Μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας. Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Κυριακή, 3 Μαΐου 2015.

Μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας. Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Κυριακή, 3 Μαΐου 2015.

ΟΜΙΛΙΑ
στο μνημόσυνο των ηρώων μελών της ΟΧΕΝ Λευκωσίας.
Ιερός Ναός Φανερωμένης 3/05/2015.
Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

Δυσχερέστατο, από κάθε άποψη, το έργο που ανέλαβα, να εγκωμιάσω, στο σημερινό μνημόσυνό τους, τους επτά ήρωες της ΟΧΕΝ Λευκωσίας, που έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

Οι δυσχέρειες δεν παρουσιάζονται μόνο για μένα, αλλά ισχύουν και για τους ευφραδέστερους των ρητόρων, ακόμα και για τους σοφότερους των ανθρώπων. Κι  η δικαιοσύνη επιβάλλει ο λόγος της αδυναμίας αυτής να αναζητηθεί όχι σ’όσους θα επιχειρούσαν να σκιαγραφήσουν την προσφορά και να εγκωμιάσουν τη θυσία τους, αλλά σ’αυτούς τους ίδιους τους ήρωες που με τον αγώνα και τη θυσία  τους δημιούργησαν τεράστια απόσταση μεταξύ μας και μεταξύ τους.

Και πράγματι! Ποιος κάλαμος θα μπορούσε επάξια να εγκωμιάσει και ποια γλώσσα θα μπορούσε επάξια να αναφερθεί σ’έναν Ιάκωβο Πάτάτσο, σ’ένα Μάρκο Δράκο, σ’ένα Στυλιανό Λένα και σ’ένα Μιχαήλ Γεωργάλλα, κορυφαίες μορφές του απελευθερωτικού μας αγώνα, πρότυπα Ελληνικής αρετής και χριστιανικής αγιότητας; Ή ποιος ύμνος θα εξαρκούσε προς ύμνον των κατορθωμάτων και της αυτοθυσίας του Πέτρου Ηλιάδη, του Νίκου Γεωργίου και του Παναγιώτη Γεωργιάδη που προσφέρθηκαν ως «αγνά και άμωμα ιερεία» στον βωμό της ελευθερίας της Κύπρου;

 Διαβάστε ολόκληλη την ομιλία εδώ…

********************************************

Μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας. Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Κυριακή, 3 Μαΐου 2015.

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και οι Ιερείς του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, έχουν την τιμή να προσκαλέσουν στο μνημόσυνο των μελών της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον Απελευθερωτικόν Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 που θα γίνει στην Εκκλησία μας την Κυριακή, 3 Μαΐου 2015 στις 9.00 π.μ.

Tης Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου θα προστεί o Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος θα εκφωνήσει και τον επιμνημόσυνο λόγο.

Μετά το μνημόσυνο θα τελεσθεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην Μαρμάρινη Στήλη των πεσόντων ηρώων που ευρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Ο.Χ.Ε.Ν. Λευκωσίας στον περίβολο της Εκκλησίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post