Μνήμη των αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας (16 Απριλίου)

Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία

Μνήμη των αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας (16 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων γυναικών Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας.

Έζησαν στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρησαν στα χρόνια των σκληρών διωγμών του 4ου αιώνα μ.Χ. Για να διαφυλάξουν την πίστη τους, κατέφυγαν σε «όρος υψηλό» κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στο καταφύγιό τους αυτό τις επισκέφθηκε και η αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και τις ενίσχυσε με πνευματικές συμβουλές, προαναγγέλλοντας τη δόξα του μαρτυρίου, την οποία θα βίωναν.

Αφού είχε ολοκληρωθεί ένας χρόνος ασκήσεώς τους, κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα ανακάλυψε τις τρεις αδελφές στο ερημητήριο. Τις συνέλαβε και τις οδήγησε για ανάκριση μπροστά στο διοικητή της Μακεδονίας Δουλκίτιο. Μαζί με την Αγάπη, την Ειρήνη και τη Χιονία δικάζονταν και άλλοι τέσσερις χριστιανοί νέοι.

Ο αστυνόμος Κάσσανδρος οδήγησε όλους μαζί στον κύριό του με την κατηγορία ότι «δε θέλουν να φάγουν από τα ειδωλόθυτα». Αψηφώντας το θάνατο για την αγάπη του Κυρίου, οι τρείς αδελφές έδωσαν απαντήσεις που κατέπληξαν το ακροατήριο του δικαστηρίου. Ο διοικητής απευθυνόμενος προς όλους τους υπόδικους νέους, τους ρώτησε αγανακτισμένος γιατί δεν υπακούουν στις διαταγές του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κι εκείνοι απάντησαν με θάρρος ότι είναι χριστιανοί και πιστεύουν στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Πιστεύουν στον Υιό και Λόγο του Θεού, ο οποίος ενηνθρώπησε και θεληματικά καταδέχθηκε εμπτυσμούς, κολαφισμούς και προδοσία. Ανέβηκε μέχρι στο Σταυρό. Έφθασε μέχρι τον Άδη, θανάτωσε το θάνατο και ανέστησε τον άνθρωπο από τα δεσμά της ειδωλολατρίας και της φθοράς. Τότε, ο Διοκλητιανός διέταξε να ριχθούν στην πυρά.

Η Αγάπη και η Χιονία, κέρδισαν πρώτες το ένδοξο στεφάνι της νίκης του μαρτυρίου και στη συνέχεια και η Ειρήνη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post