«Το \”όχι\” δεν ήταν δείγμα ανωριμότητας», Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής

«Το \”όχι\” δεν ήταν δείγμα ανωριμότητας», Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής

 

«Πράγματι, περνάμε δύσκολες στιγμές. Βιώνουμε αυτό που λέμε “εις το εναντίον μεταστροφή”, καθώς περάσαμε ξαφνικά από την ευτυχία στην απόλυτη δυστυχία. Και τούτο οφείλεται στην αναλγησία της Ευρώπης. Εχω την αίσθηση ότι τελούμε υπό ευρωπαϊκή κατοχή. Ναι, κατοχή! Προσέχω, ωστόσο, πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με κάποια ψυχραιμία, ίσως επειδή δεν έχουμε συναίσθηση του τι συνέβη ακριβώς, δεν είναι ορατές ακόμη οι συνέπειές του. Χαίρομαι για τον κυπριακό λαό, γιατί έχει μέσα του κουράγιο, πείσμα, αυθεντικότητα, αλληλεγγύη. Δεν εξέλιπε αυτό το κύτταρο γνησιότητας και ανθρωπιάς που τον χαρακτηρίζει. Του άξιζε καλύτερη μοίρα…

Οπως φάνηκε, η Ευρώπη εξάντλησε πάνω μας όλη τη μικρότητα, όλη τη μικρόνοιά της! Δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη ισχύος, υπάρχει και μια σκοπιμότητα πίσω από την απόφασή της. Θέλουν να μας εξοντώσουν. Δεν λειτούργησαν ως αληθινοί εταίροι. Διέπραξαν μία ύβρι που θα τους στιγματίζει εσαεί. Η Ιστορία θα καταγράψει πόσο μικροί και τιποτένοι υπήρξαν απέναντί μας. “Πλυντήρια” υπάρχουν και αλλού, στο Λουξεμβούργο, στο Λιχτενστάιν, ενώ το μεγαλύτερο όλων βρίσκεται στη Γερμανία. Απλώς επειδή η Κύπρος είναι μικρή, το δικό της φαντάζει υπερμέγεθες. Το παραφούσκωσαν οι εταίροι μας το πρόβλημα, εκ του πονηρού. Μια δικαιολογία έψαχναν, όπως και οι Τούρκοι που εισέβαλαν το \’74 με το πρόσχημα ότι έρχονται να σώσουν τους αδελφούς τους. Και όμως, η κυπριακή κυβέρνηση είχε αποδεχτεί τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το θέμα είχε δρομολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κυπριακός ελληνισμός έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες. Ισως γι\’ αυτό έχει καλλιεργηθεί στο DNA του μια αντοχή και μια ψυχραιμία. Επιπλέον, διαθέτει ένα κρυμμένο αίσθημα υπερηφάνειας, που κάποτε εκδηλώνεται. Το “όχι” δεν ήταν δείγμα ανωριμότητας. Ηταν η στιγμή όπου ο σκλάβος εξεγείρεται, η στιγμή που φωνάζει ότι αυτό είναι άνομο, όντας έτοιμος να υποστεί και τις συνέπειες της άρνησής του. Πιστεύω πως η Ευρώπη μάς το φύλαγε από την εποχή του σχεδίου Ανάν, όπως πιστεύω ότι το βασικό ζητούμενο από τη μεριά της ήταν η εξουδετέρωση των Ρώσων πλουτοκρατών στη νήσο. Η Κύπρος είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους Αραβες, τους Ισραηλίτες, τους Σύρους, τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους. Η Ε.Ε δεν καταλαβαίνει πόσο πολύτιμη της είναι η Κύπρος. Ομως εμείς θα παραμείνουμε στην Ευρώπη, γιατί είμαστε πιο Ευρωπαίοι απ\’ όλους!»

Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post