Μνήμη της οσίας Ανθούσης (12 Απριλίου)

Οσία Ανθούσα

Μνήμη της οσίας Ανθούσης (12 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης.

Η οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου. Γεννήθηκε μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, όμως η ψυχή της αναζητούσε παρηγοριά και ηρεμία, στην πλήρη αφοσίωση στο Νυμφίο Χριστό. Μάταια ο αυτοκράτορας πατέρας της προσπάθησε να την παντρέψει με κάποιο νέο ανάλογης κοινωνικής επιφάνειας. Η οσία έφερε στην καρδιά της τη θλίψη ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός και πολέμιος των εικόνων και δεν επιθυμούσε σύζυγο με τα ίδια φρονήματα. 

Αποτέλεσμα ήταν η Ανθούσα να απαρνηθεί όλα όσα την χωρίζουν από το Χριστό. Πλέον η μόνη επιλογή της ήταν η αφοσίωση στο έργο της Εκκλησίας. Το έπραξε αυτό με πολλή αγάπη, αλληλεγγύη και διάκριση σε κάθε πονεμένο άνθρωπο.

Σήμερα, Παρασκευή της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών, τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και της οικουμένης ολόκληρης.

Μεταξύ των ύμνων απόψε στους Χαιρετισμούς θα ακούσουμε το  «Χάριν δοῦναι θελήσας, ὀφλημάτων ἀρχαίων, ὁ πάντων χρεωλύτης ἀνθρώπων, ἐπεδήμησε δι’ ἑαυτοῦ, πρὸς τοὺς ἀποδήμους τῆς αὐτοῦ χάριτος …» Ο Σωτήρας Χριστός είναι ὁ χρεωλύτης των αμαρτιών των ἀνθρώπων, ο οποίος ἐπεδήμησε αφ εαυτού, πρὸς τοὺς ἀποδήμους τῆς αὐτοῦ χάριτος, ήρθε και διέλυσε το χάσμα μεταξύ του Δημιουργού και του πλάσματός τους και μάς χάρισε την σωτηρία και τον αγιασμό δια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Ὧ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον, δεξαμένη τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας, καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως …».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post