Πανηγυρική Δοξολογία (2013) για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Πανηγυρική Δοξολογία (2013) για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, Λευκωσίας, τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2013, Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στις 10.00΄ π.μ.

Σε αυτή χοροστάτησε η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και παρέστησαν η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος, ο Υπουργός Άμυνας, καθώς και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας. Επίσης συμμετέσχαν στον εορτασμό της μεγάλης και ένδοξης τούτης εθνικής επετείου μαθητές και σπουδαστές εκπρόσωποι των Εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας, καθώς και συγγενείς των ηρώων και πλήθος πιστών.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Περσιάνης.

Ακολούθως, ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (11.00΄π.μ.) τέλεσε  Τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού μας αγώνα στα Φυλακισμένα Μνήματα. Μετά το πέρας του Τρισαγίου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Πρέσβη της Ελλάδος, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων και των συγγενών των ηρώων.

Κατά τη διάρκεια της άφιξης και αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, πλήθος κόσμου τους χαιρέτησε με επευφημίες.

===========================================================

Δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τα ΜΜΕ μετά το πέρας της Δοξολογίας

Σε δηλώσεις του, μετά τη δοξολογία για την 1η Απριλίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως «το όραμα που είχε ο λαός μας το ‘55 και ξεκίνησε τον αντιαποικιακό αγώνα, αυτό το όραμα πρέπει να επανέλθει στο λαό, γιατί οι ημέρες που ζούμε είναι πιο δύσκολες από τότε».

«Πρέπει όλος ο λαός να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση, ούτως ώστε να φθάσουμε σε σημεία που επιθυμεί να ζήσει και να ξεφύγουμε τόσο από την οικονομική δυσπραγία όσο και από την εθνική αποτελμάτωση, που δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο τόπος και ο λαός μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση που ζητά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως αυτή είναι μια άποψη δική του, διευκρινίζοντας πως οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι πολύ καλές και ότι δεν σημαίνει πως ό,τι πει ο ίδιος πρέπει να το εκτελεί ο Πρόεδρος.

«Δημοκρατία έχουμε, ελεύθεροι άνθρωποι είμεθα, μπορεί να έχουμε και αντίθετες απόψεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Αυτό πάει να πει Δημοκρατία», είπε καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Πανηγυρική Δοξολογία (2013) για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Print Friendly, PDF & Email

Share this post