Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου (19 Απριλίου)

Σήμερα, Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Αγίου Θεοδώρου και οι συν αυτώ Μαρτύρων Φιλίππας, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου.

Ο Ιερομάρτυρας Παφνούτιος άθλησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) βιώνοντας πολλά και φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να κλειστεί στη φυλακή.

Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι γιατί καθυστερούσαν τους φόρους στο δημόσιο και κατάφερε να τους διδάξει το ιερό Ευαγγέλιο. Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Αρριανός, τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Άγιος Παφνούτιος με θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Παρουσιάστηκε αργότερα στον Αρριανό, οποίος και διέταξε να τον κομματιάσουν. Τη στιγμή που ο Αρριανός πήγε να τον δει νεκρό και κομματιασμένο, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και ο Άγιος Παφνούτιος παρουσιάστηκε ζωντανός μπροστά του.

Η θαυμαστή θεοσημεία έγινε αφορμή να πιστέψει στο Χριστό ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Ο Άγιος Παφνούτιος, όμως παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο με σταυρικό θάνατο, μιμούμενος τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Θεόδωρος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα μαζί με τέσσερεις Μάρτυρες, έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αντωνίνου (138-161) και του ηγεμόνα Θεοδότου. Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και ήταν πολύ ευσεβής Χριστιανός και μελετούσε με ιδιαίτερη αγάπη το Ιερό Ευαγγέλιο.

Από το ζήλο του για την ευσέβεια, αποδοκίμασε είδωλα, ξόανα και ειδωλολατρικούς ναούς προβάλλοντας την αυθεντία του Ορθόδοξου φρονήματος. Συνελήφθη όμως και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Μέσα στο καμίνι των δοκιμασιών πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό δύο στρατιώτες, ο Σωκράτης και ο Διονύσιος. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν και τελικά τον σταύρωσαν. Μετά τρεις ήμερες βασανιστηρίων επάνω στο σταυρό παρέδωσε την ψυχή του στον Αναστημένο Κύριο.

Η Αγία Φιλίππα, μητέρα του Αγίου Θεοδώρου, μετά το σταυρικό θάνατο του υιού της, ομολόγησε το Χριστό ως Θεό αληθινό και μαρτύρησε διά ξίφους.

Τέλος, ο Άγιος Διόσκορος ήταν Ιερέας των ειδώλων στα χρόνια του βασιλιά Αντωνίνου (138-160) και ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη διά των θαυμάτων του Αγίου Θεοδώρου και μαρτύρησε και εκείνος δια πυρός για τη μεγάλη απόφασή του να αποβάλει το μύθο των ειδώλων και να ενστερνιστεί την αληθινή πίστη.

Επίσης, να σημειωθεί ότι στην Εκκλησία σήμερα το πρωί τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ενώ απόψε, μαζί με το Μικρό Απόδειπνο, ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος ξεκινά με το «Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη ειπείν τη Θεοτόκε το χαίρε» και ολοκληρώνεται με το «Ω πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post