρυθμίζουν αυτές τις αποφάσεις και παντού, και στις τοπικές μας Εκκλησίες, ενώ πάντοτε προτιμούμε την ομοφωνία, σε περίπτωση όμως που δεν βρίσκεται, η πλειοψηφία λύνει αμέσως τα διάφορα προβλήματα και θέματα που μας απασχολούν. Είναι ένα μέτρο για να προχωρούμε και να μην κάνουμε σημειωτόν και να υποφέρει το ποίμνιο μας γιατί κάποιος δεν επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση κάποιων προβλημάτων.
N.Π. Μακαριώτατε, είστε Προκαθήμενος μιας αρχαίας και ιστορικής Εκκλησίας, με πολύ μεγάλη προσφορά στα θεολογικά πράγματα και εξίσου μεγάλη προσφορά Αγίων στην Εκκλησία. Μια Εκκλησία με μικρό ποίμνιο αλλά με πολύ σημαντική προσφορά. Αισθάνεστε σε μειονεκτική σχέση με άλλους Προκαθημένους που προβάλλουν συχνά την αριθμητική υπεροχή του ποιμνίου τους έναντι άλλων τοπικών Εκκλησιών. Και είναι αυτό ένα κριτήριο για τη ζωή της Εκκλησίας;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Εκκλησία της Κύπρου πάντοτε είχε πληρότητα ζωής. Δεν της έλειπε οτιδήποτε. Και Αποστολικότητα έχει η Εκκλησία της Κύπρου, και Συνοδικότητα είχε και μετείχε σε όλες τις Οικουμενικές Συνόδους. Και Αγιότητα βίου είχε, Νήσος Αγίων έχει κληθεί η νήσος μας. Ο λαός μας ο χριστιανικός είναι ένας υπέροχος λαός. Δεν μας λείπει κάτι ώστε που να αισθανόμεθα την ανάγκη να το έχουμε. Έχουμε τα πάντα. Ο ίδιος ο Κύριος είπε, «Όπου δύο η τρεις εισι συνηγμένοι επί τω ονόματι του Κυρίου, εκεί εστιν εν μέσω αυτών». Και η Εκκλησία των μερικών ανθρώπων ισούται με την Εκκλησία των χιλιάδων η των εκατομμυρίων και δεν έχει καμία διαφορά η Εκκλησία των εκατομμυρίων με την Εκκλησία μερικών δεκάδων η εκατοντάδων η και χιλιάδων πιστών. Όλες οι Εκκλησίες είναι ίσες. Και επειδή η Εκκλησία της Κύπρου βρισκόταν κάτω από δεινή θέση… γιατί όλοι οι κατά καιρούς κατακτητές, οι οποίοι εναλλάσσονταν ο ένας μετά τον άλλον… δεν είχαμε βίο ελεύθερο … Και όταν την πέμπτη θέση την είχε η Εκκλησία της Κύπρου, προτάθηκε να μπει η Εκκλησία της Μόσχας, την στιγμή που εμείς ήμασταν κάτω από το πέλμα του μουσουλμάνου κατακτητή. Οι μέρες που περνούσαμε ήταν σκοτεινές και ασέληνες, δεν μας ελάμβανε υπόψη κανείς, και μικροί είμεθα αλλά και σχεδόν ανύπαρκτοι γιατί είμαστε κάτω από εχθρούς ο οποίος ο ένας διαδέχεται τον άλλο. Τώρα εάν βρισκόμαστε στη δεκάτη θέση και όχι στην πέμπτη αυτό δεν μας απασχολεί. Εμείς αισθανόμαστε άνετα.
Είναι μια αδικία προς την Εκκλησία της Κύπρου και εις περίπτωση που θα συζητηθεί σίγουρα θα διεκδικήσουμε άλλην θέση και όχι σε αυτήν που εβρισκόμεθα. Γιατί όταν εμείς είμαστε Αυτοκέφαλη Εκκλησία οι άλλοι ούτε καν χριστιανοί δεν ήτανε. Ήτανε ειδωλολάτρες. Και αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη.
Ν.Π. Ένα μήνυμά σας προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται;
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Εμείς ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να παύσουν όλες αυτές οι εχθροπραξίες, να μονιάσουν όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, έχει χώρο για να ζήσουμε όλοι, χρειάζονται όλοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και πιστεύω ότι η ειρήνευση θα οφελήσει των χωρών της Μέσης Ανατολής και εύχομαι να μην επέμβουν ξένες δυνάμεις οι οποίες, δυστυχώς, εννίοτε διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών της Μέσης Ανατολής.