Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της Βιτσάδας

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της Βιτσάδας

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της Βιτσάδας

Την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αβίων στο συνοικισμό Αυγόρου, όπου εκκλησιάστηκαν οι εκτομισμένοι της κοινότητας Βιτσάδας.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τίμησε τον Οικονόμο π. Μάμα Παπαμιχαήλ και το μακαριστό πατέρα του, τον Ιερέα π. Μιχαήλ Νικόλα, τελευταίους ιερείς του Αγίου Μάμα Βιτσάδας πριν την εισβολή του 1974.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της σύναξης των Χριστιανών στη Θεία Λειτουργία και της μετάληψης των Αχράντων Μυστηριών, η οποία μας καθιστά Χριστοφόρους και Θεοφόρους. Ακολούθως, θύμισε στους παρόντες εκτοπισμένους την ομορφιά της Βιτσάδας, η οποία κάποτε ήταν “ο ανθόσπαρτος κήπος στον κάμπο της Μεσαορίας”.

Τέλος, ευχαρίστησε τον π. Μάμα Παπαμιχαήλ για το πολύτιμο ποιμαντικό έργο που τέλεσε ως κληρικός της κοινότητας Βιτσάδας και του πρόσφερε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου ένα ανάγλυφο εικόνισμα που παρουσιάζει το γεγονός της συνάντησης των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα με τον Ανθύπατο Σέργιο Παύλο. Το ίδιο εικόνισμα προσέφερε, εις ανάμνησιν του μακαριστού π. Μιχαήλ Νικόλα, στο δισέγγονό του, π. Ανδρέα Παπαμιχαήλ, τον νεότερο κληρικό εκ Βιτσάδας.

Ακολουθεί η Ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επσκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

**********************************************

Ομιλία Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Εκκλησιασμός Εκτοπισμένων της Βιτσάδας,
Συνοικισμός Αυγόρου, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

«Εἰ γὰρ ἃ κατέλυσα ταῦτα πάλιν οἰκοδομῶ, παραβάτην ἐμαυτὸν συνίστημι. Ἐγὼ γὰρ διὰ νόμου νόμῳ ἀπέθανον, ἵνα Θεῷ ζήσω. Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός· ὃ δὲ νῦν ζῶ ἐν σαρκί, ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ». (Γαλ. Β΄,18-20)

Αυτή η μεγάλη εμπειρία του Αποστόλου των Εθνών Παύλου βρίσκει συνεχιστές σε κάθε εποχή, τα τίμια και άγια μέλη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, τα οποία περιφρονούν τα του κόσμου και του παλαιού νόμου. Οι Χριστιανοί, περιφρονούν τα παλαιά και ζουν τη νέα χαριτωμένη κατάσταση εν Χριστώ Ιησού, ο οποίος μας αγάπησε και παρέδωσε τον ίδιο τον Εαυτό του «λύτρον αντί πολλών» {«Ο υιός του ανθρώπου ουκ ήλθεν διακονηθήναι αλλά διακονήσαι και δούναι την ψυχήν αυτού λύτρον αντί πολλών». (Μάρκ.10,45)}, μέχρι σταυρού και θανάτου για τη δική μας σωτηρία.

Αυτή η υπαρξιακή σχέση του ανθρώπου με το Θεό εκφράζεται και ομολογείται στο πρόσωπο του Χριστιανού, είτε κληρικού είτε λαϊκού, μέλους του πληρώματος της λογικής μάνδρας. Αφού ο Χριστιανός άνθρωπος, διατηρώντας εκείνη την πρώτη σφραγίδα του Δημιουργού Τριαδικού Θεού, με τη γέννησή του, εισέρχεται στην Εκκλησία και με τις αγιαστικές πράξεις του Ιερού Βαπτίσματος, του Αγίου Χρίσματος και της τακτικής μετοχής στη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, κι ενώ ζει εν σαρκί, με την αληθινή πίστη ζει τον Χριστό ο οποίος εκ των προτέρων μας αγάπησε και μας έσωσε∙ δηλαδή, στο μοναδικό πρόσωπο του κάθε ανθρώπου διασώζεται η αληθινή εικόνα του Υιού και Λόγου του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ιδού γιατί σήμερα Κυριακή, «Αναστάσεως ημέρα», συναχθήκαμε επί τω αυτώ και τελούμε ως «βασίλειον ἱεράτευμα, ἔθνος ἅγιον» (Α΄ Πέτρου 2, 9), τη λογική λατρεία. Προσφέροντας το ψωμί και το κρασί, επικαλούμαστε τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο τα δώρα αυτά τα καθαγιάζει σε Τίμιο Σώμα και Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και μεταλαμβάνουμε κληρικοί και λαϊκοί κι έτσι, γινόμαστε υπαρξιακά Χριστοφόροι και Θεοφόροι και αναδεικνυόμαστε μεταξύ μας εν Χριστώ αδελφότητα. Η Θεία Λειτουργία είναι η Βασιλεία του Θεού επί γης. Είναι, με άλλα λόγια, ο Παράδεισος στη ζωή μας.

Σήμερα σ’ αυτή την αναστάσιμη χαρά ήρθαμε κι εμείς μαζί σας, εδώ στην ενορία σας, οι εκτοπισμένοι Χριστιανοί της Βιτσάδας, οι οποίοι διαμένουμε περιπλανώμενοι σε διάφορα μέρη της ελεύθερης νήσου μας. Η Βιτσάδα κάποτε ήταν ο ανθόσπαρτος κήπος στον κάμπο της Μεσαορίας. Ενώ σήμερα «κρίμασι οἷς οἶδε Κύριος», ο άφωνος προσκυνητής της βουβής Βιτσάδας παρατηρεί ότι στο σώμα της επικρατεί ερημιά των εστιών μας, καταστροφή και βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας.

Ήρθαμε κοντά σας, οι πρόσφυγες της Βιτσάδας, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, του οποίου έχετε τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη. Καθώς και με την κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου σας κ. Βασιλείου, εξ ονόματος του οποίου τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία και ο οποίος, εάν λόγω Εκκλησιαστικής αποστολής δεν απουσίαζε, ήθελε διακαώς να είναι σήμερα μαζί μας. Τον ευχαριστούμε για την πατρική αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Ευλογίες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας μας και κανονική άδεια του Αγίου Κωνσταντίας, ήρθαμε να εκκλησιαστούμε μαζί σας αλλά και μαζί με όλους τους αδελφούς μας της θριαμβεύουσας και της στρατευομένης Εκκλησίας μας.
Καθώς, όπως γνωρίζουμε, όταν λειτουργούμε ζούμε όλοι μαζί εν Χριστώ το θαύμα της σωτηρίας, ως πλήρωμα της Εκκλησίας μας και με τους εγγύς και με τους μακράν, και τους ζωντανούς και τους κεκοιμημένους.

Σήμερα λοιπόν ήρθαμε εδώ για να λάβουμε ευλογία και ευχή από τον Ιερέα σας, Οικονόμο Μάμα Παπαμιχαήλ, ως συγχωριανοί του, αδελφοί, παιδιά και εγγόνια του. Εσείς τον γνωρίζετε καλά, όπως και οι παλαιότεροι πρόσφυγες της Βιτσάδας. Σήμερα όμως θέλουμε επαινώντας και ευχαριστώντας τον, για το πολύπλευρο και πολυετές ποιμαντικό του έργο, να τον γνωρίσουν και οι νεότεροι και μάλιστα μέσα από τον ίδιο, να γνωρίσουν και τον πατέρα του π. Μάμα, μακαριστό Παπα – Μιχαήλ Νικόλα, ο οποίος γεννήθηκε γύρω στο 1880 στη Βιτσάδα. Ψάλτης αρχικά, και από το 1942 Ιερέας στον Άγιο Μάμα Βιτσάδας έως το 1966. Με την πρεσβυτέρα Παρασκευή, το γένος Αδάμου Χατζηπετρή, απέκτησαν 9 παιδιά. Ένα από τα παιδιά τους είναι ο π. Μάμας Παπαμιχαήλ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βιτσάδα το 1932. Νυμφεύτηκε τη Μυροφόρα Μελέτη από τη Μουσουλίτα στις 28 Ιουνίου 1959 και απέκτησαν 7 παιδιά.
Ο π. Μάμας καλλιέργησε την εύφορη γη της Βιτσάδας στη Μεσαορία και αναδείχθηκε σε γεωκτηνοτρόφο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1958 συνελήφθη από τους αποικιοκράτες για τη δράση του στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Αργότερα, το 1971, εισήλθε στις τάξεις του κλήρου ως διάκονος και το 1972 από ποιμένας αλόγων ζώων, ως άλλος Άγιος Σπυρίδωνας, αναδείχθηκε μέσω της Ιερωσύνης σε καλό ποιμένα των λογικών προβάτων του ποιμνίου της Εκκλησίας στη γενέτειρά του Βιτσάδα.

Η πρώτη χειροτονία σε διάκονο πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή, ενώ η χειροτονία του σε πρεσβύτερο πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Μάμα Βιτσάδας από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄, τότε ως Χωρεπίσκοπος Κωνσταντίας.
Μετά την εισβολή και το ξεριζωμό ήρθε με την οικογένειά του στο Συνοικισμό Αυγόρου και από τότε ιερουργεί στον Άγιο Γεώργιο Αβίων. Αρχικά ο ναός ήταν πρόχειρος και πρόσφατα χάρη στις άοκνες, πολύχρονες προσπάθειες τού π. Μάμα, ανοικοδομήθηκε ο ιερός ναός τον οποίο λειτουργούμε σήμερα.
Μαζί με τους Βιτσαΐδες σήμερα, σ’ αυτή την ιερή σύναξη, βρίσκονται και τα παιδιά και τα εγγόνια των δύο κληρικών μας. Μάλιστα έχουμε μεταξύ των νέων κληρικών και δύο εγγονούς τού π. Μιχαήλ Νικόλα, τον π. Παρασκευά Παπαμιχαήλ, υιό του π. Μάμα, και τον π. Ανδρέα Παπαμιχαήλ, υιό του θεολόγου Μιχάλη Παπαμιχαήλ.

Η Εκκλησία μας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και εγώ προσωπικά, ως Επίσκοπος και Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, μνημονεύουμε τον π. Μιχαήλ, όπως ο Θεός τον κατατάξει ιερουργό του άνωθεν θυσιαστηρίου και ευχόμαστε ολόψυχα στον π. Μάμα ο Αρχιποίμενας Χριστός να του χαρίζει έτη πολλά και ευλογημένα να συνεχίζει με υγεία κατ’ άμφω να ιερουργεί στο επίγειο θυσιαστήριο και να αξιωθεί της ελευθερίας και της επανεγκατάστασης στην πατρώα γη.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας προσφέρω, με πολύ σεβασμό στον πατέρα Μάμα, αυτό το ανάγλυφο εικόνισμα, το οποίο βρίσκεται ως ψηφιδωτό στο Συνοδικό της Μητροπόλεως Πάφου και ιστορεί τη συνάντηση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα με τον Ανθύπατο Σέργιο Παύλο στα Ρωμαϊκά Ανάκτορα, στην Πάφο, το 46 μ.Χ. Το ίδιο αναμνηστικό δώρο, ως ευλογία του Μακαριωτάτου, επιτρέψατέ μου να προσφέρω «εις μνημόσυνον αιώνιον» του μακαριστού π. Μιχαήλ Νικόλα στον δισέγγονό του, στον νεότερο κληρικό που κατάγεται από την Βιτσάδα, π. Ανδρέα Παπαμιχαήλ.

Πιστεύω αγαπητοί μου ότι οι ευκαιρίες αυτές είναι πολύτιμες και να συναγόμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας ως συγχωριανοί και να τιμούμε κληρικούς και λαϊκούς ευεργέτες της Βιτσάδας. Η σημερινή μέρα θα γραφτεί στην ιστορία της κοινότητάς μας και θα είναι ένα τεκμήριο για τις επόμενες γενιές που ευχόμαστε να ζήσουν την απελευθέρωση της τουρκοκρατούμενης πατρώας γης.

****************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μάμα Βιτσάδας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της Βιτσάδας προσκαλούν όλους τους χωριανούς σε εκκλησιασμό την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αβίων στο συνοικισμό Αυγόρου.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο  Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Μάμα Βιτσάδας θα τιμήσει, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, τον Οικονόμο π. Μάμα Παπαμιχαήλ και το μακαριστό πατέρα του, Ιερέα π. Μιχαήλ Νικόλα, τελευταίους ιερείς του Αγίου Μάμα Βιτσάδας πριν την εισβολή του 1974.

Κατά τη δίάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναπευθεί δέηση για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Επίσης, θα τελεστούν μνημόσυνα των Ιερέων, Κοινοταρχών, Διδασκάλων, Ευεργετών και εν γένει όλων των προαπελθόντων κατοίκων της Βιτσάδας.

Καλούνται οι πρόσφυγες της Βιτσάδας να παραστούν στον εκκλησιασμό και στη σεμνή τελετή απονομής σεβασμού τόσο στον πατέρα Μάμα όσο και στο μακαριστό πατέρα Μιχαήλ.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μάμα Βιτσάδας

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post