Πολιτιστικό έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2016: Εορταστική Εκδήλωση 7 Απριλίου 2016

Πολιτιστικό έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2016: Εορταστική Εκδήλωση 7 Απριλίου 2016

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική Πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΡΩΣΙΑ:

Πολιτιστικές σχέσεις βαθιά ριζωμένες στην ιστορία των αιώνων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 19.45 στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου.

 

Δείτε την πρόσκληση εδώ

******************************************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

 ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ 2016

 

Η Εκκλησία τής Κύπρου χαιρετίζει με αισθήματα βαθύτατης ικανοποίησης την  ανακήρυξη τού έτους 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και ως «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα.  Χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο γιατί την ανακήρυξη αυτή σφραγίζει και επίσημα η υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την καθιέρωση τού πολιτιστικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας 2016 θα παρασχεθεί η δυνατότητα στους δύο λαούς  να έλθουν  πιο κοντά και να διαπιστώσουν ότι τις  χώρες μας  συνδέουν πολύ περισσότερες ιστορικές και πολιτιστικές  σχέσεις και ιδιαίτερα αγώνες για την Ελευθερία, από  ότι  νομίζαμε  μέχρι σήμερα.

Από το έτος 988 μ.Χ. ότε οι Ρώσοι ευτύχησαν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό χάραξαν στην ιστορική τους διαδρομή νέους οραματισμούς και στόχους, οι οποίοι μάς συνέδεσαν βαθύτατα ιστορικά και πολιτιστικά. Το Βυζάντιο υπήρξε για τους Ρώσους μια ακένωτη πηγή αφομοιωτικής ανάπτυξης  και του δικού τους πολιτισμού. Ο Χριστιανισμός έθεσε σε τόσο μεγάλο και ιδεατό βαθμό τη σφραγίδα του στον πολιτισμό τους, ώστε, ακόμη και σήμερα,  επισκεπτόμενος κάποιος τη Ρωσία βιώνει  τόσο έντονα την παρουσία τής Ορθοδοξίας, ώστε νομίζει ότι βρίσκεται σε  ελληνικό χώρο.

Η Ορθοδοξία επίσης συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε, κατά τη φρικτή περίοδο των τεσσάρων αιώνων τής Τουρκοκρατίας, χιλιάδες Έλληνες να καταφύγουν στη Ρωσία, για να αποφύγουν τις αφόρητες συνθήκες της υποδουλωθείσας πατρίδας τους. Εκεί συντελέστηκε το θαύμα τής δημιουργίας μιας ακμάζουσας ελληνικής παροικίας.   Ο πόνος τής σκλαβιάς και ο  πόθος για τη Λευτεριά τής Ελλάδας συντέλεσε, ώστε το ελληνικό φιλότιμο να δράσει κατακόρυφα και δυναμικά. Γι’ αυτό και οι σκλάβοι επιδίδονται στα γράμματα και το εμπόριο. Τα  καράβια τους, ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774,  αρμενίζουν περήφανα στο Αιγαίο.  Και οι απόδημοι Έλληνες αγναντεύουν τη δούλη πατρίδα με πόθο και αγάπη πολλή. Και πλάθουν τον ζωογόνο μύθο  πως γρήγορα το «ξανθό γένος του Βοριά», που είναι χριστιανικό θα λευτερώσει τη δύστυχη πατρίδα από  αλλόθρησκο κατακτητή. Και ο ραγιάς πιστεύει. Και στον πόνο του  και στον πόθο του απάνω καλλιεργεί μέσα του την  πίστη προς την Ελευθερία!   Και όντως  από τον Μόσκοβο ανάβλυσε το μυροφόρο και ζωογόνο  ρεύμα για τη Λευτεριά. Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ και Ανανωστόπουλος ήταν  οι  δημιουργοί  τής Φιλικής Εταιρείας και οι πρωτεργάτες τής Εθνεγερσίας.   

Παράλληλα διακεκριμένοι Έλληνες καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα στη Ρωσία. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναδεικνύεται μια ηρωική μορφή  και φθάνει μέχρι το βαθμό του υπασπιστή του Τσάρου. Και ο οξύνους ελληνοκύπριος πολιτικός Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει την επίζηλη και  υπεύθυνη θέση τού υπουργού  των εξωτερικών, από την οποία έσωσε τον Ελληνισμό.  Άραγε πόσοι από τους σημερινούς Έλληνες γνωρίζουν ότι στο περίφημο εκείνο συνέδριο τής Ιεράς Συμμαχίας, που έγινε  στο Λάυμπαχ τής Αυστρίας, ο περιβόητος Μέττερνιχ υπέβαλε πρόταση για να σταλεί στρατός  στην Ελλάδα για να καταπνίξει την επανάσταση; Και όλοι αντιλαμβανόμεθα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Όμως η Θεία Πρόνοια τού Κυρίου απέτρεψε μια τέτοια καταστρεπτική για την Εθνεγερσία ενέργεια. Ο εύστροφος Έλληνας διπλωμάτης, από τη θέση τού υπουργού των εξωτερικών της Ρωσίας, έδρασε και  ως Έλλην πατριώτης και νίκησε τον άνδρα με τη «σιδηρά πυγμή» στη δραματική εκείνη διπλωματική μονομαχία. Και  έσωσε την Εθνεγερσία, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε η νεότερη Ελλάδα. Η δε ηθική συμπαράσταση τής Ρωσίας, καθ’ όλη τη διάρκεια τής ελληνικής Επανάστασης του 21, ήταν δεδομένη. Κορυφώθηκε δε με την έμπρακτη συμμετοχή της στη νικηφόρα και ιστορική ναυμαχία τού Ναυαρίνου, στις 8 Οκτωβρίου 1827, με την οποία κυρώθηκε ουσιαστικά η Συνθήκη τού Λονδίνου, που δημιούργησε το πρώτο ελληνικό κρατίδιο, το οποίο μόλις έφθανε μέχρι τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό κόλπο.

Παράλληλα, και η μικρή μας πατρίδα Κύπρος πολλάκις βρήκε στήριγμα και ηθικό και πολιτικό στη φίλη και μεγάλη Ρωσία. Δεν λησμονούμε ποτέ τη   συμπαράστασή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκφράστηκε πολλάκις τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Γι’ αυτό και ως Εκκλησία Κύπρου θεωρούμε υποχρέωσή μας, με την ευκαιρία τού πολιτιστικού έτους ΡΩΣΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ 2016, να εκφράσουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον ομόδοξο λαό τής Ρωσίας και την ηγεσία του, για την έμπρακτη στήριξή τους στην πολυκύμαντη ιστορική μας πορεία.

Καταληκτικά επιθυμώ να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς τους συντελεστές τής αποψινής εκδήλωσης και παράλληλα την πεποίθησή μου    ότι οι αγαστές αυτές σχέσεις μεταξύ  Ελληνισμού και Ρωσίας  πρέπει να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Για  να  επιτευχθεί ο υψηλός αυτός στόχος   επιβάλλεται να εφαρμόζουμε κοινά σχέδια στον τομέα τού πολιτισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας και  της γεωργίας. Επίσης είναι απόλυτη ανάγκη να αναπτύξουμε τις διμερείς εμπορικές μας  ανταλλαγές και να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας στον  τομέα εκείνο που ιδεολογικά μάς ενώνει τόσο πολύ. Τον θρησκευτικό μας τουρισμό.

Με αυτές τις ελπιδοφόρες σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και εύχομαι ολόψυχα στον φίλο ρωσικό λαό κάθε επιτυχία στους ευγενικούς  ιδεολογικούς και ειρηνικούς του οραματισμούς.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

                                                 Μετ’ ευχών εγκαρδίων

                                                 + Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post