Ο Μακαριώτατος στέλνει μήνυμα στους ομογενείς Κυπρίους των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο Μακαριώτατος στέλνει μήνυμα στους ομογενείς Κυπρίους των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης

Ακολουθεί τηλεφωνική συνέντευξη με το δημοσιογράφο Θεόδωρο Καλμούκο της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης:

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα ζητήσει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα συζητήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Θεόδωρο Καλμούκο, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα όσα ελέχθησαν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση και τις προοπτικές, προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της κατ\’ ιδία συνάντησης που είχε με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, στην Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριώτατος, είπε: «του είχα θέσει στην ορθή διάσταση το εθνικό θέμα ότι πρέπει η λύση να μην είναι ετεροβαρής. Να μην αδικηθεί καμία πλευρά, να είναι πολύ προσεκτικοί. Του είπα ότι πρέπει να επιστραφεί έδαφος για να μπορέσουν ο όγκος των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και τούτο ακόμη θα φανεί πολύ θετικό στο περιουσιακό διότι εάν επιστρέψουν πίσω πρόσφυγες και μάλιστα η πλειοψηφία των προσφύγων, σμικρύνεται πολύ το περιουσιακό και με μερικές ανταλλαγές τουρκοκυπριακών που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές θα σμικρυνθεί έτι περισσότερο. Αν μερικοί θέλουν να πάνε και στην τουρκική πλευρά άρα απαμβλύνεται τελείως και μπορεί να λυθεί και το περιουσιακό το οποίο θεωρείται ακανθώδες πρόβλημα».

Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα του “Εθνικού Κήρυκα”

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόσεφ Μπάιντεν, στην Κύπρο, για τον οποίον είπε, ότι «νομίζω ότι ο κύριος αντιπρόεδρος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σε μας που τον είδαμε στην Αρχιεπισκοπή και στο Προεδρικό Μέγαρο που είχα συνομιλίες».

Τόνισε πως «νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός η επίσκεψη του κυρίου Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο». Είπε πως «όταν του εκθέσαμε εμείς το θέμα των Θρησκευτικών μνημείων στις υπό κατοχή περιοχές μας ότι δεν υπάρχουν θρησκευτικές ελευθερίες στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, απάντησε ευθέως ότι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Αμερικής ομιλεί ξεκάθαρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και δεν μπορεί να μην υπάρχει στην Κύπρο θρησκευτική ελευθερία και η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης προς όλα τα μνημεία και μάλιστα το είπε ενώπιον όλων των εκπροσώπων και του Μουφτή και του Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών και του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων και του Λατίνου εκπροσώπου και μας εντυπωσίασε γιατί ό,τι του θέσαμε μπροστά του ήταν πολύ θετικός».

Ο Αρχιεπίσκοπος επίσης αναφέρθηκε στα όσα ελέχθησαν στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση και τις προοπτικές, προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την επίλυση του εθνικού θέματος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «θα μας λέγατε τι του είπατε και τι σας είπε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή σας;», είπε: «του είχα θέσει στην ορθή διάσταση το εθνικό θέμα ότι πρέπει η λύση να μην είναι ετεροβαρής.

Να μην αδικηθεί καμία πλευρά, να είναι πολύ προσεκτικοί. Του είπα ότι πρέπει να επιστραφεί έδαφος για να μπορέσουν ο όγκος των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και τούτο ακόμη θα φανεί πολύ θετικό στο περιουσιακό διότι εάν επιστρέψουν πίσω πρόσφυγες και μάλιστα η πλειοψηφία των προσφύγων, σμικρύνεται πολύ το περιουσιακό και με μερικές ανταλλαγές τουρκοκυπριακών που υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές θα σμικρυνθεί έτι περισσότερο. Αν μερικοί θέλουν να πάνε και στην τουρκική πλευρά άρα απαμβλύνεται τελείως και μπορεί να λυθεί και το περιουσιακό το οποίο θεωρείται ακανθώδες πρόβλημα».

Οταν τον ρωτήσαμε «πώς αντέδρασε ο κ. Μπάιντεν, τι σας είπε, τι προτείνει;», ο Μακαριότατος είπε πως «μπορώ να πω ότι έπαιρνε σημειώσεις και η αντίδρασή του ήταν θετική». Στην ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν αντιπρότεινε κάτι συγκεκριμένο, απάντησε «όχι μας απήντησε ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν και θα προσπαθήσει να του εξηγήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να φτάσουμε σε κάποιο θετικό σημείο».

Στην ερώτηση πώς κάλεσε την Κύπρο να σταθεί δίπλα στη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας σας δυσκολεύει αυτό λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων που έχει η Κύπρος με τη Ρωσία, ο Μακαριότατος είπε πως «σίγουρα μας δυσκολεύει, εμείς σίγουρα μπορούμε να σταθούμε δίπλα γιατί δεν θέλουμε επ’ ουδενί λόγο να γίνει οποιαδήποτε απόσχιση, είμεθα εναντίον. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται από άλλα κράτη αποσχίσεις και να ενώνονται με άλλα διότι έχομε το πρόβλημά μας εμείς, γι’ αυτό σ’ αυτό το σημείο συμφωνούμε με την αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά στα θέματα που βάζουν περιορισμούς στα οικονομικά, στις επενδύσεις που έχει η Ρωσία κ.λπ. εκεί έχομε πρόβλημα διότι έχομε αρκετές επενδύσεις Ρώσων στην Κύπρο, κι εκεί σίγουρα δεν συμφωνούμε».

Οταν τον ρωτήσαμε «είστε ικανοποιημένος; ακούγεστε αισιόδοξος», είπε «προσωπικά είμαι ικανοποιημένος, ό,τι μπορούσε να μας πει, μας το είπε, ό,τι μπορεί να κάνει πιστεύω ότι θα το κάνει» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι μόνο για το εθνικό θέμα που ήλθε στην Κύπρο, είναι και για τα αέρια, για τα πετρέλαια, για τον υποθαλάσσιο πλούτο που εσχάτως έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ερώτηση «ανέφερε ο κ. Μπάιντεν τίποτε γι’ αυτά στη συζήτησή σας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «δεν μου έπεφτε λόγος να τον ρωτήσω γι’ αυτά, νομίζω ότι τα έχουν συζητήσει με την κυβέρνηση, ήταν πολύ λεπτό να ρωτούσα σήμερα τον Πρόεδρο διότι ούτε εγώ βρήκα την ευκαιρία να τον ενημερώσω περίπου τι είπαμε μεταξύ μας» και συμπλήρωσε πως «σε ευθετώτερο χρόνο θα τον ενημερώσω τον Πρόεδρο».

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Κύπρου, είπε ότι «εγώ είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ξεκίνησε κάπως ανεπαίσθητα αλλά με την πάροδο του χρόνου θα φαίνεται πιο έντονα και πιστεύω ότι του χρόνου δυναμικά θα αρχίσουν οι αξιοποιήσεις και θα γίνονται επενδύσεις σοβαρές, θα γίνει ανάπτυξη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στέλνει μήνυμα στους ομογενείς Κυπρίους των Ηνωμένων Πολιτειών «να συνεχίσουν τη σύνδεσή τους με την πατρίδα, να είναι ζωντανά μέλη της Εκκλησίας εκεί γιατί η Εκκλησία είναι ο συνδετικός κρίκος των αποδήμων με την πατρίδα. Να ευχηθώ ό,τι καλό για όλους τους αποδήμους μας και να είναι σίγουροι ότι καλύτερες μέρες θα ανατείλουν στην Κύπρο κι όταν θα έρχονται εδώ θα χαίρονται τους συγγενείς τους, τον λαό μας που πολύ σύντομα θα ξεφύγει από την οικονομική εξαθλίωση που δυστυχώς ως μη όφειλε και ήλθαμε σ’ αυτό το σημείο».

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης, είπε «νομίζω ότι αφού διέρρευσε μισός αιώνας πολύ θετικά ανταποκρίθηκαν αμφότερες οι κορυφές του Καθολικισμού και της Ορθοδοξίας να συναντηθούν ξανά και να συμβάλλουν στην απάμβλυνση των προβλημάτων που μας χωρίζουν». Συμπλήρωσε πως «μια συνάντηση πάντοτε φέρει θετικό αποτέλεσμα. Θα δοξολογήσουν τον Θεό για τη συνάντηση, θα προσευχηθούν για όλο τον κόσμο και η έκκληση που έκανε ο Κύριος λίγες στιγμές προτού συλληφθεί παρακαλούσε τον ουράνιο Πατέρα του όλοι να γίνουν ένα όπως μία είναι η Αγία Τριάδα, τα τρία πρόσωπα είναι ένας Θεός, έτσι να γίνουν και οι μαθητές του και δια των μαθητών του όλος ο κόσμος». Ο Μακαριότατος τόνισε «να ευχηθούμε να μας αξιώσει ο Θεός να δούμε την ένωση των Εκκλησιών μας».

Πηγή: inews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post