Η Εκκλησία της Κύπρου θα στηρίξει τον λαό της
Απάντηση Αρχιεπίσκόπου Κύπρου στον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό
Η Εκκλησία της Κύπρου θα στηρίξει τον λαό της
Η Εκκλησία της Κύπρου, με μια ιστορία χιλιάδων χρόνων στην υπεράσπιση του κυπριακού ελληνισμού, θα παραμείνει γρηγορούσα και αγρυπνούσα για να στηρίξει τον λαό της, ήταν η αποστομωτική απάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στις μεθοδεύσεις, τόσο του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, όσο και των Τούρκων αξιωματούχων των τελευταίων ημερών.
Αφορμή για τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου ήταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το μείζον ζήτημα που δημιουργείται από τη στάση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών και της ομάδας του, οι οποίοι φαίνεται να ενεργούν εκτός των όρων εντολής τους και να ασχολούνται με το φακέλωμα πολιτικών κομμάτων και της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ασκώντας έντονη κριτική στον κ. Ντάουνερ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη στάση και τις απόψεις του για τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ως εκπρόσωπος δεν μπορεί να αντιστρατεύεται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ. Ο εκπρόσωπος των ΗΕ πρέπει να είναι θεματοφύλακας του Χάρτου των ΗΕ και των αποφάσεων που παίρνει εκάστοτε. Δεν μπορεί να τροχοδρομεί τα πράγματα και να πιέζει, ούτως ώστε να επιτύχει μία λύση, η οποία αύριο θα καταρρεύσει».
«Εμείς σίγουρα θέλουμε λύση, η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, την οποία και αγαπούμε και θέλουμε να βρεθεί μια λύση σωστή για να ζήσει ευτυχισμένος όλος ο κυπριακός λαός και οι Έλληνες και οι Τούρκοι», πρόσθεσε.
«Αυτή είναι η επιθυμία και η προσωπική μου και της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, εξηγώντας ότι και η Εκκλησία επιθυμεί λύση, καθότι είναι σάρξ εκ της σαρκός του κυπριακού ελληνισμού και άρα δεν είναι δυνατόν να μην θέλει λύση και να επιθυμεί τη διαιώνιση της σημερινής διχοτομικής τάξης πραγμάτων. Σημείωσε, όμως, ότι θέλουμε μια λύση που να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στον τόπο του. «Είναι αυτή την λύση που θέλει ο λαός. Δεν επιθυμεί, ο λαός, διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποστήριξε.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε, ακόμη, ότι «εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε, δυστυχώς, είναι οι φωνές που ακούγονται από την Άγκυρα, τόσο του Πρόεδρου της Τουρκίας με την ομιλία του στην Τουρκική εθνοσυνέλευση, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα περί δύο κρατών, νέων μάλιστα, που προβλέπει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γνωστές είναι και οι θέσεις του κ. Ερτογάν, όπως και του νέου υπουργού των εξωτερικών της Τουρκίας που δεν αφήνουν περιθώρια για λύση λειτουργική και κατ’ ακολουθίαν βιώσιμη. Γιατί αν δεν είναι λειτουργική δεν θα είναι και βιώσιμη».
«Εκείνο που θα έλεγα καταληκτικά», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι ότι η ηγεσία μας, η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να έχει ένα σχεδιασμό σωστό για το τι γίνεται μετά από το τέρμα των συνομιλιών, διότι ο Δεκέμβρης πλησιάζει και δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τι δέον γενέσθαι από εκεί και πέρα», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, για να υπογραμμίσει ότι «η ηγεσία μας και ο λαός μας πρέπει να βρίσκονται σε μια εθνική εγρήγορση, γιατί διαφορετικά θα ανατείλουν πολύ άσχημες μέρες».
Κληθείς, ο Μακαριώτατος, να σχολιάσει στη συνέχεια τις απόψεις της ομάδας Ντάουνερ περί ενδοτικών και απορριπτικών ιεραρχών υπογράμμισε ότι «νομίζω ότι κάνει λάθος. Η Εκκλησία είναι ενωμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σήμερα και αυτό το αίσθημα το βλέπω μέσα στην Σύνοδο. Όλοι αγαπούν την πατρίδα, αγαπούν την Εκκλησία και είμαι σίγουρος ότι η Εκκλησία, όταν θα χρειαστεί να δώσουμε τη μάχη θα είναι ομοφωνούσα και όλοι θα είμαστε μαζί».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, λέγοντας εμφαντικά ότι «η Εκκλησία ουδέποτε αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ του αγώνα και της εθνικής ταπείνωσης. Ξέρει η Εκκλησία και το συμβιβασμό και τον αποδέχεται, αλλά απορρίπτει τον εξευτελισμό και πρέπει να το έχουν υπόψην τους όλοι οι Ντάουνερ, οι Πάσκο, οι Νταβούτογλου, ότι η Εκκλησία κρατά μια αξιοπρεπή θέση και στάση στο εθνικό μας θέμα».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
4 Οκτωβρίου 2009