Προσφυγές της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΕΔΑΔ

Προσφυγές της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΕΔΑΔ

Προσφυγές της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΕΔΑΔ

Η Εκκλησία της Κύπρου τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, κατέθεσε, μέσω του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, προσφυγές εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για τις περιουσίες:

1.Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
2.Της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας
3.Της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου
4.Της Ιεράς Μονής Κύκκου και
5.Της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Η Εκκλησία της Κύπρου ως νομικό πρόσωπο αλλά και εκ μέρους  του Χριστεπώνυμου πληρώματος της, μέσω των προσφυγών αυτών, καταγγέλλει ότι για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευθύνη αποκλειστικά φέρει η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα:

1.Καταγγέλλει την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας δηλαδή του δικαιώματος της χρήσης, της κάρπωσης και της ελεύθερης και απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της.

2.Καταγγέλλει την παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της άσκησης της θρησκείας και της θρησκευτικής λατρείας στους θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Θρησκευτικοί Χώροι περιλαμβάνουν τις Εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τις Μονές ακόμη τα Κοιμητήρια και τους τάφους των γονιών και προγόνων μας διότι ακόμα και το μνημόσυνο στους τάφους αυτούς αποτελεί άσκηση θρησκευτικής  λατρείας. Παράλληλα καταγράφει με τεκμηριωμένα στοιχεία, την καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομίας και μνημείων της Κύπρου.

3.Καταγγέλλει την παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι  καθότι λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και παρουσίας του Τουρκικού Στρατού, στερούμαστε το δικαίωμα να επισκεφθούμε ελεύθερα τους θρησκευτικούς μας χώρους  και να επιτελέσουμε τη θρησκευτική μας λατρεία, χωρίς περιορισμούς.

4.Καταγγέλλει την παραβίαση του δικαιώματος και της υποχρέωσης για ίση μεταχείριση δηλαδή την απαγόρευση των διακρίσεων. Είναι γνωστό ότι ο μόνος λόγος που παραβιάζονται τα δικαιώματα που προαναφέραμε είναι επειδή είμαστε Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

5.Καταγγέλλει την παραβίαση του δικαιώματος κάθε ατόμου όπως μη υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή μειωτικής, ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Πάλι είναι ξεκάθαρο ότι οι παραβιάσεις που αναφέραμε πιο πάνω γίνονται επειδή είμαστε Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η Εκκλησία της Κύπρου ως η μόνη νόμιμη και αδιαμφισβήτητη ιδιοκτήτρια της περιουσίας ως νομικό πρόσωπο  αλλά και εκ μέρους όλου του χριστεπώνυμου πληρώματος της διεκδικεί και ζητεί και δικαιούται να έχει :

1.Απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση της περιουσίας της ούτως ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασκεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τη θρησκευτική λατρεία στους θρησκευτικούς χώρους.

2.Την αποκατάσταση της περιουσίας της στην προ του 1974 κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό.

3.Αποζημιώσεις για την μέχρι σήμερα απώλεια χρήσης και αξιοποίησης των πιο πάνω περιουσιών.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post