Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου (14 Απριλίου)

Νεομάρτυς Δημήτριος

Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου (14 Απριλίου)

Σήμερα, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας,  η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος. Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. τη σημερινή Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εν γένει στον καθημερινό τους βίο.

Επίσης, σήμερα 14 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων (εκ των Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Επίσης, των Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, και του Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).

Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας, ενώ μικρός  ήλθε με τον αδελφό του στη Τρίπολη, όπου εργαζόταν ως οικοδόμος. Επειδή όμως βασανιζόταν από το αφεντικό του, έφυγε από τη δουλειά και πήγε στο σπίτι ενός τούρκου κουρέα, οποίος κατόρθωσε να τον εξισλαμίσει ονομάζοντάς τον Μεχμέτ. Αργότερα όμως, ο Δημήτριος μετανόησε για την πράξη του αυτή και ήλθε στο Άργος και από εκεί για μεγαλύτερη ασφάλεια πήγε στη Σμύρνη, για να καταλήξει στις Κυδωνιές, στη Μονή του Προδρόμου, όπου βρήκε ευσεβή πνευματικό και αφού εξομολογήθηκε ζήτησε τη συμβουλή του για την πράξη του.

Με την προτροπή του ιερέως πνευματικού, ο Δημήτριος έφθασε στη Χίο κοντά σε κάποιο ενάρετο κληρικό, ο οποίος του έδωσε θάρρος και πνευματικά εφόδια, για να φθάσει με πίστη στον Τριαδικό Θεό μέχρι και το μαρτύριο. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυμμένος και χειραγωγούμενος από τον ευσεβή ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο.

Στη συνέχεια, πήγε στην Τρίπολη, όπου παρουσιάσθηκε στον Τούρκο διοικητή και, με παρρησία, δήλωσε ότι πιστεύει στον αναστημένο Χριστό το μόνο αληθινό Θεό και είναι πρόθυμος αν χρειαστεί να μαρτυρήσει γι’ Αυτόν. Παρά τις κολακείες και τα διλήμματα παρέμεινε σταθερός στη χριστιανική του πίστη. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια, αλλά ο Δημήτριος παρέμεινε αμετακίνητος. Αφού κάθε προσπάθεια να τον μεταπείσουν απέτυχε, τότε τον αποκεφάλισαν, στις 14 Απριλίου 1803 στη Τρίπολη.

Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το σεπτό λείψανό του και το έθαψαν με τις πρέπουσες τιμές ως μάρτυρα της Εκκλησίας. Σήμερα, το σκήνωμα του νεομάρτυρα Δημητρίου βρίσκεται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών στην Αρκαδία της Πελοποννήσου, όπου οι προσκυνητές λαμβάνουν θάρρος και ευλογία στον καθημερινό τους αγώνα.

Απόψε τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος μάς εισάγει στην Ε΄ εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post